“Toen Philip besloot naar Brazilië te emigreren hebben we een overdrachtsperiode ingesteld. Hij zou de lopende projecten afronden, daarna zou onze samenwerking eindigen. Het liep anders”, zegt Netvlies’ medeoprichter Jochem Vlemmix. Het werken op afstand ging feilloos vanuit São Paulo , de krapte op de arbeidsmarkt gaf het laatste zetje.
Al geeft Vlemmix toe dat hij sceptisch was toen de geografische onafhankelijkheid van de functie ter sprake kwam. “Projectmanagement is een baan die om veel klantcontact vraagt.”
Productiever
“Ik kan de onderzoeken naar flexwerken onderschrijven”, vertelt Philip Lomans. “Ik ben veel productiever nu ik thuis werk. Mijn werkdag valt zo’n vijf tot zes uur per dag samen met de werktijden in Nederland. Als mijn collega’s naar huis gaan, dan kan ik nog heerlijk een paar uur ongestoord werken.”
Vlemmix heeft op zijn beurt geen idee of thuiswerken werkelijk productiever is. “Ik heb niet vergeleken of Philip nu productiever is dan toen hij nog op kantoor zat.”
En de klanten? “Op korte projecten, zoals klein onderhoud, melden we het niet. Bij alle andere projecten zijn we er open over. Onze klanten moeten maar van ons aannemen dat het hetzelfde werkt. Bovendien is Philip niet onze enige projectmanager,” aldus Vlemmix. Bovendien is de expat ieder kwartaal drie weken in Nederland. “Klanten willen toch je gezicht zien.”
Netvlies is in 1997 opgericht door de toen nog 16 jarige Vlemmix en zijn twee compagnons. “We waren het jongste bedrijf van Nederland.” Inmiddels werken er 26 man bij de onderneming.