1. De goede doelengift
Best goed bedoeld hoor, dat je geld overmaakt aan een goed doel als (indirect) presentje voor je medewerkers. Zeker tijdens de donkere dagen voor Kerst, waarin je personeel tijd heeft voor bezinning onder de kerstboom. Maar vind je het zelf ook niet een beetje aanmatigend als je gaat bepalen waar de beloning voor je mensen naartoe gaat? Wel kun je kiezen voor de Nationale Goede Doelenbon, dan kan je relatie of medewerker zelf kiezen. Maar een risico blijft het. Mensen willen uit eigen beweging aan een goed doel geven. Niet omdat je het wilt.
2. Het doe-het-zelfpakket
Het lijkt zo prachtig: je laat de keuze aan de ontvanger van het kerstpakket. Want dat is het idee van onder andere SterKado. Keuze uit een zeer uitgebreid assortiment, staat er op de ‘menukaart’. Duurzame producten op zonne-energie, tijdschrift abonnementen, maak je eigen foto op doek, kies je favoriete parfum, ga uitgebreid genieten van een high tea of bezoek één van de attractie- of dierenparken in ons land. Probleem is echter: je mensen willen geen cadeau uitkiezen, ze willen een cadeau van u ontvangen. En ze willen dat u er moeite voor hebt gedaan.
www.sterkado.nl
3. Ik zie een ster…
Over sterren gesproken: er bestaan initiatieven waarbij je een ster naar je klant of medewerker kunt vernoemen. Dit alles kun je aanbieden via een cadeaupakket bestaande uit een sierlijke verpakking, een tekstkaartje met persoonlijke boodschap, gepersonaliseerd certificaat, persoonlijke felicitatieoorkonde en een gedetailleerde draaibare sterrenkaart. En de ontvanger kan de ster vinden met Google Sky. Leuk als geintje voor je schoonmoeder, maar val hier je zakelijke relaties in hemelsnaam niet mee lastig!
4. Niet blij met een bon
Als je een bon geeft kunt je net zo goed niets geven. Ten eerste: cadeaubonnen verdwijnen in een la of komen per ongeluk bij het oud papier terecht. Ten tweede: mensen vergeten altijd hun cadeaubonnen mee te nemen als ze gaan winkelen. Ten derde: cadeaubonnen zijn zó onpersoonlijk. En Kerst is bij uitstek de gelegenheid om in de harde zakelijke wereld een warm gevoel over te brengen. En dat lukt echt niet met een cadeau-, bioscoop-, boeken- of saunabon.
5. Ragout en sardientjes
De traditionele doos. Ofwel, de grabbelton met kleffe ragout, noten die niet te kraken zijn, kaas die stinkt en over de datum is, soepstengels die niemand lekker vindt en sardientjes die rechtstreeks naar de kat gaan. Online bedrijfsgeschenkenzaak Pluimen liet onderzoeken wat de meest gevreesde kerstpakkettenitems zijn. De top-5 vind je terug ín of áls het traditionele pakket: serviesgoed, een blikje smeerleverworst, een picknickmand, ragout in blik, zwarte kerstthee.
6. Ik heb al een boek
Met een LeesCadeau Box kun je de ontvanger een boek met een leuke, bijpassende beleving of cadeau schenken. Maar hier geldt: je kunt het persoonlijk wel een prachtig cadeau vinden, de ontvanger denkt er wellicht heel anders over. Leuk hoor, om De Wij-Economie van Willem Vermeend te schenken en daar een ‘wetenschappelijke calculator’ bij te stoppen. Maar sta dan niet gek te kijken als uw boek de volgende dag op Marktplaats terug te vinden is… Smaken verschillen.
7. Dol op boerenkool
In de categorie waargebeurde verhalen het volgende: er is een lerares die werkzaam was op een basisschool en van het hoofd van de school als kerstpakket een magnetronmaaltijd boerenkool kreeg. Ze was er blij mee want de juf was dol op boerenkool. Het hoofd van de school heeft het getroffen want deze ‘geste’ was natuurlijk te erg voor woorden. Het kerstpakket dient als beloning, niets als belediging.
8. Kunst met een kleine k
Het is helemaal in: kunst als kerstpakket. En dan hebben we het over kunst met de kleine k. Want het mag natuurlijk niet te veel kosten. En dus krijgt de onfortuinlijke ontvanger voor bewezen diensten een schaal die hij niet eens in de garage wil hebben of een vaas die op een kleuterschool vervaardigd lijkt te zijn. En het ergste is: op Marktplaats raak je die onzin ook niet kwijt.
9. Overlevingskerstpakket
Voormalig minister Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst bedacht in 2008 ter Horst iets nieuws. Als kerstsurprise schonk ze haar ambtenaren in plaats van een kerstpakket een overlevingspakket. Met dat pakket moesten ze zich het eerste etmaal na een ramp kunnen redden. Ter Horst wilde duidelijk maken hoe belangrijk het is om een noodvoorraad in huis te hebben. Wat een aanfluiting voor al die hardwerkende ambtenaren…
10. Liever iets dan niets
Je hebt ze echt, bazen die niets geven. Of aan het personeel laten weten dat de boel besteld is en er vervolgens nooit meer op terugkomen. Wie ooit niets heeft gekregen, is overal blij mee en voor hen is zelfs een van de voorgaande negen gehate kerstpakketten een geschenk uit de hemel.
Lees ook:
Bestel voor jouw collega’s en relaties online het Sprout decemberpakket