Tot 1 juni 2009 was de huidige directeur van het Hilversumse bedrijf Team Vision werkzaam bij Philips International als executive vice-president van de divisie Philips Consumer Lifestyle. Team Vision had begin 2010 via een Duitse dochter een mooie deal gesloten met het beursgenoteerde TPV. Deze Taiwanese onderneming maakt monitoren en televisietoestellen, onder meer voor Philips. Het bedrijf mag op zijn beurt Philips-monitoren op de markt brengen. Philips heeft zelfs een aandeel in de onderneming.
De overeenkomst die Team Vision had gesloten met de Duitse dochter gold voor drie jaren en één maand. Trots mailde de directeur van Team Vision dit succes dan ook aan zijn voormalige collega’s in Eindhoven.
Dat had hij beter niet kunnen doen, want vier dagen voordat hij naar Taipei zou vliegen om de plannen te presenteren aan TPV, kreeg hij via de Duitse dochter te horen dat het contract per direct was beëindigd omdat Philips TPV onder druk zou hebben gezet. Team Vision is een concurrent die zich niet ook nog eens met Philips-producten op de Europese markt moet begeven, zo moet Philips ongetwijfeld gedacht hebben.
Juridisch gevecht
Daarmee begon een David en Goliath-gevecht dat vandaag bij de Bossche rechtbank zal worden voorgezet. Tot nu toe heeft Team Vision, zo blijkt uit het vonnis, niet veel bereikt.
Om vast te stellen of Philips daadwerkelijk haar invloed heeft gebruikt om TPV of de Duitse dochter te bewegen om het contract om oneigenlijke redenen te doen eindigen, liet Team Vision beslag leggen op het mailverkeer tussen Philips en TPV. De e-mails zijn opgeslagen op twee USB-sticks en verzegeld bij de gerechtelijk bewaarder achtergelaten.
Notulen
De oud-directeur van Philips vorderde ook afschriften van de notulen van bepaalde vergaderingen die in een bepaalde periode bij Philips zijn gehouden. Dat vonden Philips en de rechter te ver gaan. Die notulen bevatten strategisch gevoelige informatie en mogen niet openbaar worden gemaakt. Philips vorderde op zijn beurt afschrift van transcripten van bandopnames van gesprekken met medewerkers van Philips waarover Team Vision stelde te beschikken. Daaruit zou de betrokkenheid van Philips bij de beëindiging van de overeenkomst met Team Vision blijken. Ook die vordering is, althans in dit stadium, door de rechter afgewezen. Philips mag vandaag in de rechtbank bezwaar aantekenen in een zogeheten conclusie van antwoord.
Voorkom lekken informatie
Welke wijze les valt uit zo’n incident te leren? Eigenlijk heel simpel: je bent een rund als je met bedrijfsgeheimen stunt. Toch gebeurt dat op grote schaal. Mannen lekken bijvoorbeeld vijfmaal vaker vertrouwelijke bedrijfsinformatie via e-mail dan hun vrouwelijke collega’s, zo bleek vijf jaar geleden al eens uit Brits onderzoek. Vaak is er zoals in het bovenstaande voorbeeld geen opzet in het spel, maar wordt gevoelige informatie verstuurd naar een freelancer of consultant. En niet zelden omdat bedrijven geen afspraken met hun werknemers maken welke informatie ze via e-mail mogen versturen.
Boetebeding
Ook is het niet verstandig om bedrijfsgevoelige informatie op USB sticks of andere draagbare media achter te laten. Twee Koreaanse topbestuurders van een elektriciteitsbedrijf hebben enkele jaren terug voor 1,1 miljard euro aan bedrijfsgeheimen meegenomen toen ze bij de concurrent gingen werken. Ontslagen personeel met wraakzucht vormt ook een bedreiging voor ondernemingen, ook in Nederland. Achterover gedrukte informatie wordt doorverkocht of gebruikt om een eigen bedrijfje een vliegende te beginnen. Lekken kunnen worden voorkomen door een boetebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Anders is het verweer tegen misbruik kansloos.