Op de Big Improvement Day (BID) in de RAI maakte ik deel uit van een sessie waarin 4 generaties ondernemers centraal stonden. Tegen mijn eigen onderbuikgevoel in (ik vind mezelf met 42 helemaal niet meer zo jong…) vertegenwoordigde ik, samen met de 21-jarige Steijn Pelle, de jongste generaties… Tja, wat is de definitie van jong? Steijn wist met studentikoze flair zijn frisse visie voor de bühne te brengen waarin kennis delen en samenwerken centraal stonden. Heel erg van deze tijd. Jong, dus het plaatje leek te kloppen. Toch toonde BID vooral aan dat ‘Jong zijn’ niet zo veel met leeftijd, maar veel meer met een levenshouding te maken heeft. Ik was dan ook niet verrast dat senior thinker Edward de Bono, ondanks zijn aimabele lieve-opa-uitstraling, frissere denkbeelden over leiderschap en creativiteit etaleert dan sommige zogenaamde jonge talenten… Briljant is zijn quote “Biggest problem of the World is not climate change or overpopulation, the biggest problem is poor thinking”.
Serieondernemer
Alexander Rinnooy Kan had de toon al gezet: “Mensen die denken dat kennis duur is weten niet wat domheid kost.” Een tijdloze wijsheid, die vooral jonge ondernemers in het communicatietijdperk moet aanspreken. Ook Rinnooy Kan, toch een man met aardig wat wijze jaren op zijn teller, vind ik een moderne, jonge denker.
Maar het meest indrukwekkend vond ik de oudste ondernemer in “mijn” sessie. Bert Twaalfhoven, 82 jaar oud en een échte serieondernemer. Bert is misschien wel de modernste people manager die er is. Deze man had al heel jong het lef om toptalenten binnen te halen en veel verantwoordelijkheid te geven. Hij toont aan dat het loont om mensen binnen te halen die, al dan niet op deelgebieden, beter zijn dan jijzelf. Kijk, dan ben je een leider; dan geef je richting. Niet alleen aan je eigen leven en onderneming, maar vooral ook aan het leven van deze talenten.
Het mooiste is dat hij uitdraagt dat je de successen niet bereikt door de baas te spelen, maar door ruimte en vertrouwen te geven. Bert stelt dat je beter een toptalent kort in je bedrijf kunt hebben dan een matig talent heel lang. Hij accepteert daarmee impliciet dat toptalenten eens hun eigen weg zullen kiezen. Zo heeft hij industrieel icoon Jan Aalberts de kans gegeven van talent uit te groeien tot tycoon. Over leiderschap gesproken!
Gorilla’s
Alleen echte talenten kunnen die groei realiseren. Mindere goden gaan vaak letterlijk de baas spelen zodra ze de leiding krijgen. Hun fysieke houding verandert vaak zelfs. Da’s best grappig, want dergelijk gedrag vertonen gorilla’s ook. Een nieuw Alfamannetje komt zelfs binnen een jaar bijna 100 kg aan. Waarschijnlijk werkt het in de jungle beter dan in een kantorenpark, want de meeste ‘baasjes’ in onze communicatiemaatschappij worden vrij snel doodongelukkig of branden volledig af. Want baasjes zijn geen leiders. Ego geeft anderen namelijk nauwelijks richting….
>> Bestel het luisterboek van Arko van Brakel: “Iedereen ondernemer, ondernemerschap als levensstijl”