Het Elektronisch Patiëntendossier komt er niet. En dat vindt Bastiaan Bakker een gemiste kans.
Op 4 april jongstleden sneuvelde het wetsvoorstel voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in de Eerste Kamer. Een uniek moment dat er in de Kamer zo collectief een wet wordt afgekeurd. De Kamer vindt de doelstellingen van de wet niet helder en maakt zich ernstige zorgen over de privacy van patiënten. Vergaande digitalisering en de risico’s van falende computersystemen werken niet mee aan het vertrouwen in een gedegen landelijk EPD.
Patiënt centraal in het EPD
Het Elektronische Patiëntendossier (EPD) was een enorme stap voorwaarts in een betere informatievoorziening voor patiënt en behandela(a)r(en): het behandeldossier zou volledig rondom de patiënt worden opgebouwd en informatie beter uitwisselbaar worden gemaakt. Waarnemingen van de huisarts zouden kunnen worden gebruikt bij behandeling door specialisten en andersom. Medicijngebruik is inzichtelijk in het dossier. Zonder een landelijk EPD wordt het dossier niet rondom de patiënt maar rondom de praktijk van de arts opgebouwd. Lastig als een patiënt voor behandeling bij meerdere ziekenhuizen wordt behandeld en – samen met zijn huisarts – grip wil houden op zijn eigen gezondheid! Zonder een EPD gaan we een stap terug in de tijd waardoor de kans op medicatiefouten en sterfgevallen zal toenemen.
Het EPD is van jezelf
Zolang de burger geen vertrouwen heeft in een landelijk EPD dat vanuit de overheid wordt geïnitieerd zal naar mijn idee elk voorstel sneuvelen. Daarmee kom ik tot een aantal interessante vraagstukken: Wie zou nu eigenlijk de eigenaar van het landelijke EPD moeten zijn? Wie is verantwoordelijk voor deugdelijke bescherming van privacy gevoelige informatie? En wie plaatst er eventueel een dubbel slot op het dossier zodat de patiënt zelf bepaalt wie er bij het dossier kan? In het afgekeurde wetsvoorstel is dat de overheid dan wel private marktpartijen in combinatie met vergaande regulering vanuit de overheid.
Eigenaar van informatie
In mijn ogen is de patiënt voor de volle 100 procent eigenaar van zijn eigen informatie. Niemand anders. Huisarts, specialist en apotheker kunnen op basis van jouw informatie een optimale behandeling voorschrijven en aangaan. Misschien moet deze problematiek van een landelijk EPD wel compleet anders worden opgepakt: geef elke burger een persoonlijke digitale identiteit en een persoonlijke digitale kluis. Een kluis met je eigen gegevens inclusief je eigen EPD. Dan heb je als burger zelf de mogelijkheid om het dossier open te stellen, zodat je zelf kunt meehelpen om medicatiefouten te voorkomen. Met deze gedachte is vertrouwen in de overheid geen issue. Evenmin zijn de risico’s van falende landelijke computersystemen en privacy issues weggenomen.
Over het Podium: Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.