Gezondheidschecks zijn populair. De vraag hoe gezond medewerkers zijn, speelt geregeld op. Maar hoe gezond is uw bedrijf eigenlijk? Podiumauteur Michiel Maassen pleit voor een organisatie BMI-check.
Ik had net bericht gekregen dat de laatste van mijn drie vaste medewerkers zich ziek had gemeld, terwijl de enorme berg werk zich verder opstapelde. Terwijl ik de stapel in ogenschouw nam, dagdroomde ik over de vraag hoe gezond we zijn. En hoe we een organisatie en onze medewerkers beter kunnen vrijwaren van zoiets ongezonds als ziek worden. Zou het niet aanbevelenswaardig zijn om een algehele gezondheidcheck in te voeren waarmee de BMI, cholesterol, bloeddruk etc. gemeten kan worden? Goed immers voor uw medewerkers, maar vooral goed voor uzelf. Want zou zo'n check ook niet kunnen gelden voor de organisatie, oftewel het bedrijf zelf?
Geen nieuws
Al peinzend, herinnerde ik me kortgeleden een mailing te hebben ontvangen van een startende arbodienst. Geen gelikt verhaaltje, maar een stevige tekst over korter op de bal spelen en strak aansturen. En toch klopte het niet. Het was niet vernieuwend. Men bood een aanpak aan die zou leiden tot een advies. Natuurlijk onafhankelijk, laagdrempelig en met indicatoren die zouden aangeven of, en zo ja hoe, ingegrepen kon worden. U en ik weten dat advies van externen – hoe goed ook – meestal een bevestiging is van wat men al weet. Zonde dus van de tijd, en zonde van het geld.
BMI van het bedrijf
Ik schrok op uit mijn dagdroom. Had ik net niet zitten dromen over een organisatie healthcheck? Zo'n aanpak moet toch te ontwikkelen zijn? Wat zouden we nodig hebben? Drie, vier of vijf kernvragen aan de algemeen directeur over de gezondheid van zijn organisatie. OVer:
- de BMI (is uw bedrijf te dik, te slank, juist goed?),
- de bloeddruk (is uw bedrijf vermoeid – lage bloeddruk, of juist over de top – hoge bloeddruk?),
- de cholesterol (hoe staat het met de stress op de werkvloer en elders?).
We doen nu net als de huisarts die aan de hand van enkele gegevens een diagnose stelt en er kan een kort gesprek met de meest betrokken functionarissen volgen (Welke indicatoren stonden oranje of rood en welke aanpak, oftewel wat voor medicijn uit de eigen huisapotheek schrijven we aan ons zelf voor?). Hoe vaak? 1 x per maand? Kosten: vrijwel nihil. Duidelijk? Zeker want je praat met deskundigen uit de eigen fabriek. Hoe noem je het? Gewoon een maandelijkse check-up. Geen doorverwijzingen meer naar specialisten, maar uitsluitend eerstelijnszorg. Een mogelijke verrijking vande eigen portemonnee. Wat een manier om elke organisatie zijn eigen BMI (Bedrijfs Management Informatie) te gunnen.
Eerdere bijdragen:
Over de auteur:
Dit artikel is geschreven door Podiumauteur Michiel Maassen, HR-directeur bij Norbert Dentressangle.
Over het Podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.