Het is moeilijk om de Fries Feike Sijbesma (spreek uit Siebesma) voor te stellen bij een ander bedrijf dan DSM. Hij werkte in totaal 32 jaar bij het Heerlense bedrijf, waarvan de laatste dertien jaar als bestuursvoorzitter.
Onder zijn leiding transformeerde het bedrijf van een bulkchemicaliënproducent naar een specialist in voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen. De strategie was in ieder geval gunstig voor aandeelhouders. Sinds het aantreden van Sijbesma in 2007 steeg DSM’s koers met 378 procent, terwijl de AEX in dezelfde periode 90 procent pluste. In februari draagt Sijbesma zijn taken over aan Geraldine Matchett (CFO) en Dimitri de Vreeze (COO), die een co-ceo-schap gaan vervullen. In mei vertrekt de 60-jarige Sijbesma volledig bij het bedrijf.
De afgelopen jaren verschenen DSM en Sijbesma in de nodige ranglijstjes. Het bedrijf is al acht jaar lijstaanvoerder in de Dow Jones Sustainability Index in de categorie chemie, werd door Forbes op de tweede plek geposteerd in de Change-the-world-lijst en eindigde in het reputatieonderzoek van de MT500 als koploper in de sector Chemische en farmaceutische industrie.
Lezers van MT verkozen Sijbesma in 2018 tot topman van het jaar. In de wereldwijde CEO top 100 die jaarlijks wordt samengesteld door Harvard Business Review eindigde Sijbesma op de 42e plaats, waarmee hij onder meer Tim Cook (Apple), Masayoshi Son (SoftBank) en Jean-François van Boxmeer (Heineken) achter zich liet. Hoogstwaarschijnlijk maakt het weinig indruk op de DSM-topman. Toen Sijbesma door de Volkskrant werd uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander reageert hij nuchter op die uitverkiezing. ‘Ach, die bestaat gelukkig niet, de invloedrijkste of machtigste man’. De Fries zegt een hoge functie ‘leuk’ te vinden, maar alleen omdat je impact hebt.
Volgende functie
Want een bedrijf is, zo benadrukt hij regelmatig, niet alleen op aarde om winst te maken. ‘Je kunt jezelf of je bedrijf toch niet succesvol noemen in een wereld die faalt? Als we de rekening voor de klimaatverandering neerleggen bij de volgende generatie, dan kun je jezelf toch niet succesvol noemen?’, stelde Sijbesma eerder. Hij zegt er ook trots op te zijn dat jonge collega’s de afkorting DSM (De StaatsMijnen) interpreteren als ‘Doing Something Meaningful’. Naast zijn CEO-schap is Sijbesma ook ‘climate leader’ bij de Wereldbank en ‘aanjager’ bij NL2025, een platform waarin bestuurders en leiders zich hebben verenigd voor ‘een betere toekomst van Nederland’.
De combinatie van goede financiële prestaties en oog voor duurzaamheid maken Sijbesma een populaire CEO. Analist Corné van Zeijl van Actiam omschrijft hem bij BNR als iemand met een bijzonder hoog aanzien. ‘De meeste CEO’s hebben wel kritiek van diverse partijen, maar ik denk dat er weinig mensen zijn die kritiek hebben op meneer Sijbesma.’
Onduidelijk is nog wat de volgende carrièrestap van Sijbesma wordt. Op meerdere plekken wordt de Fries genoemd als mogelijke opvolger van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO. Van Dijkhuizen vertrekt in april 2020 bij de bank. Een andere mogelijkheid komt van RTL Z-beursspecialist Durk Veenstra. Die denkt dat de DSM-topman meer kan doen met zijn voorliefde voor duurzaamheid.
#Sijbesma lijkt me dus geknipt voor een rol als 'special envoy for climate action and business' of ziets. Afwachten maar.
— durk veenstra (@durkveenstra) December 2, 2019