maandag 30 maart
♦ ‘Corona kan ook doden voorkomen’
Luchtvervuiling door stikstof en fijnstof veroorzaakt naar schatting 8,8 miljoen doden wereldwijd per jaar, schreven onderzoekers van het Duitse Max Planck instituut recent nog. Afgelopen februari bleek uit satellietbeelden dat de lucht in sommige Chinese regio’s tot 30 procent minder stikstof bevatte ten opzichte van februari vorig jaar. De coronacrisis zou dus gek genoeg ook sterfte kunnen voorkómen, stelt klimaatwetenschapper Heleen de Coninck op Radboud Recharge.
♦ Coca Cola schenkt 120 miljoen aan Covid19-hulpverleners
The Coca-Cola Company heeft met ingang van april alle commerciële uitingen stopgezet en schenkt meer dan 120 miljoen dollar om de hulpverlening in de getroffen gemeenschappen te ondersteunen in de strijd tegen COVID-19. Volgens Coca-Cola staan ‘in deze uitzonderlijke tijden de veiligheid en de gezondheid van onze medewerkers en de samenleving op de eerste plaats’.
♦ Schiphol stelt verwachtingen naar beneden bij
Schiphol Group zal het verwachte nettoresultaat en de verwachte passagiersgroei, gepubliceerd op 14 februari 2020, niet halen. Wanneer het vliegverkeer pas in juni weer geleidelijk op gang komt, wat niet ondenkbaar is, zal het aantal passagiers op Schiphol ruim een kwart lager uitkomen dan vorig jaar.
♦ Philips-topman: aanvraag beademingsapparatuur pas twee weken oud
Nederland heeft pas twee weken geleden om beademingsapparaten gevraagd bij Philips. Dat zei Philips-topman Frans van Houten zondagavond bij talkshow Op1. Volgens hem heeft de wereld niet goed genoeg naar China gekeken voordat het coronavirus zich ook in andere landen begon te verspreiden. De topman wilde niet zeggen of de bestelling te laat kwam. “Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen”, zei hij.
♦ ‘Golf van faillissementen op komst’
De ongekend grote staatssteunmaatregelen en aflossingspauzes van banken kunnen niet verhinderen dat er de komende maanden een golf van faillissementen over Nederland en de wereld heen rolt. Mondiaal zal het aantal faillissementen met 14% toenemen, is de voorzichtige schatting van Walter Toemen, directeur Risk bij kredietverzekeraar Euler Hermes. Vanwege de corona-uitbraak is het faillissementsrisico in bepaalde sectoren zo hard gestegen dat het de afgelopen twee weken zo goed als onmogelijk is geworden om je ertegen te verzekeren. Met name in de horeca, sierteelt, de evenementenbranche en de creatieve sector zullen veel bedrijven onvermijdelijk omvallen, zeggen kredietverzekeraars en andere financiële dienstverleners.
♦ ABN: Staatsschuld Italië gaat naar 180 procent
De coronacrisis vergroot de verschillen tussen de landen van de eurozone weer. Ook op het gevoelige punt van de staatsschulden. Griekenland was met een staatsschuld van 180% van het bruto binnenlands product altijd het buitenbeentje van de eurozone. Maar er circuleren nu berekeningen dat Italië al dit jaar ook richting dat percentage gaat. ‘Het mes snijdt aan twee kanten’, zegt Aline Schuiling van ABN Amro. ‘Door de coronacrisis raken de economieën in een recessie en krimpt het bbp. Dus als er niets met die staatsschuld zou gebeuren, neemt de omvang ervan ten opzichte van het bbp al toe. Maar die staatsschuld groeit natuurlijk ook. Dus je zit met een dubbeleffect’.
♦ Coronacrisis leidt tot volle aardappelschuren
De vraag naar frietaardappelen is ingestort nu horeca dicht is vanwege het coronavirus. Telers zitten met volle schuren. Nederland is een van de grootste frietaardappelproducenten van Europa. Die komen vooral terecht in restaurants, cafés, kantines en bij fastfoodketens, maar sinds de uitbraak van het coronavirus is horeca wereldwijd voor een groot deel gesloten. Van de oogst van 2019 zijn nog 1,5 miljoen ton Nederlandse frietaardappelen over. Twee derde daarvan is onverkoopbaar, schat de aardappelsector. 1 miljoen ton dus, 1 miljard kilo – een kleine zestig kilo per inwoner van Nederland.
vrijdag 27 maart
♦ Sluiten VW-fabrieken kost €2 mrd per week
Het sluiten van zijn autofabrieken in de VS en Europa kost Volkswagen €2 mrd per week, zegt bestuursvoorzitter Herbert Diess. De verkopen van Volkswagen-auto’s buiten China zijn bijna helemaal stilgevallen terwijl de vraag in China, de belangrijkste markt voor het bedrijf, is teruggezakt naar ongeveer 50% van het niveau van voor de coronacrisis. Volkswagen kan het gemis aan productie in Europa en de VS een aantal weken volhouden, maar niet ‘onbeperkt’, aldus Diess.
♦ Ook Signify keert geen dividend uit
Lichtproducent Signify keert voorlopig geen dividend uit. Het bedrijf heeft het geld nodig om de klappen van de coronacrisis te kunnen opvangen, meldt het Eindhovense bedrijf vrijdag voorbeurs. Signify sluit zich met het besluit aan bij Randstad, Accell en Heijmans, die eerder al bekend maakten voorlopig geen dividendbetalingen te doen.
Ceo Eric Rondolat schetst de pandemie in een persbericht als ‘ongekend in zijn omvang en de uitdagingen die hij brengt.’
♦ Britse premier Boris Johnson besmet met corona
De Britse premier premier Boris Johnson heeft corona opgelopen. Dat zegt de Conservatieve premier op zijn eigen twitteraccount. Daar schrijft Johnson: ‘De afgelopen vierentwintig uur heb ik lichte symptomen van corona ontwikkeld en ben ik positief getest. Ik isoleer mijzelf, maar ik blijf het overheidsbeleid leiden via videoconferentie. Samen verslaan we dit.’
♦ Eerste coronapatiënt is ondernemer
Hij was de eerste coronapatiënt van Nederland, de anonieme ‘patiënt nul’. Ruim vier weken later krijgt hij een naam en een gezicht: Joost Boons (56), ondernemer uit Loon op Zand. Eén keer wil hij zijn bizarre verhaal doen. ‘Je hebt mensen die alles van je willen weten en mensen die je aankijken en denken dat je een melaatse bent.’
♦ ABN komt ook grote bedrijven tegemoet
ABN Amro gaat ook grote bedrijven met een lening tot 50 miljoen euro uitstel van betaling geven als ze in problemen komen door de coronacrisis. Vorige week maakte de bank al bekend dat mkb-bedrijven met een krediet tot 2,5 miljoen euro automatisch zes maanden geen rente en aflossing hoeven te betalen.
ABN verwacht overigens dat de economie met 3,5% zal krimpen. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde sectorprognose, waarin de bank de invloed van het coronavirus op de Nederlandse economie beschrijft. In 2021 groeit de economie waarschijnlijk weer, met 2,5 procent. Het CPB kwam gisteren met vier scenario’s.
♦ Vleesgigant Vion ziet coronavirus nog twee jaar regeren
Vion, de grootste vleesproducent van West-Europa, houdt er ernstig rekening mee dat het coronavirus ‘misschien nog een jaar tot anderhalf of twee jaar’ de markt bepaalt. Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink bij een toelichting op de jaarcijfers. Vion verkoopt producten in ruim honderd landen. Van de afzet van Vion komt uiteindelijk 40% terecht in de horeca, restaurants en hotels. De rest verkoopt Vion via de detailhandel, zoals supermarkten. ‘Foodservice is in bijna alle landen op slot gegaan’, zegt Lotgerink.
♦ EU-leiders niet eens over steunpakket
De EU-leiders zijn het niet eens geworden over het snel inzetten van extra Europese miljarden om de coronacrisis te bestrijden. De inzet van het Europese noodfonds ESM, dat een leencapaciteit van 410 miljard euro heeft, stuit op verdeeldheid. Onder meer Italië en Frankrijk willen snel en zwaar geschut in stelling brengen waardoor de schulden fors zullen oplopen. Met name Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland houden die boot af.
donderdag 26 maart
♦ Hoogovens op volle kracht door hamsteren blik
Dat er flink wordt gehamsterd in houdbare groente, fruit en vlees merkt ook Tata Steel, de eigenaar van de hoogovens in IJmuiden. ’Er is een verhoogde vraag naar verpakkingsstaal voor blik.’
♦ Bedrijven houden rekening met minimaal 4 maanden crisis
Bijna 40 procent van de ondernemers houdt er rekening mee dat de crisismaatregelen vier maanden of langer gaan duren, meldt werkgeversclub AVWN nadat het 100 leden ondervroeg. Veel ondernemers rekenen in maart op een omzetdaling tot 25 procent door de coronacrisis. Voor april is de verwachte impact van de coronacrisis groter. Ondernemers zetten nu vooral in op thuiswerken, om het bedrijf draaiend te houden. Vooruit kijkend zegt bijna de helft van de bedrijven gebruik te gaan maken van overheidsmaatregelen. Veel bedrijven willen ook strakker sturen op kosten.
♦ Extra financiële garanties voor exporterende bedrijven
Het kabinet verruimt de mogelijkheden die bedrijven hebben om hun exportkredieten te verzekeren, nadat exporterende bedrijven daarom vroegen. In de nieuwe afspraken worden ook kortlopende exportkredietverzekeringen tot twee jaar gedekt door staatsgaranties. Daarnaast komt er dekking voor meer landen en wordt een hoger percentage van het werkkapitaal gedekt.
♦ 3,3 miljoen Amerikanen vragen uitkering aan
Er is massale werkloosheid in de VS door de coronacrisis. In een week tijd hebben 3,3 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is een historisch aantal en elf keer zo veel als een week eerder. Het vorige record dateert van 1982, toen vroegen in één week tijd 695.000 mensen een uitkering aan. De cijfers van het ministerie van arbeid gaan terug tot 1967.
♦ Oud DSM-baas Sijbesma speciaal gezant coronacrisis
Oud-DSM-topman Feike Sijbesma gaat het kabinet helpen om problemen te tackelen in de coronacrisis. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft namens het kabinet Sijbesma gevraagd om tijdelijk als speciaal gezant op te treden voor diverse aspecten rondom de coronacrisis. Hij zal zich nu in eerste instantie richten op de opties die Nederland heeft ten behoeve van coronatests en de beschikbaarheid ervan.
♦ Zorg bestelt massaal tablets
Zorginstellingen slaan op grote schaal tablets in. Onder druk van de coronacrisis maakt de sector in één keer de omslag naar digitale zorgverlening. Maar de plotse vraag naar hulpmiddelen daarvoor is zo groot dat winkels en leveranciers het met moeite kunnen bolwerken. ‘We worden van alle kanten benaderd’, zegt de woordvoerder van telefoon- en tabletmaker Samsung.
♦ CM.com mikt op 30 procent groei
Sms-provider CM.com, dat onder meer de sms’jes van Thuisbezorgd verstuurt, heeft het per saldo druk dankzij de coronacrisis. Het bedrijf mikt dit halfjaar zelfs op ruim 30 procent omzetgroei en wil dit jaar honderd extra medewerkers aannemen, om eind 2020 de 400 fte aan te tikken. Dat zegt CEO Jeroen van Glabbeek tegen Sprout.
♦ Facebook gaat coronaberichten factchecken
Facebook gaat vanaf volgende week weer factcheckers inzetten op Nederlandstalige berichten op zijn platform. Via persbureaus AFP en DPA gaan drie journalisten de nepberichten over het coronavirus van Facebook, Instagram en WhatsApp schonen. Eerder werkte Facebook hiervoor samen met Nu.nl, dat stopte vanwege verschil van inzicht over welke berichten moesten worden gecheckt.
♦ James Dyson ontwikkelt in no time beademingsapparatuur
Miljardair en uitvinder Sir James Dyson (bekend van de zakloze stofzuigers) heeft zijn ingenieurs in tien dagen tijd, op verzoek van premier Boris Johnson, een nieuw beademingsapparaat laten ontwikkelen en maken. De Britse overheid heeft inmiddels een order geplaatst van tienduizend apparaten. Dyson zegt dat de CoVent zo snel mogelijk in productie gaat en dat het gelijknamige bedrijf vijfduizend beademingsapparaten zal doneren. Er blijven er duizend in Engeland en de rest komt internationaal beschikbaar.
♦ Brabantse ziekenhuizen zien IC-piek afvlakken
Brabantse ziekenhuizen zien de afgelopen dagen een minder sterke stijging van het aantal coronapatiënten op de intensive care dan in de periode daarvoor. Volgens Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Tilburgse Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg, kan dat erop wijzen dat de piek in zicht is. ‘We denken dat wij het hier gaan redden’, zei hij in het programma 1op1 op NPO Radio 1.
♦ Recessie zet mogelijk door tot 2021, aldus CPB
Het Centraal Planbureau heeft vandaag vier scenario’s gepresenteerd voor de impact van de coronacrisis op de economie. Het zat eraan te komen: Nederland stevent af op een recessie. Het bbp krimpt volgens de raming in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op. In het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder, aldus het CPB.
De werkloosheid loopt in het lichtste scenario beperkt op, tot circa 4 procent (de werkloosheid bedraagt nu circa 3 procent van de beroepsbevolking). In het zwaarste scenario kan er echter een stijging zijn tot 9,4% in 2021. De noodmaatregelen zetten, vanzelfsprekend, de overheidsfinanciën fors onder druk. In het zwaarste scenario komt de schuld eind 2021 uit op 73,6% bbp, volgens het planbureau ‘op ruime afstand van niveaus die in de literatuur als risicovol worden aangemerkt’.
Volgens drie van de vier geschetste scenario’s zal de neergang dieper zijn dan die in 2008 en 2009. Over welk scenario het meest waarschijnlijk is, doet het CPB geen uitspraken.
Bekijk hier een infographic waarin de vier scenario’s worden uitgelegd
♦ ABN verliest 183 miljoen euro
ABN Amro heeft door de enorme bewegingen op de financiële markten bij een Amerikaanse klant een verlies geleden van zo’n 200 miljoen dollar, oftewel 183 miljoen euro. In perspectief: dat komt neer op zo’n 10 procent van de jaarwinst. Het onderdeel ABN Amro Clearing financierde voor een grote klant de aankoop in Amerikaanse opties en futures. Door de extreme bewegingen op de aandelenbeurs moest de klant op een gegeven moment bijstorten, maar die kon daar niet aan voldoen. De bank besloot de beleggingen van de klant te verkopen en het verlies te nemen.Het verlies wordt verwerkt in de resultaten van het eerste kwartaal. Die cijfers worden in mei gepubliceerd.
♦ Aantal faillissementen stijgt met 14% wereldwijd
De economische groei daalt het komend kwartaal wereldwijd met -15%. En het aantal faillissementen over heel 2020 stijgt met 14%, melden Euler Hermes en de Allianz Group na een onderzoek. Begin dit jaar hadden de onderzoekers nog een groei van +2,4% geraamd voor de wereldwijde economie. Dat is in het recente onderzoek bijgesteld naar +0,8%. Voor de VS gaan de onderzoekers uit van +0,5% groei. De eurozone moet het dit jaar doen met een negatieve groei van -1,8%.
♦ Efteling vraagt steun van overheid
Pretpark de Efteling vraagt voor de salarissen van 3300 personeelsleden steun van de overheid. Het park is bijna twee weken dicht vanwege de coronauitbraak en het is nog onduidelijk wanneer het weer open kan. De meeste personeelsleden zitten thuis, maar worden wel doorbetaald. Ook vakantiekrachten krijgen salaris op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren van het afgelopen jaar. Het bedrijf maakt daarvoor aanspraak op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. De Efteling haalt normaal gesproken gemiddeld per dag meer dan een half miljoen euro omzet.
♦ ‘Na deze crisis kunnen we niet gewoon verdergaan’
Hoe ziet onze samenleving eruit na corona? Volgens Kim Putters is het belangrijk om daar nu al over na te denken. Putters is directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ‘De coronacrisis raakt onze samenleving in de kern. Sommige groepen, zoals alleenstaande ouderen en zelfstandigen, worden hard geraakt. Maar deze crisis gaat ook over hoe we met elkaar omgaan. Mensen willen elkaar nu helpen en er ontstaan allerlei nieuwe initiatieven. Bij veel mensen brengt dit een reflectie teweeg: we moeten dit samenwerken vasthouden. Maar: houden we dat vol als we straks weer in drukke banen zitten?’ Bekijk het hele interview bij Nieuwsuur.
♦ Toerisme valt stil, hotels zijn leeg
De ene na de andere hotelketen in Nederland sluit de deuren of wordt omgebouwd tot opvang voor coronapatiënten. Vanwege de coronacrisis zijn Europese hotels maar voor een vijfde gevuld, ook in Nederland. Schrale troost: de klap komt het hardst aan in Zuid-Europa. Toeristen blijven weg of mogen überhaupt niet komen vanwege alle inreisbeperkingen. Dat laatste is ook de reden dat zakelijke afspraken per video of telefoon gaan en niet meer in persoon.
♦ Meer dan de helft van de Belgen ontvangt inkomen overheid
Door de sterkte toename van het aantal tijdelijke werklozen is meer dan helft van de Belgen voor hun inkomen afhankelijk van de overheid. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse krant De Tijd. Sinds eergisteren zijn 1,1 miljoen Belgen tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Samen met de overige werklozen, ambtenaren, leerkrachten en zorgmedewerkers komt het aantal personen dat recht heeft op een loon of inkomen van de overheid uit op bijna 3 miljoen. De Belgische beroepsbevolking omvat 5,5 miljoen personen.
woensdag 25 maart
♦ AEX sluit weer 3 procent hoger
De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag 3 procent hoger op 475,40 punten. Een dag eerder steeg de index al bijna met negen procent. Het nieuws dat de Amerikaanse regering en de Senaat een akkoord hebben bereikt over het omvangrijke noodpakket zorgde wereldwijd voor optimisme op beursvloeren.
♦ Rutte: Nu geen extra maatregelen kabinet
Het Kabinet gaat geen nieuwe besluiten nemen over de strenge maatregelen die nu in Nederland gelden om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Volgende week dinsdag wordt er door het kabinet met de deskundigen bekeken hoe het er voor staat en wat de effecten van het beleid tot dan toe zijn. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet.
♦ Locatus: 15 tot 20.000 winkels sluiten deuren
Naar schatting zo’n vijftien- tot twintigduizend winkels hebben de deuren gesloten in verband met de verspreiding van het coronavirus, zegt onderzoeksbureau Locatus woensdag. In totaal zijn er ruim 90.000 winkels in Nederland. Topman Gerard Zandbergen baseert zich op een steekproef in Zeist. Locatus verwacht dat er in de komende dagen nog meer winkels hun deuren zullen sluiten; enerzijds vanwege de gezondheidsrisico’s en anderzijds vanwege het wegblijven van klanten.
♦ Speelgoedwinkels profiteren van coronacrisis
Het aantal pintransacties lag vorige week vrijdag ruim een vijfde lager dan normaal, aldus de economen van ING op basis van eigen data. Interessant is de uitsplitsing van hun pinbonnetje: bij horeca wordt 81% minder gepind, bij de bios al vrijwel niet meer. Maar kijk: speelgoedwinkels staan 10 procent in de plus, en ook supermarkten deden zoals bekend goede zaken, al valt die 5 procent boven normaal nog best mee. Bij doe-het-zelfzaken lag het aantal pintransacties 2 procent hoger.
♦ Frankrijk trekt miljarden uit voor startups
De Franse staatssecretaris voor de digitale economie, Cédric O, heeft woensdag een steunpakket van 4 miljard euro voor Franse techbedrijven onthuld. De noodmaatregel moet de liquiditeit van la French Tech opkrikken. Het geld is bedoeld als overbruggingsfinanciering tussen investeringsrondes (160 miljoen euro), het vervroegd betalen van belastingvoordelen (1,5 miljard), overheidsgaranties voor cashflows (2 miljard euro) en het naar voren halen van eerder geplande investeringen in de startup-sector (250 miljoen euro).
♦ Run van zzp’ers op bijstand
Het loopt storm met de zzp-bijstandsaanvragen in de grote steden. Sinds begin vorige week is het aantal aanmeldingen explosief gestegen, aldus woordvoerders van de grote gemeenten. Utrecht, Den Haag en Rotterdam hebben samen meer dan 10.000 zelfstandigen aan het loket gehad, Amsterdam zelfs 18.000. Het kabinet kondigde de afgelopen week een versimpelde bijstand aan voor zzp’ers. Daarin vervalt de vermogens- en partnertoets.
♦ CPB-baas: recessie ‘vrijwel onvermijdelijk’
Donderdag komt het Centraal Planbureau met ramingen, maar directeur Pieter Hasekamp waarschuwde woensdag al dat het ’vrijwel onvermijdelijk’ is dat de economie door de coronacrisis in een recessie raakt. De economen van de Rabobank gaan uit van een krimp van 0,2 procent, schrijven ze in een rapport. De aangekondigde steunmaatregelen kunnen niet alle gevolgen voorkomen, maar beperken wel de economische schade zodat in de tweede helft van 2020 herstel kan optreden. In een sectorrapport zien ze alleen beperkte groei voor het onderwijs, de specialistische zakelijke diensten en de informatie- en communicatiesector.
♦ Witte Huis en Senaat eens over 2.000.000.000.000 dollar steun
De Amerikaanse regering is akkoord met de Senaat over een steunpakket van circa 2 biljoen dollar (1850 miljard euro) om de gevolgen van de coronacrisis te dempen. Na stevige onderhandelingen tussen de leider van de Democraten Chuck Schumer en minister Steven Mnuchin (Financiën) kwam de deal rond. Belangrijkste punten: alle burgers krijgen tweemaal een cheque van maximaal 1200 dollar tot 3000 dollar voor gezinnen, de luchtvaart krijgt 61 miljard steun, 350 miljard is er voor mkb-bedrijven en ziekenhuizen kunnen rekenen op maximaal 130 miljard.
♦ Horeca woest op boekingsites
Boekingssites laten hoteliers keihard vallen, stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hoteliers komen volgens de branchevereniging in problemen door de strenge voorwaarden waar boekingsplatforms, zoals Expedia en Booking.com, hotels aan houden. En dat terwijl hotels in heel Nederland proberen ‘met man en macht hun contracten na te komen zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen’.
Bij annuleringen eisen de platformen bijvoorbeeld binnen vijf dagen geld terug, waardoor hoteliers in betaalproblemen komen. Daarnaast is er volgens hoteliers geen goede mogelijkheid om de gast een aanbieding te doen voor het verplaatsen van de boeking. Terwijl gasten hier vaak wel om vragen. KHN roept boekingsplatforms op solidair te zijn met hun hotelpartners en ze tegemoet te komen in deze moeilijke tijd.
dinsdag 24 maart
♦ Luchtvaart mist 252 miljard dollar omzet
De luchtvaartsector wacht een omzetderving van 44 procent, ofwel 252 miljard dollar. Dat is de nieuwe inschatting van brancheorganisatie IATA, die 2 weken geleden nog rekende met 113 miljard omzetverlies. In het nieuwe scenario gaat IATA ervan uit dat de reisrestricties na drie maanden worden opgeheven, en er later dit jaar economisch herstel volgt.‘Binnen enkele weken ziet ons vorige ‘worst case scenario’ er beter uit dan onze meest actuele verwachtingen. Maar zonder onmiddellijke overheidssteun blijft er geen sector over’, zegt IATA-topman en voormalige CEO van Air France-KLM Alexandre de Juniac.
♦ Unilever doneert 100 miljoen aan zeep en betaalt facturen eerder
Unilever geeft 100 miljoen euro aan zeep, ontsmettingsmiddelen en voedsel weg in de strijd tegen het coronavirus, deels via de WHO. Ook trekt het concern 500 miljoen euro aan cashflow-hulp uit: kleine en middelgrote leveranciers krijgen sneller betaald. Ook verstrekt het bedrijf kredieten aan kleine retailers die afhankelijk zijn van Unilever, en helpt het medewerkers die tijdelijk niet kunnen werken door de komende drie maanden hun inkomen te garanderen.
♦ Amazon verbant 3900 corona-profiteurs van platform
Webwinkel Amazon heeft tot nu toe 3900 verkopers verbannen van zijn platform wegens het vragen van woekerprijzen voor producten die vanwege de coronacrisis extra in trek zijn. ‘We moeten onze klanten beschermen tegen diegenen die de huidige crisis proberen uit te buiten, schrijft het bedrijf. Amazon-oprichter Jeff Bezos blijkt overigens een pakket van 3,4 miljard dollaraan aandelen net op tijd te hebben geloosd: begin februari, vlak voordat de aandelenmarkt piekte. Zo ontkwam hij op papier aan een verlies van 317 miljoen dollar.
♦ Whatever it takes geeft beleggers moed
Het whatever it takes van de Fed is goed geland op de Europese beurzen. Beleggers reageren na een aanloopje vandaag zeer enthousiast op de onbeperkte steun die de Amerikaanse centrale bank maandagmiddag aankondigde. Ook de verwachting dat Democraten en Republikeinen het in het Congres in de loop van de week eens worden over een steunpakket van duizenden miljarden dollars, zorgde voor groene cijfers op de AEX. Rond het middaguur stond de index op een winst van tegen de 6 procent.
♦ Supermarkten en drogisterijen voeren strikt deurbeleid in
Niet alleen Jumbo scherpt de maatregelen in zijn supermarkten aan, álle supermarkten en drogisterijen stellen een strikt deurbeleid in. Per tien vierkante meter vloeroppervlak mag er maximaal één klant in de winkel zijn, aldus brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Dat betekent dat in een winkel van 1000 m2 maximaal 100 klanten tegelijk naar binnen mogen. Ook het gebruik van een winkelwagen of -mand wordt verplicht. Het aantal beschikbare winkelwagens of manden wordt beperkt.
Voor de handhaving, bijvoorbeeld door beveiligers en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), gaan de supermarkten in gesprek met gemeenten, meldt het FD. Brancheorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) bevestigt tegenover het FD dat de ketens Kruidvat, Trekpleister, DA en Etos vandaag ook een deurbeleid gaan invoeren.
♦ Economieën Frankrijk, Duitsland en Japan crashen
De coronacrisis drukt overal macro-economische cijfers naar recordlaagten. De belangrijke inkoopmanagersindex van bureau IHS Markit ging in Frankrijk van 51,9 in februari naar een voorlopige 30,2 deze maand, het laagste niveau in 22 jaar. Dezelfde index ging in Duitsland van 50,7 in februari naar 37,2 deze maand. In Japan zijn de inkoopmanagers al even somber gestemd, met een PMI-score die in maart omlaag ging van 47,0 naar 35,8. Het land moet vrezen dat de Olympische Spelen worden uitgesteld, wat naar schatting een economische schade zal opleveren van 6 miljard dollar.
♦ Opslagbedrijf profiteert van opruimwoede
Na de bouwmarkten en thuisbezorgers meldt zich nog een branche die wel vaart bij de coronacrisis: boedelopslagbedrijven. Allsafe meldt dat de online verkoop van verhuisdozen afgelopen week met 43 procent is gegroeid. Veel mensen die noodgedwongen thuis zitten, maken van de gelegenheid gebruik om het huis op te ruimen. ‘De grote voorjaarsschoonmaak is dit jaar extreem vroeg begonnen’, zegt oprichter Eric Stubbé tegen het ANP.
maandag 23 maart
♦ Regering-Merkel pompt 750 miljard in Duitse economie
De Duitse regering is een enorm pakket maatregelen voor ondersteuning van de Duitse economie overeengekomen. Waarde: 750 miljard euro. Zo komt er een garantiefonds (Wirtschaftsstabilisierungsfonds) van 400 miljard euro, dat voor schulden en andere verplichtingen van bedrijven tekent. Ook kan de staat tot 100 miljard euro aan aandelen kopen van bedrijven om overnames door buitenlandse kapers te voorkomen en komt er voor kleine zelfstandigen en zzp’ers 50 miljard steun beschikbaar. MKB-bedrijven tot 5 werknemers krijgen direct 9000 euro voor de komende 3 maanden, tot 10 fte is er 15.000 euro beschikbaar.
Om die maatregelen te bekostigen, steekt Berlijn zich voor het eerst sinds 2013 weer dieper in de schulden. De Duitse begroting wordt met 156 miljard euro vergroot. Dat bedrag wordt volledig geleend. De Bundestag moet het steunpakket later deze week nog goedkeuren. Overigens vergaderde Angela Merkel via haar laptop over de maatregelen: ze zit sinds zondag in quarantaine thuis, nadat de dokter die haar een vaccinatie gaf tegen een andere aandoening, zelf besmet bleek met Covid-19. Merkel testte tot nu toe negatief op het coronavirus.
♦ Hema stelt jaarcijfers uit
Hema stelt vanwege het coronavirus de publicatie van zijn jaarcijfers uit naar mei. Dat maakt de warenhuisketen bekend in een bericht op zijn website. Het is het eerste Nederlandse bedrijf dat deze maatregel neemt. Ook een dag voor beleggers en analisten wordt verschoven van april naar mei. ‘Het managen van deze crisis vraagt de volledige aandacht van de teams en het bestuur van Hema’, zegt het bedrijf. Het vraagt er begrip voor dat het beantwoorden van vragen van beleggers en analisten ‘nu niet de prioriteit heeft’. De winkels van Hema in Frankrijk en België zijn door het coronavirus gesloten. In Nederland zijn de 550 vestigingen van de warenhuisketen vooralsnog geopend.
Het moet buffelen zijn voor CFO Joost de Beijer, die afgelopen januari pas is aangetreden en overkwam van doe-het-zelfketen Praxis. Hij volgde Ivo Vliegen op, die het een jaar na de overname door Marcel Boekhoorn tijd vond ‘de fakkel over te dragen’. Hema houdt het zakelijk tegenover mensen die zitten te wachten op de financiële cijfers, de communicatie tegenover klanten verdiende juist een pluim volgens Marketingtribune. Een citaat: ‘We willen jou als klant bedanken voor je vertrouwen, ook in deze tijd. Laten we goed op elkaar passen en elkaar een hart onder de riem steken. En laten we samen uitkijken naar het moment dat we elkaar weer allemaal kunnen tegenkomen, gewoon in de buurt bij je vertrouwde Hema.’
♦ Medicijnfabrikant krijgt politiebescherming
Medicijnfabrikant Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde krijgt 24 uur politiebewaking. De producent van het middel chloroquine, dat mogelijk werkt tegen het coronavirus, heeft ineens veel belangstelling van ‘vage types’, die op bezoek komen bij directeur Jan Willem Popma, ook thuis. Popma tegen EenVandaag: ‘Afgelopen week kwamen er meerdere dure auto’s mijn straat inrijden die je hier normaal nooit ziet, met opvallend jonge bestuurders die bij me aanbelden. Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn hele voorraad allang gedistribueerd over het land. Alle pillen die we produceren worden nog dezelfde dag verspreid.’
Chlorquine, een middel dat in Nederland alleen door Ace wordt geproduceerd, is onderdeel geworden van het voorlopige behandeladvies voor patiënten met het coronavirus. Popma heeft eerder laten weten dat het middel betaalbaar en op grote schaal te maken is. In China kregen patiënten het medicijn een week toegediend waarna zij een verbeterde longfunctie hadden, minder koorts vertoonden en sneller weer virusvrij waren. Jaren geleden was chloroquine hét middel dat werd gebruikt tegen malaria totdat de parasiet er in veel gebieden wereldwijd resistent tegen werd.
♦ China stevent af op laagste groei in 40 jaar
De coronacrisis heeft de Chinese economie in het eerste kwartaal lamgelegd, en die krimp van naar schatting 6 procent zal het land in de rest van het jaar niet kunnen goedmaken. Bloomberg gaat uit van een groei van 2,9% voor heel 2020. Veel landen zullen hun vingers erbij aflikken, maar China moet teruggaan tot 1976 – het jaar waarin Mao Zedong overleed, voor een vergelijkbaar laag groeicijfer.
China zelf kan het coronavirus misschien al dit jaar blijvend de baas worden, wereldwijd worstelen andere landen met de gevolgen van de pandemie, wat de export flink zal raken. De industriële productie, de retailomzetten en de investeringen: alle belangrijke cijfers voor de economie zijn historisch laag. De Chinese overheid zal er alles aan moeten doen om de binnenlandse vraag en investeringen weer op niveau te krijgen, aldus de 17 geraadpleegde analisten.
♦ Vliegtuigrecyclaar APOC Aviation ziet kansen
APOC Aviation, de snelgroeiende handelaar in herbruikbare vliegtuigonderdelen van Max Lutje Wooldrik, is een van de bedrijven die nieuwe kansen krijgt door de coronacrisis. Als luchtvaartmaatschappijen massaal hun vliegtuigen buiten dienst stellen, zal dat leiden tot extra opdrachten, aldus Lutje Wooldrik in een podcast van ondernemersvereniging ONL. Tegelijkertijd wordt er meer achterstallig onderhoud gedaan, wat de vraag naar onderdelen opdrijft. ‘Waar je vroeger echt moest vechten voor mooie deals, heb je die nu voor het uitkiezen.’
APOC, voluit Aircraft Part-Out Company Europe, demonteert relatief jonge vliegtuigen en leaset ook wereldwijd onderdelen als complete motoren. Aan jonge werkeloze vliegtuigen heeft het waarschijnlijk geen gebrek: hier is een lijstje te vinden van airlines die hun toestellen aan de grond houden. Bij KLM is het zoals bekend 90 procent, bij American Airlines 75 procent, bij Lufthanse 90 procent van de langeafstandsvluchten en ga zo maar door.
♦ Nog geen opschorting huur voor retail en horeca
Een collectieve oplossing voor het opschorten van de huren in het commerciële vastgoed lijkt nog ver weg, bericht NRC. Een overleg tussen eigenaren van winkelvastgoed, winkeliers en horecaondernemingen is op niets uitgelopen. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, benadrukt op zijn website dat ‘niet iedere verhuurder evenveel ruimte heeft om mee te bewegen . ‘Behalve gezonde ondernemers, hebben we “na corona” ook nog financieel gezonde beleggers nodig. Bovendien zijn er veel voormalig winkelondernemers die hun bedrijf hebben verkocht en nu als pandeigenaar in hun pensioen voorzien door de huurinkomsten. Hun ruimte om klappen op te vangen is zeer beperkt.’
IVBN, een vereniging van grote, institutionele beleggers, zal retailers ‘op maatwerkbasis’ tegemoet komen, meldt de organisatie op haar website. ‘Verhuurders kunnen slechts voor een deel van de liquiditeitsproblemen van retailers een bijdrage leveren. Qua bedrijfskosten van de retailer maken voorraad en personeelskosten het overgrote deel van de bedrijfskosten uit; huur veelal minder dan 10 procent.’ Een groepje institutionele vastgoedbeleggers probeert buiten de vastgoedkoepels om alsnog tot een brede afspraak met winkelorganisaties te komen.
♦ Uitstel van vakantiegeld is een optie
Het opschorten van winstuitkeringen en vakantiegeld is onderwerp van gesprek, als aanvullende noodmaatregel voor bedrijven die niet voldoende hebben aan het steunpakket van het kabinet. Vakbond FNV maakt zich in de Telegraaf zorgen over bedrijven voor wie de maatregelen te laat komen. ‘We kijken dus hoe we bij die groep zorgen voor meer liquide middelen’, zegt cao-coördinator Zakaria Boufangacha. ‘Een van de opties is dat bedrijven uitstel van betaling van inkomstenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Maar ook het opschorten van vakantiegeld en winstuitkeringen ligt op tafel.’ De vakbond inventariseert nu welke bedrijven dit echt nodig hebben.
Afgelopen weekend werd al afgesproken dat bedrijven die in de problemen zitten hun pensioenpremies later mogen afdragen. Ook de waterschappen geven ondernemers uitstel van betaling. Bedrijven in nood kunnen sinds vorige week tot 90 procent van hun loonkosten laten betalen door uitkeringsinstantie UWV. Banken geven ondernemers uitstel van aflossingen.
♦ Vlagfabrikant zamelt geld in met coronavlag
De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft een speciale vlag gemaakt om alle harde werkers in de cruciale beroepen in ons land een hart onder de riem te steken. De opbrengst van de verkoop ervan gaat naar het Rode Kruis. ‘Met deze vlag kunnen mensen uiting geven aan hun gevoelens. Het is een blijk van waardering voor alle mensen die nu hard werken in veelal heftige situaties’, zegt algemeen directeur Robert-Jan Hageman. ‘Hoe mooi zou het zijn dat zij deze vlag volop aan de gevels van woningen zien, wanneer zij na een lange dag of nacht naar huis toe rijden? Een steuntje in de rug in deze onzekere periode.’