Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Waarom de cabernet franc een grote comeback maakt

De cabernet franc is net Chanel No. 5, ideaal in welke wijn dan ook. Maar waarom staat hij ineens zo in de belangstelling?

Wijnexpert van Bloomberg Business, Elin McCoy, roemde begin dit jaar al de cabernet franc druif, het ondergewaardeerde broertje van de cabernet sauvignon en merlot. Voor het komende jaar zou het de ‘hot grape’ zijn die in alle opzichten ‘serieus rijp’ is, aldus McCoy.’

Klimaatverandering

Hoe dat komt? Dit zou onder meer te maken hebben met de veranderingen in het klimaat. Nu het warmer bijvoorbeeld in de Bordeaux-streek wordt, voegen toonaangevende wijnhuizen uit de kleine Pomerol regio, zoals Château Lafleur, meer cabernet franc toe aan hun mix van merlot en cabernet franc omdat de druiven zorgen voor meer zuren en minder alcohol.

Ook in Chili en Argentinië

Maar de cabernet franc, een van de belangrijkste druiven uit de Franse Loire-streek, is inmiddels ook in opkomst in Chili, Californië, Argentinië en met vooral ook in Zuid-Afrika. De Australische wijnmaker John Geber van Château Tanunda uit de Australische Barossa Vallei vergelijkt de cabernet franc met de parfum Chanel No. 5, ideaal in welke wijn dan ook. 'Het tilt een wijn naar een hoger niveau, geweldig.'

100 extra hectare

Geber plantte onlangs 100 extra hectare met de druif. Alle interesse verbaast McCoy in elk geval bepaald niet. ‘Het is nu eenmaal een zeer veelzijdige druif, die leidt tot geurige, elegante wijnen met aardse, pittige, kruidige tonen en aangename tintelende, voedselvriendelijke zuurgraad.’

Tem hem als een leeuw

‘Een cabernet franc,’ zo meent MT-huissommelier Jan-Willem van der Hek, ‘moet je temmen als een leeuw.' Lang was de eigenwijze druif een ondersteunende druif die zorgde voor meer balans. 'Het lastige is dat hij te jong veel te zuur is, en te rijp weer veel te zwoel. Maar zo’n moeilijke druif kan, als alles helemaal goed gaat, juist zorgen voor schitterende wijnen.’

Een cabernet franc moet je temmen als een leeuw.'

Veel handwerk

Jean-François Vaillant van wijnhuis Domaine les Grandes Vignes, gevestigd in Anjou, in het westelijk deel van de Loire-streek laat volgens Van der Hek mooi zien hoe je dit nu eigenlijk doet. Hij cultiveert zijn 55 hectare wijngaarden volledig biodynamisch. Een zeer zware taak, aangezien bij deze manier van werken het gebruik van machines vrijwel niet is toegestaan en dus vooral veel handwerk is vereist.

Rijpen op eikenhout

Op zijn domein maakt hij zowel witte wijnen van chenin blanc (zowel droog als zoet) én rode wijnen, gemaakt van cabernet franc. De wijnen vergisten op staal, maar rijpen op gebruikte eikenhouten vaten en de droge varianten worden gebotteld zonder toegevoegd sulfiet. Zijn L’Ancrie uit 2011 vindt Van der Hek vooral een aanrader omdat deze op pure wijze de karakteristieken van cabernet franc weer geeft; zowel in de structuur, in de complexe rijkdom en zuurgraad. ‘Mede vanwege de zeer goede jaargang is deze wijn dan ook perfect in balans.’

De comeback van de druif

De cabernet sauvignon druif, zo legt Master of Wine Jancis Robinson op haar beurt uit, is een navolgeling van de cabernet franc en sauvignon blanc druif. De wortels van de cabernet franc zouden liggen in Baskenland in de westelijke Pyreneeën en is daarom heel wat ouder dan de meestal veel populairdere cabernet sauvignondruivensoort. De cabernet franc rijpt ook vroeger, minstens een week, dan de cabernet sauvignon.

Meestal gemixt

Meestal worden de druivensoorten in dezelfde wijngaarden gegroeid en vervolgens in dezelfde wijnen gemixt. Vaak, zo zegt Robinson, worden cabernet franc en ook de vergelijkbare merlot ingezet als een verzekering om op terug te vallen indien de cabernet sauvignon niet naar behoren rijpt. In Bordeaux werd met name in de jaren 60 steeds vaker gekozen voor merlot boven de cabernet franc, maar Robinson verwacht een comeback van de laatste.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Zachte lichtheid

En terecht, zo meent Robinson, die een zwak heeft voor de druif. ‘Een cabernet franc die volledig gerijpt is, heeft een prachtige zachte lichtheid en de wijnen gebaseerd op vooral cabernet franc bereiken sneller hun perfecte smaak dan de wijnen waarbij de cabernet sauvignon de hoofdrol speelt.’

Al geliefd in de hipste wijnbarren

In hippe wijnbarren in Manhattan, New York, maken de cabernet franc wijnen al een aardige opmars. Zoals in Racines in Tribeca, een chique wijnbar die vooral kiest voor biologische wijnen en meer dan 50 cabernet franc wijnen op zijn kaart heeft staan. Of Pearl & Ash, volgens de New York Times de beste plek in New York om wijn te drinken, die ruim 50 cabernet francs aanbiedt. Het aanlokkelijke van de cabernet franc wijnen is dat de prijs in restaurants vaak niet eens de 35 dollar hoeft te overstijgen. En alvast met het oog op de warmere maanden: een cabernet franc is vooral ook erg smakelijk om gekoeld te drinken…