Wie is Rupert Murdoch?
Waarschijnlijk de meest omstreden, maar tegelijk één van de meest succesvolle mediaondernemers ter wereld. De afgelopen jaren heeft de 82-jarige Australiër vooral het nieuws gehaald door een serie afluisterschandalen door journalisten van zijn Britse roddelbladen. Deze week was hij nog in het nieuws vanwege zijn echtscheiding van de 44-jarige Wendi Deng. Het huwelijk strandde na 14 jaar, mede als gevolg van een vermeende affaire van Deng met voormalige Britse premier Tony Blair. En dat terwijl Deng in 2011 haar ex nog vurig verdedigde tijdens de parlemaintaire hoorzitting over het afsluisterschandaal.
Waaruit bestaat het imperium Murdoch?
Al zijn activiteiten vallen onder het Amerikaanse beursgenoteerde News Corporation. Sinds 1980 heeft het die naam en sinds 2004 is het een Amerikaans bedrijf. Maar het begon allemaal in Adelaide, Australië. Van zijn vader erfde Murdoch de kranten Sunday Mail en de News. In de jaren zestig nam Murdoch junior meer Australische mediabedrijven over, om een decennium later de overstap naar de VS te maken, waar hij een ware koopzucht aan de dag legde. Zo kocht hij in 1976 The New York Post en later volgden vele andere kranten. Zo is ook is ook de Wall Street Journal in zijn handen gekomen.
In 1985 deed een paar briljante zetten. Hij kocht filmmaatschappij 20th Century Fox en ook nieuwszender Metromedia. Die twee doopte hij om tot Fox Entertainment Group, bekend van Fox News, de spreekbuis voor conservatief-rechts Amerika. In Groot-Brittannië is Murdoch uitgegroeid tot tabloid-koning: The Sun, News of the World, The Times en Sunday Times vormen allemaal onderdeel van zijn imperium. In Nederland heeft News Corporation onder meer 93 procent van de aandelen van Radio Veronica 103 FM in handen. Wat begon met die 2 kranten van zijn pa was in 2012 goed voor een omzet van 68 miljard dollar.
Wat maakt hem zo succesvol?
Murdoch ging direct in de aanval toen hij op 22-jarige leeftijd het roer overnam. Hij zorgde voor een totaal andere koers door met zijn twee titels te focussen op het onderbuiknieuws: roddels, seks, misdaad en geweld. Hij werd zo al snel een omstreden krantenman. Maar terwijl kranten van politiek correctere signatuur de oplages allemaal zagen kelderen, ging het bij de Murdoch-titels crescendo. De cash die de News en de Sunday Mail genereerden stak hij in het aankopen van zwak presterende kranten, zoals de Mirror en the Australian. Die reorganiseerde hij, en maakte ze ook meer sensatiegericht. Zo kon hij als ondernemer groeien met zijn bedrijf terwijl anderen worstelden met het zoeken naar een businesmodel om te overleven. De Australische krantendokter importeerde vervolgens zijn buy en build- model ook in de VS en Europa en paste die ook op andere media toe dan alleen de geschreven pers.
Hoe staat het er nu voor met News Corporation?
Het bedrijf zelf is in de jaren 90 bijna een keer failliet geweest, toen het te veel en te snel ander bedrijven wilde overnemen. Murdoch heeft nog steeds 30 % van de aandelen in handen en daarmee is hij nog een bepalende factor voor de strategie. Hoewel Murdoch en News Corporation hun opkoopfeest nog doorzetten, heeft de ondernemer de laatste jaren wel publicitaire en juridische drama’s van jewelste gekend. In de zucht naar de roddels en nieuwtjes heeft News Corporation grenzen overschreden. In 2011 kwam aan het licht dat journalisten van zijn Britse titels telefoons aftapten van politici en andere publieke personen om aan scoops te komen. Familie Murdoch moest op de biechtstoel in het Lagerhuis, maar hield de kaken stijf op elkaar. Ondanks een publieke terechtstelling heeft de ondernemer strafrechteljke vervolging kunnen voorkomen.