Een kwartaal geleden ging de bank voor dit jaar nog uit van een volumekrimp van 0,2 procent en voor volgend jaar van een beperkte groei van 0,1 procent. De winkeliers komen uit een diep dal. Vorig jaar liepen de verkoopvolumes in de detailhandel nog met 4 procent terug.
Dankzij allerlei acties en Oranjeproducten zorgde het WK-voetbal bij de supermarkten in Nederland voor een extra omzet van 60 miljoen euro. De afzet van winkeliers wordt daarnaast gedreven door het aantrekkende consumentenvertrouwen en de toenemende koopkracht van huishoudens.
Horeca
Ook voor de horeca schroeft ING de verwachtingen voor dit jaar op, van 0,5 naar 1 procent groei. Het WK zorgde voor een flinke omzetstimulans. Zo hebben fans alleen al rond de wedstrijden van Oranje ten minste 35 euro miljoen geconsumeerd in cafés. Dat is 13 procent van de doorsnee maandomzet, aldus ING. Hotels en bungalowparken profiteren dit jaar van een groei van het aantal buitenlandse bezoekers. Volgend jaar blijven de volumes in de horeca naar verwachting stabiel.
Niet in alle sectoren zijn de vooruitzichten afgelopen kwartaal beter geworden. Voor de industrie bijvoorbeeld tempert ING de verwachtingen juist enigszins. Dit jaar moet de industrie de eerder geraamde 2 procent groei nog wel kunnen halen. Maar voor 2015 wordt nu uitgegaan van slechts 1 procent meer aan afgezette producten, waar er eerder nog een plus van 2,5 procent werd verwacht.
De overheid en de zorg zijn nu nog de enige sectoren waarvoor ING dit jaar rekent op krimp. Wegens de bezuinigingen van het kabinet blijft groei hier voorlopig nog achterwege, denken de economen van de bank.