In Amsterdam opende Heineken de boeken. De bierbrouwer heeft in de eerste helft van 2014 meer bier verkocht, maar door ongunstige wisselkoerseffecten leverde dat minder op. Het totale biervolume lag in de eerste jaarhelft 3,1 procent hoger dan een jaar eerder.
Ook tankopslagbedrijf Vopak en bouwconcern Heijmans kwamen met de resultaten naar buiten. Vopak heeft in de eerste helft van dit jaar last gehad van de moeilijke marktomstandigheden in Europa en voorziet daarin voorlopig geen verandering. Het bedrijf werd wel iets positiever over het bedrijfsresultaat dat dit jaar minimaal wordt verwacht.
Heijmans
Heijmans leed in de eerste 6 maanden van het jaar verlies, maar ziet herstel op de woningmarkt. Een goed gevuld orderboek biedt bovendien perspectief voor de periode tot eind 2016. Volgens ING zijn de resultaten van Heijmans ,,een tikkie aan de lichte kant”.
Op de aandelenbeurzen in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen woensdag beperkt. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de Fed-notulen. Ook werd vast uitgekeken naar de internationale conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole op donderdag. De Nikkei in Tokio eindigde vrijwel vlak.
VS
De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag met winst. De handel werd gesteund door gunstige berichten over de Amerikaanse economie en de aanhoudende hoop dat het conflict tussen Oekraïne en Rusland niet verder zal escaleren.
De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de plus op 16.919,59 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,5 procent, tot 1981,60 punten. De Nasdaq ging 0,4 procent vooruit naar 4527,52 punten. De technologiegraadmeter is nu terug op het niveau dat werd bereikt voordat de internetbubbel in 2000 uiteenspatte.
Europa
De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag ook verder omhoog. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,9 procent op 403,31 punten. Daarmee sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak voor het eerst deze maand boven de grens van 400 punten. De MidKap steeg 1,6 procent tot 596,14 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,6 tot 1 procent.
De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3302 dollar waard, tegen 1,3315 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 1 procent duurder en kostte 95,38 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 101,46 dollar per vat.