Ondernemen is topsport, wordt vaak gezegd. Dat relatief veel oud-sporters in de tweede helft van hun loopbaan kiezen voor een bestaan als ondernemer, is dan ook niet eens opvallend te noemen.
Björn Borg stapte in de onderbroeken. George Foreman is naast bokslegende ook een bekend merk voor grillapparatuur. Michael Jordan bezit vier steakhouses en is erg actief als vastgoedondernemer. En Venus Williams investeerde tijdens haar actieve tenniscarrière in meerdere startups.
Veel oud-sporters worden ondernemer
Ook in eigen land zijn er voorbeelden. Leontien Zijlaard-Van Moorsel is founder van Leontien Total Sports en Mark Tuitert wil met First Energy Gum de wereld veroveren. Demy de Zeeuw is van alle oud-topsporters waarschijnlijk het meest succesvol. De oud-voetballer van AZ en Ajax zet met Balr, 433 en Wannahaves tientallen miljoenen euro’s per jaar om.
Ruim een derde van alle ex-topsporters in Nederland is eigenaar of oprichter van een eigen onderneming of stichting. Dit blijkt uit onderzoek van CVSter.nl, dat hiervoor de cv’s van alle Olympische medaillewinnaars tussen 1992 en 2010 bestudeerde.
De laatste aanwinst in dat rijtje is dus Tom Dumoulin. De wielrenner kondigde vorig jaar vrij plotseling zijn afscheid aan van het peloton en was sindsdien op zoek naar nieuwe uitdagingen. Naast zijn werk als wieleranalist bij de NOS heeft hij die nu gevonden in een circulair kledingmerk voor wielrenners.
Mountainbiken in Nepal
‘Velor is een nog jong merk, dat begin 2021 is opgericht door Peter Roozemond en de Franse broers Florian en Mickaël Jardin. Vorig jaar zijn Frank Arendsen en ik als partner aan boord gestapt’, zegt Tom Leezer. De oud-wielrenner reed drie keer de Tour de France en is verder nog actief als ploegleider bij het VolkerWessels Cycling Team.
‘Tom en ik kennen elkaar uit het peloton en zijn nog een jaar ploegmaten geweest bij Jumbo-Visma. In 2022 zijn we, samen met Bram Tankink, naar Nepal geweest. Om te mountainbiken én aandacht te vragen voor investeringen in duurzame energie. Ik vertelde hem over onze missie met Velor en dat verhaal sprak hem aan. Na de reis zijn we hierover gaan doorpraten en dat heeft uiteindelijk geleid tot deze stap.’
Wielershirt van PET-flessen
Het verhaal van Velor begon op de Brightland Chemelot Campus bij Sittard. Florian Jardin werkte daar voor DSM. Hij en zijn broer Mickaël zijn wielerfans en zagen kansen voor een nieuw duurzaam kledingmerk. DSM-collega Peter Roozemond haakte al snel aan en later kwam dus ook Tom Leezer het team versterken.
‘We maken fietskleding van oude visnetten, stukjes tapijt, PET-flessen en gebruikte verpakkingen’, vertelt Leezer. ‘De textielindustrie is vrij gesloten en kent veel valse duurzaamheidsclaims. Het kost ons dan ook best de nodige moeite om die hele waardeketen transparant te krijgen.’
Ook belangrijk: een hip design. Wielrenners willen er nu eenmaal goed uitzien. ‘Verder gaat het erom dat het materiaal perfect om je lijf aansluit, vocht en hitte reguleert en rekbaar blijft. De kunststof die voor die rek zorgt is elastaan. Dat is alleen nauwelijks te scheiden van polyester, waardoor tweedehands fietskleding nu nog vaak in de verbrandingsoven verdwijnt.’
Proces opschalen
Het is Velor inmiddels gelukt om bij één shirtje het elastaan op een goede manier van polyester te scheiden. Dit jaar wil de startup dat minimaal 300 shirts doen. Het uiteindelijke doel is een systeem waarbij wielrenners hun gebruikte kleren weer inleveren. Met dat ingezamelde polyester kan Velor garen maken die gebruikt worden voor nieuwe shirts, broekjes en sokken.
Leezer: ‘We willen laten zien dat dit op een efficiënte manier kan. Als dat bewijs er is, moet de productie doorgroeien naar industriële schaal. Twintig tot dertig kilo wielrenkleding recyclen is mooi, maar we willen impact maken. Dan heb je het over kilotonnen per jaar.’
De kleding van Velor is verkrijgbaar in nog maar vijf winkels. Leezer ziet het als een eerste stap in wat uiteindelijk een mainstream merk in het wielrennen moet worden.
Tom Dumoulin als ondernemer
Met Dumoulin als nieuw uithangbord is dat doel weer een klein stukje dichterbij gekomen. Maar wat wordt de rol eigenlijk van de man die in 2017 de Ronde van Italië won en in 2018 de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France haalde?
‘Ik ga mij voornamelijk bezighouden met productontwikkeling en het optimaliseren van de fietskleding met duurzame materialen en een optimale pasvorm’, aldus Dumoulin. ‘We kunnen alleen blijven genieten van de wielersport als we ook goed zorgen voor de wereld waar we doorheen fietsen.’
Lees ook: Circulr van oud-hockeyster Kim Lammers wil de sportwereld 100 procent circulair maken