Tijdens het Innoversum, georganiseerd door de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, mochten nieuwe techbedrijven zich presenteren. Het sleutelwoord daarbij was ‘smart’. Een term die bekend is door de smartphone en een nieuwe techtrend aanduidt. Kort gezegd staat het voor het beter steeds slimmer laten samenvloeien van it en de reële wereld. Of het nu gaat om televisies, telefoons of volledige energie-infrastructeren, alles wordt sneller, slimmer en effectiever met elkaar geïntegreerd.
Dat was mooi te zien aan de initiatieven op het gebied van ‘smart health’. Volgens Iddo Bante, directeur van het Centrum voor Telematica en Informatie Technologie (CTIT) van de Universiteit Twente speelt, is IT op dit moment de drijvende kracht die verschillende wetenschappelijke ontwikkelingen (chips op nanoniveau of bewegingssensoren die organisch in textiel kunnen worden verweven) aan elkaar gaan knopen en tot businessmodellen te komen. Volgens hem zijn er momenteel al 4700 apps voor de iPhone beschikbaar op het gebied van gezondheidszorg. Die apps richten zich vaak op preventieve zorg en op een specifieke groep van consumenten (bijvoorbeeld mensen die fitter willen worden). De applicatie maken gebruik van elementen uit de game-industrie, zoals het geven van punten voor ‘goed’ gedrag. Bante: “Fun en medisch groeien naar elkaar toe. We kunnen in de zorg steeds beter gaan kijken naar het individu in plaats van de grote massa.”
Ondernemers
Het nieuwe Twentse jasje? Twente heeft zichzelf opnieuw uitgevonden de laatste jaren. Na het verdwijnen van de textielindustrie en staalbouw vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw, raakte de regio in het slop. Vanaf de jaren tachtig, de technische hogescholen werden er omgebouwd tot een universiteit, werkte de regio aan een comeback. Tegenwoordig kan de regio zich weer profileren met ondernemerssuccessen, denk aan Bernard ten Doeschot en René Kuipers (Norit), Dik Wessels (VolkerWessels) of de technische textielgigant Ten Cate.De Twente techstartups zoeken echter vooral naar oplossingen in de professionele zorg. Het idee is dat handelingen die artsen nu nog vaak zelf moeten verrichten in het ziekenhuis door de patient zelf kunnen worden gedaan. Zo ontwikkelt Peter Lems met MobiHealth bijvoorbeeld telemonitoringoplossingen. Op dit moment is hij bezig om een bloeddrukmeter in de markt te zetten. Hierdoor hoeven zwangere vrouwen niet helemaal naar het ziekenhuis te gaan om hun bloeddruk te meten. Ook werkt hij aan meetapparatuur die de stollingstijd kan meten in het bloed van trombosepatienten. Lems: “We elimineren zo vetragende stappen in het diagnoseproces.” De informatie wordt automatisch ingelezen en een de patient krijgt terugkoppeling over haar pillenschema.
Hoewel de technische mogelijkheden al groot zijn – in Florida hebben wetenschappers al een volledige optische diagnostiek via de iPhone ontwikkeld – kiest Lems voor kleinschalige toepassingen. “In de consumentenmarkt zijn nog geen reële businesscases te maken.”
Ook wijst hij op de vele beslispartijen in de zorg, wat de vermarkting lastiger maak dan in andere sectoren. “De gezondheidszorg is Kafkaesk, je kan grote veranderingen alleen met klein stapjes doen.” De ondermer doet dat slim. Hij plaats een pilot bij een arts en geeft hem een volledig uitgewerkte business case in handen. “Die kan de arts dan weer presenteren aan het ziekenhuisbestuur.”
Twentse tech in Haagse top of mind? De regio Twente graag een nieuw kenniscentrum in Nederland zijn. In april reisde premier Rutte er al naar af en prees de Tukkers. Volgens de premier dient Twente als voorbeeld van een perfecte ‘gouden driehoek’ – in de nieuwe Haagse industriefilosofie staat dat voor een samenwerking tussen bedrijven, politiek en kennisinstituten. Ook Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, sprak gisteren lovende woorden. Het zijn opstekers voor de regio, die het in het Nederlandse industriedebat vaak moet afleggen tegen de technologische powerregio’s Eindhoven en Delft. Wel haalde Wientjes even zijn paradeplaatje aan. Zijn pleidooi om de verschillende technologische universiteiten te laten fuseren, viel zeker niet goed bij zijn gehoor. Geruststellend: “Maar dat betekent zeker niet dat afzonderlijke locaties opgegeven zouden moeten worden.” Wientjes wens zal wel niet meer blijven dan een droom.
Marketing
Ook Mihai Marin-Perianu, van de startup Inertia Technology, ziet marketingkansen in de professionele zorg. De spin-off richt zich op het detecteren en registreren van bewegingen door middel van kleine draadloze, energiezuinige bewegingssensoren. Deze sensoren meten onder andere acceleratie, oriëntatie en verdraaing (in 3D). Naast detectie van activiteiten kan direct feedback worden gegeven en actie worden ondernomen.
De sensoren die Inertia Technology ontwikkelt, kennen verschillende toepassingen (zoals in de sport en industrie), maar momenteel werkt Marin-Perianu er hard aan om zijn sensoren te vermarkten in de medische wereld. Hij speelt met zijn ProMove-2 platform in op een trend waarin allerlei zorghandelingen (diagnostiek en secundaire zorg) zich steeds meer van het ziekenhuis naar de huiskamer verplaatst. Hij richt zich op de markt voor chronische longziekten (COPD). 59 procent van al 57 miljoen jaarlijkse sterfgevallen wereldwijd is als gevolg van een chronische longziekte, zegt ondernemer Marin-Perianu.
Startup
“Er is geen happy end voor mensen met COPD, maar door middel van het stimuleren van beweging kun je wel de levenskwaliteit verbeteren”, ligt Marin-Perianu toe. Kort gezegd zit het probleem van het managen van beweging bij dit soort patiënten hierin. Een patiënt moet meer bewegen, maar het steekt heel nauw dat die niet teveel hooi op de vork neemt. Hoe weet de patiënt dat? Een dokter of fysiotherapeut kan niet de hele dag over de schouders meekijken.
Volgens onderzoeker Geke Ludden van Novay zijn deze startups mooie voorbeelden van hoe de markt voor medische it-toepassingen steeds volwassener wordt. Waar het bij iPhoneapps en andere online ‘well being’-tools vaak nog wat simplistisch zijn (ze doen soms niet meer dan punten toekennen), zoeken deze bedrijven naar subtiele vormen van gedragsbeïnvloeding Ludden: “De echte kansen liggen de komende jaren in de secundaire zorgmarkt.”
Sprout trok Mihai Marin-Perianu voor de camera:
Lees ook:
-
2 miljoen voro UT-spin-off Solmates
-
Incubator brengt life sciences tot leven
- ‘De vliegende dokter’
-
Zorgsector zoekt ondernemers
-
Op tijd een product ontwikkelen
-
5 tips voor een foutloze marktintroductie