Er zijn inmiddels wereldwijd een kleine 3000 B Corps, groot, middelgroot en klein, die allemaal vinden dat je als bedrijf het beste vóór de wereld moet zijn in plaats van het beste ín de wereld.
We hebben het hier dus over ondernemers die hun bedrijf hebben opgezet om de wereld een beetje beter te maken. En dat zijn stuk voor stuk super inspirerende ondernemers. Dat zijn stuk voor stuk mensen waar je mee te maken wilt hebben. Bovendien is het een super inspirerend, wereldwijd netwerk. Daar wil je bij horen.
Wat doen die B Corps dan eigenlijk. Nou, dat is simpel, ze doen eigenlijk precies hetzelfde als elk ander bedrijf. Maar ze zijn missiegedreven. Ze maken niet ‘gewoon’ een product, maar willen een industrie veranderen.
Plastic
Neem nou het bedrijf Dopper, een Nederlandse B Corp. Je kent ze wel, die mooie flesjes waar je water in kunt tappen. Niks plastic flesjes die na gebruik worden weggegooid, niks dat dure bronwater dat onnodig over lange afstanden getransporteerd wordt met alle CO2-ellende van dien. Gewoon een prachtig herbruikbaar flesje dat je telkens vult uit de kraan. Omdat het Nederlandse kraanwater van superkwaliteit is.
Merijn Everaars richtte Dopper op in 2010 en verkocht inmiddels wereldwijd miljoenen flesjes die de wegwerpflesjes vervangen. Meer dan 50% van alle plastic in de wereld wordt niet gerecycled en dat blijft dus ergens. Het is de missie van Dopper om dit te bestrijden. Met Dopper zelf en met een Dopper Foundation waar projecten mee gedaan worden die allemaal met water te maken hebben.
Challenge
Dopper daagt nu andere startups uit met de Dopper Changemaker Challenge. Daarbij wordt een bedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld voor het meest uitdagende project of scriptie op het gebied van water- en plastic-vervuiling.
In de wereld van de B Corps zijn er natuurlijk heel veel bedrijven die iets doen met circulariteit. Zoals het Nederlandse On the Rocks, dat werkt aan een alternatief voor papier. De papierindustrie is een van de grootste vervuilers in de wereld, door gebruik van veel water en het kappen van bomen. Papier is maar zeer beperkt herbruikbaar. Een alternatief is stone-paper heet.
Gemaakt van 80% gerecycled steen vermengd met bioplastic. De echte helden hebben natuurlijk niet een standaard notebook om aantekeningen te maken, maar hebben een zogenaamde rockbook. Gewoon doen.
Wereldwijd
Inmiddels is On the Rocks een B Corp, werken er 6 mensen en leveren ze wereldwijd hun rockbooks aan bedrijven en organisaties die bewust omgaan met hun inkoop van duurzaam materiaal. En dat is een groeiend aantal gelukkig.
Wat bij dit soort bedrijven altijd opvalt is het gevecht dat ze leveren tegen de gevestigde orde, die het natuurlijk helemaal oneens is met de claims van Dopper en On the Rocks. Maar dat zijn achterhoedegevechten, zoals we die lang geleden ook nog zagen bij de sigarettenindustrie, toen roken nog gezond was ;).
Lees ook:
Deze bakkerij uit New York ontketende een revolutie met ‘Open Hiring’ (en komt nu ook naar Nederland)
Wat kun je met duurzaamheid? Zo bepaal je hoeveel impact jouw bedrijf maakt