Bekijk de genomineerden
Update: de stembus is gesloten op 12 februari 23:59 uur, OpenUp is de favoriet van het publiek
Wat voorafging: MT/Sprout heeft een shortlist samengesteld met 12 opzienbarende startups die het afgelopen jaar schitterden op het platform voor startups en scaleups. De vier beste pitchen op 16 februari voor de titel Startup van het Jaar 2023. Wie doorgaan naar die finale, wordt deels bepaald door bezoekers van MT/Sprout. Het publiek wijst de startup aan die met een wildcard op zak zonder meer kans maakt.
De publieksfavoriet neemt het op tegen de drie finalisten die zijn geselecteerd door een jury van investeerders en ondernemers. Dat zijn dit keer Homam Karimi (Studytube), Michel Meyer (Workwize, winnaar vorig jaar), Lisa Brouwer (Curiosity VC) en Thijs Dijkman (Peak). De jury wordt voorgezeten door Philip Bueters, ‘çhef lijsten’ van MT/Sprout.
Without further ado stellen we graag de koplopers aan je voor.
En denk erom: de stembus sluit pas op 12 februari om 23.59 uur. Dus als je nog niet hebt gestemd, doe het NU.
3. Smiler
De seasoned serial entrepreneurs Kasper Middelkoop (Hotelchamp), Martine Rooth (Solvo) en Rob Hulleman willen met Smiler hét merk willen worden voor consumenten die zichzelf – bijvoorbeeld op toeristische hotspots – professioneel willen laten fotograferen. Een platform dat vraag en aanbod op een heel nieuwe manier bij elkaar brengt. En zowel over stevige funding als brutale ambitie beschikt.
De volgende stap is het live zetten van de dienst waarmee consumenten online een locatie kunnen zoeken om er een fotograaf te boeken. ‘Zodra die is gelanceerd, kunnen we het aantal locaties opschalen. Zodra alles stevig staat, kunnen we eindeloos schalen. We willen toe naar 1 miljoen plekken.’
2. Quan
Het welzijn van werknemers staat steeds hoger op de agenda, maar iedereen individueel met appjes en coaches laten aanmodderen is het halve werk. Dat is ongeveer de manier waarop Arosha Brouwer en Lucy Howie wellbeing en burn-outs benaderen: je pakt ze beter vanuit de teams op de werkvloer aan. Zij geven met Quan teams de tools om het welzijn van de teamleden te meten en vervolgens collectief te verbeteren.
‘De meeste oplossingen zijn gericht op het individu, apps rond meditatie en yoga bijvoorbeeld. Maar zelfs door een werknemer naar therapie te sturen los je het problemen op de werkplek niet op. Daarvoor moet je welzijn tot een strategische prioriteit maken en het continu meten en managen.’
1. OpenUp
Opmerkelijk: de – voorlopige – aanvoerder van de publieksronde in de Startup van het Jaar is ook gericht op ons geestelijk welzijn. OpenUp van Gijs Coppens en Floris Rost van Tonningen belooft werknemers via een abonnement tot zelfhulp, mindfulness, webinars en een-op-een-consults. OpenUp is inmiddels beschikbaar in 20 talen en heeft 200.000 betalende abonnees verspreid over 700 bedrijven.
‘We vinden het belangrijk om iedere werknemer toegang te bieden tot best practices en steun in de ontwikkeling van mentale gezondheid. Mentale gezondheid is ons inziens een van de belangrijkste thema’s van de 21ste eeuw.’