De afgelopen tien maanden bezocht Van ‘t Noordende, investeerder bij Keadyn en investor in residence bij StartupDelta, meer dan 30 steden in Europa en erbuiten. Om van ondernemers en investeerders in emerging tech om te horen hoe ze het Europese klimaat voor startups zien, en wat ze nodig hebben om hun weg te vinden. “Het was een doel op zich voor me, gewoon omdat het kan”, zegt Van ‘t Noordende.
Geïnspireerd door die bezoeken besloot bij een nieuwe stichting (e/d/t Global) te lanceren om pionierende startups bij te staan, kennis daarover te verspreiden en ondernemers te verbinden met de gevestigde partijen in hun markten.
Transparantie
De omstandigheden voor startups zijn in Europa zijn verbeterd, erkent Van ‘t Noordende. Overal vind je inmiddels in navolging van de VS startup-hubs, -accelerators en -incubators, vaak rond een bepaald thema, kansrijke technologie of locatie.
Maar een ‘ecosysteem’ om de startup heen is niet gelijk aan zo’n hub, zegt Van ‘t Noordende. “En in dat ecosysteem zit nog te weinig transparantie en het voorkomen dat dezelfde fouten steeds herhaald worden.”
Kapitaal
Ook op het gebied van venture capital volgt Europa trends uit de VS, waardoor ondernemers sneller opschalen met beproefde methoden. Maar die aanpak heeft ook zijn beperkingen, ziet Van ‘t Noordende. “Ik zie The Valley mentality – maximaal 15 minuten de tijd nemen voor meetings en calls – meer en meer geaccepteerd worden in Europa. In San Francisco begin je, nadat je via een vertrouwd contact wordt geïntroduceerd aan een investeerder, corporate of een andere ondernemer, direct met het benoemen van je huidige probleem of challenge.”
“In de 15 minuten die volgen wordt er ingegaan op welke manier je elkaar kunt helpen. Vervolgens wordt er na de meeting door beide partijen direct actie ondernomen: introducties tot investeerders, mogelijke samenwerkingspartners, tot talent worden gemaakt. Met deze vlotte cultuur is het een stuk eenvoudiger om snel bedrijfsdoelen te bereiken. Nog veel mooier: de voorziene return hoeft nog niet duidelijk te zijn: het is letterlijk een pay-it forward.”
Beperkend
Maar deze cultuur kan ook beperkend, en gesloten zijn, stelt de investeerder. “Ondanks deze toegankelijke houding, zien we ook nog steeds dat de top vc’s in een ecosysteem de informatie die ze vergaren over de honderden early-stage startups die ze zo ieder jaar aftasten in deze korte ontmoetingen, binnenskamers houden in interne data rooms. Omdat ze deze gegevens niet delen, blijft die informatie gesloten. Dat vind ik ontzettend in-effectief.”
“Early-stage bedrijven met game-changing technologie en verstrekkende ideeën kunnen zo verloren gaan in het rumoer van de startup-ecosystem. Deze pioniers worstelen om ‘pioneer’ status te verkrijgen en de mensen te bereiken die hen tot grote daden kunnen brengen, maar ze zijn beperkt tot de mensen of investeerders in hun gesloten netwerken.”
“Pas wanneer een startup eindelijk meer dan 2 miljoen omzet maakt wordt de markt transparanter, wordt funding ophalen makkelijker en is media-aandacht sneller voorhanden. Dat systeem hindert groei en houdt de wereld onwetend. Investeerders vanwege hun rol en toegang veel beter dan anderen welke enorme impact allerlei emerging tech op onze maatschappij gaat hebben. Er gaat zo ontzettend veel veranderen, maar die wetenschap blijft veel te veel binnenskamers.”
Beweging
Met e/d/t/ Global wil Van ‘t Noordende “een beweging op gang brengen die startups de weg wijst door het landschap van investeerders in het bijzonder, en het ecosysteem van emerging tech in het algemeen. Bovendien wil ik de kennis over emerging tech, en de impact die we ervan kunnen verwachten, breed beschikbaar maken. Aan stakeholders, overheden, wie dan ook.”
“Eigenlijk wil ik hierin een tegenhanger zijn van het World Economic Forum. Net als dat platform zal e/d/t/ Global kennis over aanstaande grote veranderingen vergaren en een netwerk bouwen. Maar ons netwerk hoeft niet blank, mannelijk en gevestigd te blijven – en onze kennis blijft níet beperkt tot de happy few.”
Van ‘t Noordende wil eerst verschillende startup-ecosystemen samenbrengen. “We beginnen met het verbinden van de pioniers met de gevestigde partijen in hun markt: met marktleiders en influencers. Hierin werken we als stichting samen met de lokale leidende geesten in hun al bestaande pogingen om het landschap van de emerging tech open te breken. Op dit moment hebben deze mensen niet de middelen om te doen wat ze graag zouden willen.
Blockchain
Voor haar eerste event richt e/d/t/ Global zich op blockchain tech, met onder meer Galia Benartzi (Bancor), Piers Ridyard (Radix) en Marleen Evertsz (GoldRepublic, Nxchange). “Blockchain is een hype, maar dat is terecht. Zoals Deloitte zegt: ‘Blockchain wordt groter dan je je kunt voorstellen, maar de reis wordt moeilijker dan iedereen verwacht’.”
“In de kern is blockchain niet veel meer een grote database, maar met alle magische mogelijkheden die geschetst worden lijkt de toekomst mee te beloven dan in welke andere industrie dan ook.”