De financiering van het onderzoek van het Erasmus MC ontstond als alternatief voor de LOEY Awards, een netwerkclub en een jaarlijkse prijsuitreiking voor internetondernemers, die vanwege de coronapandemie voor het eerst in elf jaar niet doorgaat.
Het bestuur van de LOEY Awards (Hubert Deitmers, Heleen Dura-van Oord, Patrick Kerssemakers, Marijn Pijnenborg en Valentijn Bras) peilde het LOEY-netwerk, waarop achttien ondernemers besloten een bedrag op tafel te leggen om het onderzoek te financieren. De ondernemers blijven anoniem. Om hoeveel geld het gaat wordt ook niet gedeeld, maar dat het om een serieuze investering gaat staat vast.
Een kernteam van zes data-analisten en wetenschappers gaat de komende drie jaar aan de slag met het onderzoek (met de naam Comet, oftewel Covid Medication Study), dat wordt geleid door hoogleraar Klinische Farmacie Hugo van der Kuy. Met de uitkomsten van het onderzoek kan straks beter worden voorspeld of bepaalde geneesmiddelen die mensen in de thuissituatie gebruiken een besmetting met Covid-19 verergeren, of dat die juist een beschermend effect hebben.
Naast het kernteam hebben zich inmiddels zestig ziekenhuizen uit dertien verschillende landen aangemeld om deel te nemen. Daardoor krijgen de onderzoekers de beschikking over de gegevens van meer dan vijfduizend patiënten.
Onorthodox
Ook hebben zich 130 wetenschappers uit meerdere landen gemeld die een bijdrage willen leveren, vertelt Hubert Deitmers (foto boven links) aan Sprout. De investeerder kende Van der Kuy al, als iemand die ‘onorthodox’ en analytisch denkt, en daarmee volgens Deitmers aansluit bij het karakter van LOEY Awards. ‘Deze wetenschappers analyseren allerlei factoren in bijzondere situaties. Dan moet je buiten de protocollen durven gaan. Daarnaast zie je bij wetenschappers vaak dat ze onderzoeksresultaten lang tegen de borst houden. Deze goep wilde de resultaten zo snel mogelijk delen. Dat past bij hoe wij als internetondernemers werken.’
In het portfolio van Endeit zitten ook Roamler en 3D Hubs, die mede met steun van Endeit al eerder corona-initiatieven uitrolden. Roamler zette het platform Bezorg de Zorg op, terwijl de eerdere winnaar van de Sprout Challenger50 (2018) 3D Hubs een fonds opzette voor de productie van corona-gerelateerde medische apparatuur.
‘Iedereen wordt door corona geraakt, privé, medisch of zakelijk’, zegt Deitmers. ‘Voor veel ondernemers is het een erg onzekere en moeilijke periode. Dan is het mooi dat je als ondernemer in no time de knop om kan zetten, en mensen kunt mobiliseren.’