Nederland en Groot-Brittannië, dat een naheffing kreeg van meer dan 2 miljard euro, waren verbaasd over de hoogte van het bedrag en waren ook zeer ontevreden met de eis de naheffing voor 1 december te betalen. Nu is afgesproken dat de naheffing voor 1 september 2015 moet zijn overgemaakt. De landen mogen zelf bepalen in welke termijnen ze het geld overmaken.
Of Nederland gebruik gaat maken van gespreide betaling, is nog de vraag. Eerder deze week liet Dijsselbloem in het midden of het kabinet de optie zou gebruiken, maar stelde wel dat Nederland de mogelijkheid wilde om gespreid te betalen.
Politiek signaal
Dijsselbloem noemt de betalingsregeling ,,een belangrijk politiek signaal”. Volgens de minister wordt hiermee bevestigd dat ,,we met een zeer uitzonderlijke situatie te maken hebben, die in de toekomst moet worden voorkomen’’. De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem ook een evaluatie toegezegd ,,om herhaling van deze gang van zaken te voorkomen”.
De naheffing is er gekomen omdat er een aanpassing is geweest van de gegevens over de grootte van het nationaal inkomen. De afdracht aan Brussel is namelijk een percentage van de omvang van de economie en omdat die groter is dan eerder berekend stijgt ook de afdracht.
Nederland heeft al aangegeven de naheffing te betalen als alle cijfers en berekeningen kloppen.