1. Bouw wil ook topsector worden
Aannemers willen dat de bouw wordt benoemd tot tiende topsector, schrijft Nuzakelijk. De site citeert Henk Klein Poelhuis, voorzitter van Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra. Die zegt dat ondernemers in de bouw het mogelijk maken dat bedrijven in andere branches kunnen excelleren, maar dan moeten zij hun ‘faciliterende taak’ wel kunnen uitvoeren. Het lijkt op een paniekerige oproep om staatsteun. Er zijn (al) negen topsectoren die door het kabinet (Rutte I) zijn aangewezen en volgend jaar 400 miljoen euro kunnen investeren in onderzoek. De gedachte achter het beleid is dat je investeert in een aantal sectoren als land, dat je een keuze maakt voor kansrijke groeisectoren. Valt de bouw en woningmarkt daar onder?
2. Kredietbeoordelaar verwacht dat huizenmarkt bodem in 2014 bereikt
De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft de caculator erbij gepakt. De prijzen in de huizenmarkt zullen eerst nog anderhalf jaar met zo’n 10 tot 15 procent zakken voordat de bodem is bereikt. Het is geen goed nieuws voor banken in Nederland. Die worden mogelijk genoodzaakt, als er meer van dit soort bureaus hun berekeningen aanpassen, hun hypotheekportefeuille lager te waarderen. Dat kan er vervolgens voor zorgen dat banken meer geld moeten reserveren en minder kunnen uitlenen, bijvoorbeeld in de vorm van bedrijfskredieten. Meer bij het Financieele Dagblad.
3. Meer groeikapitaal voor HelloFresh
Begin dit jaar werd bekend dat onder meer het Duitse Holtzbrinck Ventures (investeerder in Zalando) groeifinanciering heeft verschaft aan HelloFresh. De biologische boodschappenbezorger uit Engeland is zijn diensten over het Europese vasteland aan het uitbreiden. Het bedrijf is inmiddels actief in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk. Maandag meldde HelloFresh dat het een tweede financieringronde heeft afgerond en verder de biologische markt in Nederland wil gaan veroveren. Naast de huidige investeerders Rocket Internet, Holtzbrinck Ventures, en Kinnevik AB is ook VorwerkVentures alsnieuwe investeerder aangetrokken. Dat is investeringstak van Vorwerk, een oud Duits bedrijf dat huishoudelijke artikelen verkoopt, maar zich tegenwoordig op e-commerce stort. In de gaten houden dus.
4. ‘Factoring en leasing wordt populair’
Factoring en leasing zullen als financieringsbron steeds belangrijker worden voor ondernemers. Dat verwacht Rob Wolthuis, secretaris economisch beleid van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Die reageert in het Financieele Dagblad op de plannen van minister Kamp van Eonomische Zaken om de huidige kredietgarantstelling te verlengen. Het uitbesteden van je facturen, wat factoring is, en financiële leaseconstructies vormen een mogelijke uitbreiding van die garantstelling. “Zeven procent van de investeringen in Nederland vindt plaats door middel van factoring en leasing. In de Europese Unie is dat gemiddeld zeventien procent. We liggen dus op achterstand, maar er is wel een inhaalslag gaande.”
5. Denen investeren in eye tracking: een iPad met je ogen aansturen!
In Denemarken hebben ze geen last van een huizenmarkt die als een molensteen om de nek van de economie hangt. Daar kan de overheid vooruit kijken. En die is momenteel bezig te investeren in eye tracking. Dat is een technologie die nu nog heel duur is, vooral toepassing vindt bij marktonderzoeken, maar in de toekomst naar allerlei consumentenproducten vertaald kan worden. Een mooi voorbeeld daarvan is The Eye Tribe. De startup maakt het mogelijk om met je ogen een iPad of andere tablet aan te sturen. Het bedrijf ontving deze week van een techfonds van de Deens overheid 1,75 miljoen euro om eye track-mobieltjes en tablets te ontwikkelen. Lees er meer over op de The Next Web.
6. Mijnbroker stopt er mee
Het online handelsplatform dat begin 2011 is opgericht, moet zijn deuren sluiten. De online beleggersbank, die een marktuitdager van BinckBank wilde zijn, heeft last van lage handelsvolumes en lage marges. Er was nieuw kapitaal nodig om het bedrijf in de lucht te houden, maar de investeerders wilden niet herfinancieren. Afgelopen vrijdag is er een voorlopige surseance door de rechtsbank verleend. Oprichter Eric de Bats vertelt aan IEX.nl dat er geen kans is op doorstart van Mijnbroker: “Het is een auto die kant en klaar staat, er moet alleen nog benzine in. Maar dat lukte niet.”
7. En dan dit: korting op het duurste kantoorpand ter wereld
Vergeet die flex-plek, voor 2013 moet je veel hoger mikken! Zoals deze in Beax-arts style opgetrokken ‘kantoorruimte’ in midden in Manhatten (7 West 54th Street)? Het neoklassieke stulpje, dat op steenworp afstand ligt van onder meer 5th Avenue en The Museum of Modern Arts, is met zijn vraagprijs van 49,9 miljoen dollar de prijzigste kantoorruimte ter wereld wereld. Dat is al wel ruim twintig procent minder dan het bedrag waarvoor het verkopende hedgefonds het pand in mei van dit jaar op de markt bracht
Grotere kaart weergeven Tekst tekst
Tot zover de Sprout update van 18-12-2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.