Dat meldt de publieke startuporganisatie Techleap vandaag op basis van een tussentijdse rapportage van de COL-portal, die wordt beheerd en geanalyseerd door deze partij.
Het gaat bij de COL-regeling om publiek geld, beschikbaar gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het geld is bedoeld voor innovatieve groeibedrijven, die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen en geen bankkapitaal kunnen aantrekken. De COL-financiering is een lening, met een rentetarief van 3 procent.
1800 aanvragen
Alhoewel ‘slechts’ zeshonderd bedrijven een COL-lening kregen, vroegen tussen 29 april en 1 juli wel achttienhonderd ondernemingen een dergelijke lening aan. Zij vroegen voor 630 miljoen euro aan steun aan. Voor 74 procent van hen ging dit om een aanvraag van 50.000- tot 250.000 euro. 59 procent van de aanvragers bedroeg startups, 23 procent was scaleup. De overige aanvragen zijn gedaan door innovatieve mkb’ers.
Dat de animo groot bleek, mag geen verrassing heten: Techleap concludeerde eerder uit eigen onderzoek dat maar liefst 55 procent van de Nederlandse start- en scaleups hun inkomsten door de coronacrisis heeft zien wegvallen.
690 miljoen
Wie overigens een blik werpt op het huidige COL-portal, ziet dat er inmiddels meer dan 690 miljoen euro is aangevraagd. Het kapitaal is bedoeld voor innovatieve, maar ook duurzame bedrijven. Volgens Techleap kregen bedrijven in de sectoren hightech, medtech en life sciences tot dusver procentueel het vaakst een lening.
In totaal is er vanuit de overheid 300 miljoen euro beschikbaar voor de COL-regeling. Dit betekent dat er nog 83 miljoen euro beschikbaar is voor innovatieve groeibedrijven, die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt. Dit geld zal uiterlijk 1 oktober uitgekeerd worden, meldt Techleap. Bedrijven kunnen tevens tot die datum een invraag doen voor COL-financiering.