Het verkopen van bijvoorbeeld uw wagenpark, een pand of een dergelijk vast goed is niets nieuws. Het verkopen van onderdelen zoals het klantenbestand of een patent komt echter minder vaak voor.
Onterecht, vindt ondernemer Piet Regnerus van Omzetbeurs.nl. “Vooral veel starters willen graag bedrijfsomzet overnemen, maar niet een heel bedrijf.”
Patent
Met zijn eigen bedrijf adviseert hij ondernemers in aanloop naar een overname. Hij kwam er achter dat veel ondernemingen waarde hebben waar eventuele kopers niet voor willen betalen. “Zelf had ik een patent waar vier jaar research achter zat. Dat is blijven liggen in mijn eigen bedrijf. Als iemand mijn bedrijf over wil kopen heeft diegene helemaal geen zin om geld neer te leggen voor een patent waar nooit iets mee gedaan is. Maar voor een andere ondernemer, die mijn zaak helemaal niet wil hebben, kan dat patent van grote waarde zijn.”
Regnerus ziet nog meer voordelen: “Driekwart van de bedrijven lukt het niet zichzelf te verkopen. Die ondernemers stoppen er dan gewoon mee. Pure kapitaalvernietiging. Het is heel moeilijk, zeker nu, om een complete bedrijfsovername te financieren. Een bedrijf wordt aantrekkelijker voor overname als er eerst alle ‘balast’ van af is.”
Met die balast bedoeld Regnerus al het verborgen kapitaal dat veel ondernemingen in huis blijken te hebben. Ook voor ondernemers die helemaal niet van plan zijn hun hele onderneming in de etalage te zetten kan het voordelig zijn ongebruikte bedrijfsonderdelen te verkopen. “Uit tests blijkt dat de kans op overleven groeit tot meer dan negentig procent.”
EZ
Dat blijken ze bij Economische Zaken en de Europese Commissie ook door te hebben. “Die vinden allebei dat gedeeltelijke bedrijfsverkoop meer bekendheid moet krijgen. Voor veel ondernemers is hun bedrijf hun pensioen. Als ze hun onderneming niet weten te verkopen zorgt dat bovendien voor onnodig verlies in werkgelegenheid.”
Met Economische Zaken heeft Regnerus inmiddels contact gehad. “Ik heb hierover met Maria van der Hoeven gesproken. Zij zegt dat EZ er mee bezig is, maar daar heb ik tot nu toe nog niets van gezien.” Voorlopig staat Regnerus dan ook voor de taak niet alleen zijn eigen platform, maar ook het hele concept gedeeltelijke bedrijfsovername te promoten. Hij denkt dat hij een gouden concept in handen heeft, waarmee hij ook in het buitenland kan opereren. Daar denkt Shell ook zo over. Omzetbeurs.nl werd, na amper een maand online te zijn, genomineerd voor de Shell liveWIRE award.