Het kost hem nog wat moeite om zichzelf ondernemer te noemen. Net als topsporter, het andere predicaat waar hij zijn hele loopbaan moeite mee heeft gehad. Ex-tennisser Raemon Sluiter wil vooral gewoon blijven. Daarom was hij voor John van Lottum zo’n geschikte partner om een bedrijf mee te beginnen. “Raemon is bereikbaar voor iedereen.”
Passie
Van Lottum stopte in 2006 officieel met proftennis. “Daarna wilde ik geen coach worden en opnieuw de hele wereld over reizen, maar tennis bleef wel mijn grote passie. Daarom leek het me leuk om iets breeds op te zetten in de tenniswereld”, vertelt hij. Hij stapte met zijn ideeën naar vriend John Bes, directeur van evenementenbedrijf Happy Company (voorheen Events Company Group) en polste Raemon Sluiter.
Sluiter – toen nog toptennisser – twijfelde omdat hij nog niks naast zijn profcarrière wilde doen. Ondernemer worden sprak hem wel aan, want eerder had hij al met het idee gespeeld om een kledingwinkel te beginnen. Of een restaurant. “Maar toen ik hoorde wat daar allemaal bij kwam kijken haakte ik af.”
Uitbesteden
Omdat de organisatorische kant zou worden geregeld door John Bes, en Sluiter daardoor actief kon blijven in de tenniswereld zei hij ja. Zijn motivatie: “Tennis was vroeger een sport van iedereen, maar vergeleken met andere sporten heeft het de afgelopen jaren stil gestaan. Dat wil ik veranderen.” Nadat Sluiter begin 2008 tijdens het ABN Amro-tennistoernooi afscheid had genomen van zijn leven als topsporter, kon Sluiter +van Lottum van start.
Sluiter +van Lottum vormt een autonome bv binnen Happy Company. Bes, Van Lottum en Sluiter zijn alledrie aandeelhouder. Dit betekent dat de tennissers zich niet bezig hoeven te houden met zaken als marketing, personeelsbeleid en administratie. Wel bellen ze zelf klanten op en zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen inkomen.
Ondernemen is topsport
Topsport en ondernemen hebben veel overeenkomsten, menen de ex-tennissers. “Voor beiden is discipline en passie nodig. Als tennisser ben je ook een soort bv’tje, alleen hoef je niet naar de Kamer van Koophandel. En de vergaderingen zijn heel relaxed; je overlegt met jezelf waar je volgende week zal spelen”, lacht Sluiter.
Doordat ze de zakelijke en financiële kant van hun werk altijd door anderen lieten regelen, hebben ze een “achterstandje in te halen”. Van Lottum: “Als tennisser ben je overtuigd van je eigen kunnen. Nu moeten we opnieuw beginnen in een andere wereld. Het is leuk om zoveel te leren, maar ook eng. Wij hebben onze naam hoog te houden, er wordt wel wat verwacht.”
Sluiter en Van Lottum gaan met hun bedrijf de concurrentie aan met twee andere ex-tennissers: Jacco Eltingh en Paul Haarhuis. Hun bedrijf Eltingh Haarhuis Tennis & Events doet min of meer hetzelfde, maar volgens John Bes ligt de focus van Sluiter +van Lottum meer op entertainment. “Wij willen de boel ontsuffen.”
Entertainment
Als tennissers hielden Sluiter en Van Lottum al van entertainment: voor veel publiek een mooie wedstrijd spelen. Hun bedrijf heeft dan ook ‘enjoy tennis’ als credo. “We willen mensen laten genieten van tennis. Door ze bijvoorbeeld een bijzondere wedstrijd laten zien op Roland Garros en daarbij de achtergrond vertellen”, zegt Van Lottum.
Met organisaties wordt overlegd over een bedrijvencompetitie. “We willen werknemers meer laten bewegen. Bijvoorbeeld door het creëren van mobiele tennisveldjes op de parkeerplaats waar ze een half uurtje kunnen tennissen”, zegt John Bes.
Het leven als topsporter missen de ex-tennissers niet. Al denken ze soms met weemoed terug aan de wedstrijd die ze speelden voor 15.000 man op het centre court van Wimbledon. Sluiter: “Hoe leuk ik dit nieuwe leven ook vind, dat gevoel is niet te evenaren.”
auteur: Miloe van Beek