Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Toppertje Jan van der Putten

Jan van der Putten werkt al meer dan een kwart eeuw bij Hilton. Na avonturen in Malta, Ethiopië, Maleisië en Kopenhagen is hij nu de baas over alle Hiltons in de Benelux.


1982 Rick’s Restaurants

“Na de middelbare school heb ik 1,5 jaar Nyenrode gedaan. Dat was geen doorslaand succes. Als je voor het eerst uit huis gaat, is het niet makkelijk de focus te vinden voor studeren. Toen ik daarna naar de hotelschool ging, had ik wel een geweldig voordeel: ik wist precies wat ik níet moest doen. Tijdens mijn middelbare­schooltijd had ik een bijbaan bij een hotel-café. Dat vond ik leuk. En de hotelschool is eigenlijk, net als Nyenrode, een algemene managementopleiding. De laatste stage van de opleiding liep ik bij het Brug­restaurant over de A4, dat was toen net nieuw. Ik ben daar 9 maanden blijven hangen, in de sales en marketing. Het was een leuke plek om te werken, levendig en druk.”

1984 Hilton Hotel Rotterdam

“Ik wilde graag naar het buitenland gaan en daarvoor moet je in de hotelwereld kijken bij een grotere hotelorganisatie. Dat werd Hilton, een goede organisatie om je loopbaan te beginnen, qua structuur en vanwege de vele interne ­opleidingen. De managers bij wie ik ­solliciteerde vonden dat een rol in Hilton Rotterdam, als restaurant­manager, goed bij mij paste. Dat klopte ook. Ik vond het fantastisch, ook de onregelmatige werktijden, want je bent altijd vrij als andere mensen werken en er is geen vast patroon in je werkzaamheden.
Mijn eerste buitenlandse rol was als food and beverage manager in Malta, daar heb ik 2,5 jaar gezeten, een normale termijn in de Hilton-organisatie. Daarna ben ik teruggekomen in Nederland als executive assistant manager in het Amsterdamse Hilton, maar ik heb toen wel aangegeven dat ik niet van plan was lang in Nederland te blijven. Na 2 jaar kreeg ik dezelfde functie in Brussel.”

1992 Hilton Addis Abeba

“De logische volgende stap was om zelf een hotel te gaan leiden. Die kans kreeg ik in 1992 in Addis Abeba, de hoofstad van Ethiopië. Het was een prachtige ervaring. De bevolking is ­ vriendelijk en er zit een grote internationale gemeenschap. We hebben ons er geen moment verveeld. Het is wel een hardship-land; moeilijk om te wonen en te leven. Maar ik was al gevraagd voor het Hilton in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Daar had ik nee tegen gezegd en dat kun je niet te vaak doen.”

1994 Hilton Kuala Lumpur

“Na Ethiopië stond Azië bovenaan mijn wensenlijstje. Uiteindelijk heb ik 7 jaar in Maleisië gezeten, eerst in Kuching, waar ik een jungle resort heb opgezet, daarna in Kuala Lumpur, van de provincie naar de hoofdstad, een mooie stap vooruit.
De tijd in Kuala Lumpur viel samen met de crisis van de Aziatische tijgers. De lokale munt devalueerde 50 procent. Ik word niet nerveus van een crisis, de economie gaat nu eenmaal op en neer. Een goede manager wordt in een crisis juist uitgedaagd. Creatief zijn, dat vind ik het leukste. Een hotel runnen is geen rocket science.”

2000 Hilton Kopenhagen

“Ik wilde een keer een groot hotel openen. Dat kon in Kopenhagen, waarvan ik zelf gezegd had dat ik het wilde doen. Toen Hilton Scandic had overgenomen, werd ik gevraagd om op het kantoor in Stockholm director of integration te worden. Dat viel me tegen Het was een compleet andere soort rol. Voor mij is de basis het hotel, de mensen om je heen. Daar zat ik op kantoor en bezocht ik hotels.”

2002 Hilton Schiphol

“Laat in 2002, toen het economisch niet briljant ging, werd ik gevraagd voor Hilton Schiphol. Het is voor de organisatie een belangrijk hotel, ik kreeg heel specifieke doelstellingen mee. Ik dacht dat het weer voor een paar jaar zou zijn, maar ik kreeg telkens meer verantwoordelijkheden. Hilton Rotterdam kwam erbij, Hilton Den Haag werd ­geopend. Sinds januari ben ik general manager voor de hele Benelux. Er was telkens geen reden om weg te gaan. Maar het zou zo weer kunnen gebeuren.”
 

CV
Jan van der Putten
Functie
Area General Manager ­Benelux Hilton Hotel
Geboren
22 mei 1958
Burgerlijke staat
getrouwd, twee kinderen

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Tips:
> ‘Zorg dat je wat je doet leuk vindt.’
> ‘Jij moet je aanpassen aan de cultuur waarin je werkt. Je kunt niet verwachten dat die cultuur zich aan jou aanpast.’
 

> Dit artikel is afkomstig uit MT Magazine. Klik hier om het magazine online te bestellen.