Hoe zat het ook weer met Marilyn Monroe in haar champagnebad? Vijf amusante champagneweetjes om indruk mee te maken op oudjaarsavond.
#1. Bijna 30 miljoen champagneflessen voor de nummer-1
Welke champagnehuizen verkopen wereldwijd de meeste flessen? Niet verbazingwekkend wordt de nummer een plek ingenomen door champagnegigant Moët & Chandon. Het champagnehuis verkocht dit jaar bijna 30 miljoen flessen en bevindt zich over het hele spectrum met ‘hippe’ producten als Moët Ice tot de Moët & Chandon Grand Vintage Collectie. Op de tweede plek van best verkopende champagnehuizen staat Veuve Clicquot met 17.400.000 flessen, gevolgd door Nicolas Feuillatte met 9.876.000 flessen champagne.
#2. De duurste fles champagne? Die zit vol diamanten
De Britse 31-jarige Shammi Shinh, eigenaar en ceo van Prodiguer Brands, was de bedenker van de tot nog toe duurste fles champagne ter wereld, Goût de Diamants. Zoals de naam al doet vermoeden, mag de champagne dan gemaakt zijn van Grand Cru-druiven afkomstig van de 8 hectare van de familiewijngaard Champagne Chapuy in Oger, betaald wordt er vooral voor de absurd dure fles. De flessen zijn voorzien van een Swarovski-diamant geplaatst in een soort Superman-logo. Een fles kost zo’n 1,6 miljoen euro. Wie betaalt een dergerlijk bedrag? Kennelijk rapper 50 Cent die een foto van zichzelf op Instagram plaatste terwijl hij een van de flessen ontkurkte.
Een fles kost zo’n 1,6 miljoen euro'
Inmiddels is het bedrijf van Shinh overgenomen voor een niet onthuld bedrag. Shinh gebruikte zijn winst in ieder geval voor de aanaschaf van wederom een ultraluxe champagnemerk: Maurice Vendôme, eveneens afkomst uit Oger. De prijs voor een fles Maurice Vendôme is met zo’n 190 euro wel een stuk beschaafder dan de diamantenfles.
#3. Is champagne eigenlijk een Britse vinding?
Er wordt wel geopperd dat champagne voor het eerst zou zijn voort gekomen uit een foutje. De Franse regio Champagne bevindt zich het meest noordelijk van de Franse wijnproducerende regio’s en heeft daarom soms kouder weer waardoor het fermentatieproces wordt onderbroken. Zo blijft er een laagje suiker achter in de wijn.
Als de temperatuur warmer wordt, gaat de gist weer fermenteren. Wijnproducenten zouden aanvankelijk dit tweede fermentatieproces proberen te vermijden. In 1662 ontdekte de Engelse wetenschapper Christopher Merret dat elke wijn bubbelend kon worden gemaakt door een klein beetje suiker voor het bottelen toe te voegen. Rondom zijn ontdekking waren Engelse glasmakers inmiddels ook in staat om flessen te maken die de bubbels binnen wisten te houden en niet zo maar meer op springen stonden.
#4. Een kurk kan de 65 kilometer per uur halen
Champagne behoor je niet te snel te drinken, maar rustig van te nippen. Drink je het te snel dan zou de alcohol zo snel in je bloedbaan terecht kunnen komen dat het je hoofdpijn kan bezorgen.
Let ook op waar je de fles richt voordat je ontkurkt. Een champagnekurk zou 65 km per uur kunnen vliegen. Het verst dat een kurk tot op heden geschoten zou zijn, is 54 meter.
#5. James Bond drinkt meer champagne dan martini
Het blijft een klassiek verhaal dat actrice Marilyn Monroe zou baden in champagne. Om haar bad naar behoren te vullen zouden er volgens haar biograaf 350 flessen nodig zijn geweest. Afkomstig van Moët & Chandon. En het martini-cocktaildrinkende filmkarakter James Bond (inmiddels steeds vaker met een Heineken in de hand), drinkt veel vaker champagne in zijn vele fims dan zijn ‘shaken, not stirred’ martini’s. Winston Churchill stond helemaal bekend om zijn voorliefde voor champagne en liet het drankje elke dag om elf uur aan hem serveren.