‘Ik ben nog niet toe aan hele dagen golfen en tennissen'
1968, Hotel Lumina
"Ooit droomde ik ervan om veearts te worden. Ik hield erg van de natuur, dieren en planten. Helaas kon ik niets met algebra. Uiteindelijk ben ik in Maastricht op de Hogere Hotelschool terechtgekomen. Ik kende een jongen die dat had gedaan en hij kon daar bijzonder veel mee. Daarnaast vond ik het zelf ook interessant. Gastheerschap, talen leren en koken, het sprak me allemaal aan.
Toen ik in 1966 klaar was, wilde ik mijn eigen bistro beginnen. Maar ik moest eerst het leger in voor mijn dienstplicht, als reserveofficier zwaar transport (AAT). Ik heb 28 maanden gediend. Ik dacht: ik teken meteen voor vier maanden bij, dan hoef ik nooit meer op herhaling.
Daarna ben ik in Frankrijk in de horeca gaan werken. Ik koos voor het plaatsje Évian-les-Bains. Dat heeft mijn leven compleet veranderd. Niet alleen is mijn Frans er erg verbeterd, ik vond er ook mijn vrouw."
1969, De Gruyter
"Terug in Nederland begon ik bij De Gruyter aan de opleiding voor districtsmanager. Bij het van oorsprong Brabantse supermarktconcern heb ik twee jaar gewerkt en geleerd wat het winkelbedrijf inhoudt. In 1971 stapte ik over naar Tuscho, een groothandel in diepvrieswaar, waar ik verkoopleider werd voor de regio Zuid-Nederland."
1974, Bonduelle Nederland
"Intussen begon mijn vrouw toch wel heimwee te krijgen. Dus ben ik gaan solliciteren op Franse banen, maar de salariëring was steeds niet in orde. Tot ik in de Telegraaf een vacature zag: ‘Groot Frans levensmiddelenconcern zoekt directeur voor bedrijf in oprichting'. Ik dacht meteen: dat word ik!
In 1974 startten we vanuit Maastricht Bonduelle Nederland. We benaderden eerst alleen de horecagrossiers, want die wereld kende ik. We hadden gelukkig de tijd mee. Buiten de deur eten was in opkomst en de Franse kaart was in veel restaurants favoriet. In vijf jaar tijd werden we de grootste nationale speler in het grootverbruik. Toen ging ik de retail in. Het is niet van tevoren berekend, maar die volgorde is terugblikkend wel logisch, want wat je buiten de deur eet, dat wil je thuis ook – en niet omgekeerd. In de supermarkt was HAK onze grootste concurrent. Ik dacht: die gaan we niet aanvallen op hun terrein, de glazen potten. Dat ga ik niet winnen. Ik ga in plaats daarvan blik nieuw elan geven, met nieuwe groenten zoals maïs en haricots verts. En dus begonnen we eerst met het uitbreiden van het assortiment. Toen viel mijn oog op eenpersoonsverpakkingen. We konden een aluminium blikje maken wat nog niemand anders had en waarvoor ik exclusiviteit heb bedongen. Daarom bestaan er ook geen huismerken en staan er van ons 38 verschillende soorten groenten in die kleine verpakkingen in de schappen.
Binnen no-time werden we ook in retail de grootste in blik. We werden specialist in wat eigenlijk een non-specialisme was.
Intussen ben ik 65 geworden en is het mooi geweest. Niet dat ik toe ben aan hele dagen tennissen en golfen. Maar, Bonduelle is nu van een familiebedrijf een multinational geworden. Dat wordt me te groot. Ik wil óf in een familiebedrijf werken óf voor mezelf.
Ik ga in ieder geval nog een nieuw bedrijf opzetten wat zich bezighoudt met het verbeteren van de Frans-Nederlandse relaties. Daarnaast wil ik me bezighouden met commercie in de land- en tuinbouw. En ten derde geef ik gastcolleges in marketing, communicatie en strategie. Klaar ben ik dus nog lang niet."
1944
Geboren in Mill en St. Hubert
1968
Hotel Lumina Évian-les-Bains
1969
De Gruyter Den Bosch
1971
Tuscho Maastricht
1974
Directeur Bonduelle Nederland Maastricht/Veghel
2000
Directeur Bonduelle Benelux Eindhoven