Je denkt vast dat jij nooit arbeidsongeschikt wordt. Toch zijn de risico’s groter dan veel ondernemers denken. Zeker de laatste jaren is er sprake van een enorme toename van (langdurig) zieke ondernemers.
Soorten arbeidsongeschiktheid
Wat is arbeidsongeschiktheid eigenlijk? Vaak wordt er gedacht aan een (bedrijfs)ongeval of ziekte waardoor de ondernemer niet meer in staat is te werken. Maar de kans is groter dat je als ondernemer slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast blijkt uit een inventarisatie van ondernemersverzekeraar De Goudse dat een derde van de arbeidsongeschikten problemen heeft met het bewegingsapparaat (RSI e.d.) en nog een derde van de arbeidsongeschikte ondernemers kampt met psychische problemen.
Opties risico indekken
Wanneer je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, kun je je werk vaak niet meer naar behoren doen. Dat heeft gevolgen voor je inkomen. Er zijn drie manieren om met dit risico om te gaan:
1. Niets doen
Voordeel: Niets doen kost je niets en je hoeft helemaal niets te regelen.
Nadeel: Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, moet je eerst je eigen vermogen opeten. Daarna rest je slechts een bijstandsuitkering.
2. Zelf regelen
Voordeel: Door (maandelijks) een bedrag apart te leggen of door gebruik te maken van inkomen uit andere bronnen (inkomen partner bijvoorbeeld), houd je zelf de regie in handen en kun je er in slechtere tijden flexibel mee omgaan.
Nadeel: Om daadwerkelijk een buffer te hebben waar je eventueel jarenlang van kunt leven, moet je veel geld opzij leggen. Het vergt grote discipline om het geld niet toch tussentijds aan iets anders te spenderen. En een alternatieve inkomstenbron kan ook wegvallen.
3. Verzekeren
Voordeel: Door je te verzekeren heb je een financieel vangnet. Daarnaast bieden sommige verzekeringen hulp bij het re-integreren.
Nadeel: Je moet maandelijks een premie betalen, een redelijk kostbare aangelegenheid.
Overweeg je een arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) af te sluiten? Vraag dan een adviseur om hulp. Hij kan samen met jou je persoonlijke situatie in kaart brengen en uit het grote aanbod de verzekering adviseren die het beste bij je past.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Goudse.