Wat is Spielwork?
Spielwork wil ‘eerlijke’, visuele vacatures maken voor bedrijven. Dus geen holle termen meer als een ‘dynamische werkomgeving’ of een ‘hands-on mentaliteit’, maar de baan laten zien zoals die daadwerkelijk is. Dat betekent foto’s, video, maar ook de tekst van de vacature zelf.
Het team van Spielwork gaat in gesprek met iemand die daadwerkelijk die baan heeft. Ook wordt er een voorbeeld van een agenda gemaakt met een leukste en een minst leuke dag. Dat laatste vinden bedrijven soms wel lastig. “We merken dat mensen in eerste instantie nog wel eens wat gereserveerd reageren, maar uiteindelijk lukt het altijd”, zegt oprichter Manus Aa.
Naar eigen zeggen zorgt deze aanpak voor eerlijke verwachtingen bij een kandidaat. Die zal niet meer voor verrassingen komen te staan, waardoor de kans op een match tussen baan en kandidaat groter wordt.
Door volkomen eerlijk te zijn over een baan is de kans groot dat het aantal reacties lager zal liggen, erkent de dienst. Maar de mensen die wel reageren zouden beter bij de vacature passen. Als je over een hele administratieve baan in de vacature zet dat je in een dynamische werkomgeving terecht komt, dan is de kans natuurlijk groot dat je niet de juiste kandidaten langs krijgt. “Je wilt dan juist mensen aanspreken die van administratief werk houden, wees daar dan ook eerlijk over”, aldus Aa.
Wie zitten erachter?
Spielwork is opgericht door Manus Aa (29), iemand bij wie het ondernemen er al vroeg in zit. Als student richt Aa een bedrijf op om scholieren te helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Na zijn eigen studie gaat hij als fiscalist aan de slag bij Loyens & Loef. Op het moment dat hij eigenlijk van baan wil wisselen komt Manus steeds dezelfde generieke vacatures tegen, met steeds dezelfde soort teksten.
Na de zoveelste vacature met holle frases, vraagt hij zich af of er niet een manier is om vooraf inzicht te krijgen in het dagelijkse werk dat bij een baan hoort. Zo ontstaat het idee voor Spielwork. Na een goed jaar onderzoek en ontwikkeling gaat het platform in de zomer van 2017 live. Inmiddels bestaat het bedrijf uit een team van tien mensen.
Wie zitten er op te wachten?
Mensen die op zoek zijn naar een baan die ook echt bij hen past. Maar ook mensen die misschien niet perse op zoek zijn naar een baan, maar wel nieuwsgierig zijn naar wat voor soort banen er op dit moment in de markt te vinden zijn of binnenkort op de markt komen.
Ook vacatures die nu niet beschikbaar zijn kun je vinden op de website van Spielwork. Die staan daar met het label ‘binnenkort beschikbaar’ erbij. Het idee is dat Spielwork meer een ontdekkingsplatform wil zijn dan een ouderwetse vacaturewebsite.
Spielwork opereert in een conservatieve wereld, zo merkt het team zelf regelmatig. Waar bedrijven graag in een vacature zetten dat er een marktconform salaris wordt geboden, eist de startup volledige transaparantie. “Dat is soms wel even slikken voor de klant.”
Hoever is de startup?
Spielwork heeft in januari 2017 een pilot gedaan met vijf eerste klanten, waaronder KPN, TNT en Deloitte. Daarna is het platform verder ontwikkeld en in de zomer van datzelfde jaar live gegaan. Alles werkt zoals het moet werken, maar het team blijft door ontwikkelen aan het product. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan een manier om ook de reagerende kandidaten op een betere en eerlijkere manier aan de bedrijven voor te stellen.
Zo kunnen kandidaten een motivatie schrijven van maximaal 250 woorden en laat Spielwork de voor en achternaam weg. Op die manier gaat het echt alleen om de inhoud van de reactie.
Wat is het businessmodel?
Bedrijven betalen voor een abonnement. Het gaat dan om een bedrag per jaar, dat afhankelijk is van het aantal vacatures dat door Spielwork wordt gemaakt. Alle gemaakte vacatures worden op Spielwork.com geplaatst en kunnen worden doorgelinkt vanaf de website van de klant. Met gerichte advertenties moet de vacature in beeld komen bij de juiste kandidaten.
Omdat de werkwijze van Spielwork toch een beetje wennen is voor veel bedrijven is er ook een pilotmodel, waarbij een bedrijf deze manier van personeelswerving een half jaar kan uitproberen met één vacature. De kosten voor zo’n pilot zijn 1950 euro en daar blijft het dan ook bij. Bedrijven betalen niets extra’s voor een positieve match. Of je nou 1 nieuwe medewerker aanneemt of 10, het bedrag blijft hetzelfde.
Nog geld nodig?
Op dit moment niet. Afgelopen zomer haalde Spielwork 350.000 euro op, waarmee het team nog wel even vooruit kan. Bovendien zorgt de huidige hoeveelheid klanten al voor een prima cashflow om door te kunnen ontwikkelen.