Je bent ondernemer, geen valutaspeculant. Je hebt geen tijd om minutieuze ontwikkelingen op de valutamarkt te volgen. Beleggers kunnen koersen in fracties van seconden laten kelderen of stijgen. Koersbewegingen volgen naar de paniekreactie van beleggers is onzinnig. Ondernemers moeten zich concentreren op de korte-middellange termijn – denk in weken of maanden. Het kan veel omzet schelen.
Het afgelopen jaar jojode de koers van de euro ten opzichte van de dollar zo’n procent of 10 op en neer. Een euro was op 1 maart 2009 iets meer dan 1,32 dollar waard, op 1 december was dat gestegen naar 1,50 en op 1 maart 2010 stonden we weer op 1,35 dollar.
Stel dat je zaken doet in de Verenigde Staten en de dollars die je er verdient, maken 10 procent van je omzet uit, dan levert een waardedaling van 10 procent je een procent minder totaalomzet op.
Er zijn een aantal manieren om je tegen de risico’s in te dekken:
-
Je kunt met de afnemer afspreken dat koersverliezen worden doorberekend. Dat is het makkelijkst. Je legt het dan vast in de verkoopvoorwaarden. Het laat zich raden dat je buitenlandse afnemers hier niet om staan te springen. Het hangt sterk van je marktpositie af of je hiermee wegkomt.
-
Gebruik een valutatermijncontract. Stel je krijgt een order van een Amerikaanse klant. De dollar is op dat moment 75 eurocent waard. De betaling volgt over twee maanden. Met je bank spreek je een vaste wisselkoers af voor de datum van de betaling. Laten we voor het gemak uitgaan van die 75 cent; als op dat moment de dollar nog maar 70 eurocent waard is, lijd je geen verlies. Bij een koersstijging blijft in ieder geval je omzet constant, al maak je koersverlies. Sluit zo’n contract nooit af als je niet zeker bent dat de deal doorgaat. Je bent namelijk verplicht om die euro’s te kopen op de vastgestelde datum.
- Sluit een valutaoptie af. Dit is minder dwingend. Je hebt het recht om op een vastgestelde datum, bijvoorbeeld, euro’s te kopen met dollars voor een bepaalde prijs (calloptie) of om je dollars te verkopen tegen een vastgestelde koers (putoptie). De calloptie gebruik je wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen. De putoptie wanneer de koers gaat dalen. Je koopt het recht op ‘omwisselen’. Je betaalt daarvoor een premie. Valutaopties zijn vooral handig in de offertefase, je kan dan van eventuele koersschommelingen profiteren.