De graaicultuur, de bonussen, rommelige financiële constructies en onwil om gezonde ondernemingen van nodige financiering te voorzien; de Nederlandse banken zijn inmiddels alleen nog populair bij de bankiers zelf.
De langzaam op gang gekomen rel rond de DSB-bank, die donderdagochtend tot een hoogtepunt kwam dankzij een oproep om geld van de bank weg te halen in het programma ‘Goedemorgen Nederland’, vormt het meest pregnante voorbeeld van het constante wantrouwen waaraan de bankensector is blootgesteld. Zelf minister van Financiën Wouter Bos, die de banken lang de hand boven het hoofd hield, deed zijn duit in het zakje: “Er zijn bij de DSB Bank dingen gebeurd die duidelijk niet in de haak zijn”, verklaarde hij woensdag in de Tweede Kamer.
DSB-bestuurder Hans van Goor erkende in het actualiteitenprogramma Nova dat de bank in het verleden fouten heeft gemaakt en bood zijn excuses aan.
Leningen
Dat kunt u als een soort van doorbraak zien. Aan het begin van de financiële crisis weigerden de banken immers verantwoordelijkheid te nemen voor de ontstane situatie. Het kwam allemaal door de situatie in de VS, de Nederlandse banken hadden schone handen.
Ook wat betreft het verstrekken van leningen betreft ontkennen de banken dat hier van een daling sprake is. Terwijl veel ondernemers verbaasd te horen krijgen dat zij ineens aan extreem hoge eisen moeten voldoen om voor een lening in aanmerking te komen.
Beide partijen lijken gelijk te hebben. De (meeste) banken lenen nog evenveel, soms zelfs meer, geld uit aan ondernemers. Maar de ondernemer die geen omvangrijk eigen vermogen heeft als onderpand kan fluiten naar een financiering door de bank.
Sprout vraagt zich af of u in uw onderneming iets merkt van de commotie rond de banken. Lukt het u maar niet om een lening te krijgen? Wordt u bedrijfsvoering belemmerd door de afgenomen liquiditeit van de banken? En wat vindt u van de hoge bonussen die nog steeds verstrekt worden? U kunt uw commentaar kwijt onder aan dit bericht.