Financiële instellingen stellen veel strengere voorwaarden voor een lening. Er heerst paniek na de wereldwijde kredietcrisis. Gevolg: kleine bedrijven kunnen lastig aan geld komen. MKB-Nederland sloeg daarover dit weekend alarm.
De detaillistenorganisatie vreest dat ondernemers de dupe worden van de kredietcrisis en spreekt van een flinke ‘rem op het ondernemerschap’. Volgens investeerders is de situatie minder somber dan MKB-Nederland schetst.
Techno
Geld loskrijgen bij de banken is voor ondernemers namelijk nooit gemakkelijk geweest. Zeker niet voor de technologiebedrijven waar Prime Technology Ventures (PTV) in investeert. Partner Roel de Hoop: “Banken waren toch al allergisch voor technologiebedrijven. Zij geven meer om een balans dan om een goed idee.”
Hij merkt weinig van de kredietcrisis. “Technologiebedrijven werken met langdurige contracten dus zij raken niet ineens hun afnemers kwijt.” Wel kan het langer duren voordat een bedrijf verkocht kan worden. Geen ramp, volgens De Hoop. “Het gaat er om dat je business goed en concurrerend is. Die verkoop komt later alsnog wel.”
Collega-investeerders zijn eveneens redelijk optimistisch. Zo rekent topondernemer Henk Keilman erop dat de crisis van tijdelijke aard zal zijn. “De kans op een herhaling van de grote depressie is heel klein. Waarschijnlijk belandt de economie over vier tot zes maanden op een dieptepunt, waarna die zich weer zal herstellen. Als gewone ondernemer zul je er weinig van merken. Het is een macro-crisis, die merk je vooral in grote cijfers. Maar wat zegt een nationale groei-afname van een half procent nou over je eigen bedrijf?”
Durf
Volgens Keilman kunnen ondernemers met een goed businessplan het beste aankloppen bij durfinvesteerders. “Op de beurs wordt vaak naar de korte termijn gekeken. Maar de informele investeerder denkt aan de langere termijn.”
Ook Michael Lints van Best Dutch Equity & Advisory merkt niets van investeringsangst. Maar hij waarschuwt wel voor gevolgen van een langdurige crisis. “Ook informele investeerders beleggen. Dus het kan zijn dat zij voorzichtiger gaan investeren als hun kapitaal kleiner wordt. Als de beurs zich straks weer hersteld is er niets aan de hand.”
Kees de Jong, voorzitter van Young Entrepeneurs Organization (YEO) en investeerder is minder laconiek: “Veel deals bestaan zowel uit informeel geld én geld van de bank. Dat laatste zal nu vaker ergens anders vandaan moeten komen. Dat betekent dat de investeringen voor durfinvesteerders per stuk groter worden. Op die manier kan het voor hen minder aantrekkelijk worden om in sommige bedrijven te investeren.”
Overleg
Ondertussen zaait MKB-Nederland paniek. De belangenorganisatie overlegt begin volgende maand met de Nederlandse Vereniging van Banken en het ministerie van Economische Zaken over het weigeren van kredieten aan bedrijven. In NRC Handelsblad spreekt MKB-Nederland van ‘een kramp’ waarin de banken zijn geschoten.
Uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank, die niet wil zeggen welke Nederlandse banken eraan meededen, bleek vorige week ook al dat het bankwezen de komende maanden strengere voorwaarden aan bedrijven gaat stellen. Grote overnames doen wordt ook lastig, vanwege de verslechterde positie van private equity. Volgens de Europese Centrale Bank financieren de banken steeds minder overnames. Een negatieve spiraal lijkt ingezet. “We steken elkaar natuurlijk wel aan”, zegt Michael Lints. “Het negatieve sentiment versterkt zichzelf.”
ING erkent dat het nu nauwkeuriger kijkt naar de balans en de kasstroom van bedrijven. Dat geldt voor alle banken, stelt het hoofd van ING Corporate Clients in NRC Handelsblad. De Nederlandse banken volgen elkaar. “Als we willen voorkomen dat de huidige crisis een rem op het ondernemerschap zet, zullen we in overleg moeten,” stelt Lia Smit van MKB-Nederland.
Bedrijven nemen intussen hun maatregelen. Zo stelden in januari meer bedrijven dan ooit tevoren hun beursgang uit. Volgens Roel De Hoop van PTV is dat een juiste beslissing. “Het is verstandig te wachten op een beter beursklimaat.”
Investeerders zijn al met al een stuk positiever dan de banken. “Ondernemers moeten gewoon doorgaan met waar ze mee bezig zijn”, stelt Keilman. “Misschien met enige terughoudendheid wat betreft risico’s en investeringen, maar er is absoluut geen reden om in paniek te raken.”
Door Tonie van Ringelestijn en Arjan van Bijnen