De Nederlandse Private equity sector gaat door een diep dal. Van alle bedrijfsovernames in 2007 was bij een kwart private equity betrokken. Nu is dat nog maar vijf procent en is het totaal aantal transacties gehalveerd. Maar herstel staat op de stoep. Dat is de overtuiging van Wilten Smit, partner bij Deloitte Financial Advisory Services op basis van zijn M&A ready onderzoek onder investment managers van Nederlandse private equity bedrijven. Hij onderzocht waar zij zich op richten. Tweederde van hen houdt zich bezig met de voorbereiding en de executie van een buy&build-strategie, terwijl slechts een derde van hen zich richt op de exit. “In een stabiele markt zou dat waarschijnlijk meer een fifty-fifty verdeling zijn”, zegt Smit. “Hieraan zie je dat de private equity zich richt op de groei van de bedrijven in portefeuille.”
Verteerde crisis
Een van de redenen dat er weer meer activiteiten worden ontplooid is dat de ergste schokken van de crisis zijn verteerd. “Net als in eerdere crises, duurt het ongeveer een jaar voordat de kopers en verkopers het weer eens kunnen worden over de prijs. De vooruitzichten van een onderneming veranderen zo snel dat de waardering van een bedrijf lastig is en overeenstemming bijna onmogelijk. Nu liggen die verwachtingen dichter bij elkaar en is een deal weer mogelijk.”
Opvallende uitkomst is dat 88 procent van de investment managers met een plan voor de buy &build-strategie klaar heeft liggen. Bedrijven worden gekocht om toe te voegen aan een bedrijf dat al in handen is van de investeerder. Met dit ‘kralen rijgen’ wordt marktaandeel gekocht en kunnen er vaak synergievoordelen worden behaald. Op deze manier wordt er waarde toegevoegd. Waarde die met de verkoop – de exit – kan worden geïncasseerd.
Groene seinen
De blijde verwachting over de hernieuwde dynamiek op en het herstel van de private equity markt baseert Smit deels op de status van de financiering. Driekwart van de investment managers zegt de financiering voor een buy& build transactie al rond te hebben. “Dat is een hoog percentage”, oordeelt hij. “Als die deals gaan vallen, dan geeft dat absoluut een hoop positivisme richting de markt.” Het lijkt er op dat een van de economische indicators groen begint te kleuren. Veel bedrijfsoverdrachten zijn de laatste twee jaar uitgesteld vanwege het stilvallen van de markt. Een einde aan die periode van gedwongen stilstand lijkt daarmee nabij.
Overbelaste ceo’s
Zoals dat hoort bij wat in wezen een positief bericht is, ziet Smit ook een gevaar voor de investeerder die zich richt op het kopen en bouwen. “Integratie, het succesvol samenvoegen van bedrijven, is de sleutel van waardecreatie. Het is een complex proces, dat heel veel facetten kent. Nu wordt vaak de opdracht ‘integreer’ te makkelijk bij de ceo van de onderneming belegd, terwijl die al veel taken en weinig tijd heeft. Dat deel mag nog meer aandacht van de investeerder krijgen.”
Overigens signaleert Smit wel een langer lopende trend dat steeds meer private equity partijen niet meer hands off opereren, maar steeds nauwer betrokken zijn bij de bedrijven waarin ze deelnemen. Momenteel krijgt 96 procent van de investeerders op regelmatige basis een rapportage over de risico’s. Bij bedrijven die aan het eind van de pe-cyclus zitten, die dus verkoopklaar zijn, is dat maar 70 procent.
Lees ook het artikel Private equity:redders in de recessie
Lees ook het boek ‘Financiële aspecten van investeringen en acquisities’