De London Stock Exchange troeft het Nederlandse Euronext af in de strijd om de noteringen van kleine bedrijven. Steeds meer Nederlandse ondernemers kiezen voor de Londense Alternative Investments Market (AIM), een beurs voor kleine, snelgroeiende bedrijven. Bij de AIM staan al bijna 1.700 bedrijven genoteerd, bij Alernext slechts 119. Daarvan zijn er maar twee bedrijven van Nederlandse bodem.
2waytraffic
Waarom is de Londense beurs zo aantrekkelijk voor kleine Nederlandse bedrijven? Sprout vroeg het twee van de Nederlandse bedrijven die op de AIM een notering hebben: het interactieve tv-bedrijf 2waytraffic van onder meer Unico Glorie en woningbemiddelaar DirectWonen.
Omdat private-equityinvesteerders het bedrijf wilden splitsen, koos DirectWonen voor een beursgang. De keuze voor de AIM was snel gemaakt, zegt directeur Richard Westerhuis: “We wilden snel groeien. In Londen gaat tegenwoordig meer geld om dan op Wallstreet.” Uit cijfers van Thomson Financial blijkt dat de waarde van beursgangen in Londen in 2006 meer was dan die van de NYSE en NASDAQ samen.
Kwaliteit
Westerhuis roemt ook de rol van Britse banken en advocaten bij beursgangen. “De kwaliteit van dienstverlening is in Londen veel groter. Er zijn banken die goed zijn in IPO’s en bij advocatenkantoren heb je hele afdelingen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van beursgangen. Dat vind je allemaal in Nederland niet.”
Directwonen
Directwonen haalde met de beursgang zestig miljoen euro op. Westerhuis moest na de beursgang het meest wennen aan de communicatie met aandeelhouders. “Je moet je leren gedragen als beursgenoteerd bedrijf, dat gaat nu goed. Het voordeel bij onze beursgang was dat we al zeventien jaar bestaan. Als startup is een beursgang veel lastiger.”
Londen als centrum
Ook bij het Hilversumse 2waytraffic kozen ze voor de AIM in Londen. “Wij kozen in eerste instantie voor Londen vanwege het internationale karakter van ons bedrijf en omdat Londen nu eenmaal meer een centrum is voor zowel Finance als Media dan Amsterdam. Mede daardoor is de liquiditeit van de AIM sterker dan in Nederland”, aldus de woordvoerder.
Minder regels
Ook de minder strenge regels voor bijvoorbeeld de financiële verslaggeving speelden mee. In Londen hoeft maar twee keer per jaar verslag te worden gedaan, in Amsterdam is dat elk kwartaal. “Alternext is overwogen, maar werd te onvolwassen bevonden.”
Animo beursgang omhoog
De animo voor een beursgang gaat komend jaar weer omhoog onder Nederlandse technologiebedrijven, zo meldde Deloitte afgelopen week in de Beursbarometer. De afgelopen twee jaar daalde die animo juist. Er was minder behoefte om vreemd kapitaal aan te trekken, omdat de economie goed draait. Nog maar 30 procent van de bedrijven overweegt een beursgang, terwijl dat twee jaar geleden nog 40 procent was.
Virtuele aandelenmarkt
Deloitte denkt dat het aantal beursnoteringen komend jaar weer aan zal trekken door een verwachte rentestijging. Negentig procent van de door de consultant ondervraagden denkt overigens dat de nationale beurzen grotendeels plaats zullen maken voor mondiale virtuele beurzen die niet gebonden zijn aan een fysieke handelslocatie.
auteur: Tonie van Ringelestijn