In samenwerking met NUzakelijk
Euler Hermes past zijn indicatoren voor het meten en voorspellen van landenrisico’s grondig aan.”De wereldeconomie heeft de afgelopen tijd grote veranderingen ondergaan, waardoor de huidige indicatoren voor het meten van landenrisico’s niet meer voldoen”, aldus de verzekeraar.
Volgens de oude methode werden alleen economische en politieke parameters meegenomen in de beoordeling. Daaraan zijn nu een conjuncturele en een financiële parameter, gericht op financieringsstromen, toegevoegd. Macro-economische ontwikkelingen hebben veel vaker een negatieve ontwikkeling van betalingsmogelijkheden tot gevolg.
Kwetsbaarder
De nieuwe indicatoren geven een andere kijk op het risicoprofiel van een aantal landen. Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje scoren hoog op zowel het financiële als het conjuncturele risico. Een stijging van het landenrisico maakt ook organisaties kwetsbaarder.
Naast de PIGS-landen zouden ondernemingen ook meer risico lopen in Slovenië en Estland, vanwege de zwakke economische groei en in Italië, waar ‘gemiddelde tot hoge financiële risico’s’ gelden.
Volgens Euler Hermes heeft de crisis duidelijk gemaakt dat risico’s niet alleen groter worden, maar zich ook uitbreiden naar omringende landen of nog verder.
Afbeelding onder: staat van de schulden van PIIGS-landen, mei 2010. Via Flickr-gebruiker Bludv