Dat zijn conclusies uit het jaarlijkse onderzoek Made in Holland (pdf) van Deloitte Touche Tohmatsu. De bedoeling van dit onderzoek is het inzicht krijgen in actuele strategische en tactische ontwikkelingen binnen grote productiebedrijven in Nederland.
De Oost-Europese werknemers worden gezien als een oplossing voor personeelstekorten dankzij vergrijzing, stijgende loonkosten en slechte aansluiting met het onderwijs. De 51 procent industriëlen vinden dat de overheid de migratiestroom moet stimuleren in plaats van tegenhouden om zo het arbeidstekort op te vangen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat er weer meer wordt geïnvesteerd in Research & Development (R&D) ten opzichte van de internationale activiteiten. De onderzoekers concluderen hieruit dat de Nederlandse industrie zich weer bezig houdt met de concurrentiepositie van Nederland.
Enkele andere conclusies uit het onderzoek:
-
Een derde geeft aan activiteiten naar opkomende markten te willen verplaatsen.
-
Een aantal organisaties onderzoekt inmiddels of het mogelijk is personeel aan elkaar ‘door te schuiven’ via werknemerspools om zo te voorkomen dat ze met moeite aangetrokken technici in slappe tijden weer moeten ontslaan. Het merendeel van de werkgevers is er vooralsnog niet happig op.
-
Dertig procent van de ondervraagden is positief over durfkapitaal als financieringsbron.