Als het woord financiering valt, dan wordt altijd een beetje lacherig gedaan over de bankwereld. Want ja, wat mag je nu eigenlijk verwachten van een bank? De mythe wil dat die partijen alleen met geld over de brug komen als de kans op succes voor 110 procent is gegarandeerd. En daar tegenover moet dan ook nog een hele reeks aan waarborgen staan. Als de financiering mis loopt, dan aast de bank eigenlijk automatisch op het eigen huis. De bank deelt een paraplu uit als het droog is, maar als het regent wil de bank die paraplu weer terug, luidt het verhaal.
Toch blijkt dat soms mee te vallen. Getuige het verhaal van Gerwin van de Braak (36) en Richard Henderiks (31), beide directeur en oprichter van de ISA Group, een detacheringsorganisatie voor financiële interimmers. De twee hebben zelf ook een financiële achtergrond, werkten ooit samen bij PricewaterhouseCoopers, maar kwamen er in 2004 achter dat er helemaal geen centrale organisatie bestaat voor financiële freelancers. “En dus besloten we om dat zelf op te zetten, een bundeling van netwerken, kennis en permanente educatie”, vertelt Gerwin van de Braak. “Beiden zijn we sowieso gezegend met een flink portie ondernemersbloed. Ook bij PricewaterhouseCoopers liepen we voor de troepen uit, bijvoorbeeld door buiten werktijd veel energie te steken in het opbouwen van een eigen netwerk. Dus dat we ooit zouden komen met een eigen organisatie was eigenlijk wel te verwachten.”
Meteen vanaf de daadwerkelijke oprichting in 2004 liep de ISA Group als een trein. Er staan nu 35 medewerkers in financiële dienstverlening op de detacheringslijst, terwijl er met 150 freelancers een contact op ad hoc-basis bestaat. Hoewel dat nog niet veel zegt, werd er dit jaar ten opzichte van vorig jaar een groei van honderd procent gerealiseerd. Het belangrijkste nieuws van dit jaar was dat de zolderkamer werd ingeruild voor een écht kantoorpand, pal naast een invalsweg van Apeldoorn. “Contact onderhouden met een groep freelancers gaat heel goed vanuit de zolderkamer”, meent Henderiks. “Onze ambities reikten echter toch wat verder. We willen niet alleen financiële toppers uitzenden, maar ook minder ervaren professionals op klussen zetten. Die mensen werken niet voor zichzelf, maar zijn bij ons in loondienst. Afhankelijk van het tempo waarin wij mensen kunnen werven, zullen wij groeien tot ongeveer tweehonderd professionals in loondienst.”
Zak geld
De groei van een bedrijf gaat altijd gepaard met een massa overwegingen. Er moet een keuze gemaakt worden uit de afweging om écht groot te worden of juist klein te blijven. Neem ik personeel in dienst of ga ik zelf de baan op als zzp’er? Zulke afwegingen hebben tevens grote invloed op de financiering van de groei. De ambitie van Henderiks en Van de Braak maakte duidelijk dat financiering nodig is. De wijze waarop financiering zou plaatsvinden was nog niet duidelijk, totdat een externe partij aan de deur klopte.
Want de groei van ISA Group was in de interimwereld niet onopgemerkt gebleven. Een landelijk bekend detacheringsbureau wilde wel eens komen praten. Niet om een samenwerking te bespreken, zoals de twee hadden gedacht, maar om de kansen van een volledige overname te bekijken. “Nee, dat was uitgesloten. We waren net bezig met het bedrijf en wilden dat niet meteen uit handen geven. Dat contact heeft ons echter wel de ogen geopend. Er was een flinke zak geld beschikbaar. Dus dat was op zich best aantrekkelijk. Daarmee zouden we ook sneller kunnen groeien”, zegt Van de Braak.
Wat te doen? Het antwoord kwam eigenlijk van ondernemer en Sprout-columniste Annemarie van Gaal. In een mailtje reageerde ze op die bewuste vraag van Van de Braak, waarbij ze adviseerde om de groei te realiseren met een bankkrediet. “Eigenlijk was dat een prima oplossing. Ondanks alle verhalen over reserves bij de bankwereld was onze huisbank best bereid om naar ons te luisteren. Dat komt natuurlijk ook omdat we een hele aardige staat van dienst hebben en omdat ons bedrijf goede cijfers toont. Bovendien: over alles blijkt te onderhandelen. We hebben ons huis niet als waarborg ingebracht en ook over het rentetarief bij het doorlopende krediet valt te praten”, vertelt Henderiks.
Er is nu dus geld om de toekomstplannen te realiseren. Het beschikbare budget is echter nog steeds niet aangesproken. Dat gebeurt waarschijnlijk pas begin volgend jaar, wanneer er nieuw personeel op de loonlijst staat en er omvangrijke investeringen gedaan worden op het gebied van marketing en sales.
De experts over de ISA Group
Theo van Catz, Van Catz Bedrijfsadvies:
“De ISA Group heeft besloten serieus werk te maken van een uitbreiding waarvoor op termijn financiële middelen noodzakelijk zijn. Met een doorlopend rekening courantkrediet bij de huisbankier is men weliswaar procentueel gezien iets duurder uit, maar men betaalt alleen over het gedeelte dat daadwerkelijk wordt aangesproken. Men houdt de volledige controle over het tempo van de uitbreiding en zo dus ook over de mate waarin gebruik gemaakt wordt van de kredietvoorziening.
Een ander scenario is een zak geld van een externe partij. Daar tegenover staat een deel van de aandelen, waardoor ook een deel van de zeggenschap binnen de onderneming verloren kan gaan. Heeft en houdt de ondernemer nog de controle over het tempo van de uitbreidingen? Heeft de participerende partij de intentie om de investering te zien als één voor langere termijn, als steun voor de onderneming of is zij uit op het snel maken van rendement?
In dit geval is er zelfs sprake van een volledige overname van de aandelen. Een compliment voor het idee van Gerwin en Richard en een extra motivatie om door te gaan. De voormalige textielretailer Jan Zeeman zei ooit: ‘Een ondernemer is een gek met een goed idee.’ Mijn visie is dat zo iemand ruimte en vrijheid nodig heeft om dat idee te ontwikkelen en in veel gevallen zal dan blijken dat de huisbankier een zeer goede oplossing is.”
Silvan Lemmens, Lemmens Bedrijfsadvies
“Naar mijn mening hebben Gerwin en Richard de juiste keuze gemaakt door op dit moment de groei van hun onderneming te financieren met een rekening-courant van de bank. Een volledige overname door een grotere marktpartij zou wellicht een snellere expansie mogelijk maken, maar voor de oprichters zou dit betekenen dat ze hun positie als ondernemer/eigenaar nu al zouden moeten opgeven en dat ze bovendien de verdere waardeontwikkeling van hun bedrijf laten toekomen aan de overnemer. Gezien deze nadelen lijkt een volledige overname van de ISA Group voor deze ondernemers vanuit zowel financieel als ondernemersperspectief in dit stadium onaantrekkelijk.
De financieringsbehoefte bij detacheringsorganisaties ontstaat overigens vaak doordat debiteuren voorgefinancierd moeten worden. Echter, met de debiteuren als onderpand zijn bank veelal bereid om een kredietfaciliteit te verstrekken van zo’n zestig procent van de openstaande debiteuren. Bij ondernemingen (BV’s) met weinig eigen vermogen zal een bank vaak wel eisen dat je in privé mede garant staat voor de terugbetaling van het krediet. Het is verstandig om dan met de bank direct afspraken te maken over het moment dat genoemde extra eis kan vervallen. Leg bijvoorbeeld vast dat je niet meer privé aansprakelijk bent wanneer de BV een solvabiliteit heeft van minimaal dertig procent.”