Louche zakenmannen – soms met criminele connecties – struinen het ondernemerslandschap af op zoek naar bedrijven in nood. Een noodlijdende ondernemer, die op het punt staat om failliet te gaan en een huilende vrouw thuis heeft zitten, verkoopt in paniek zijn bedrijf voor een symbolisch bedrag. De BV-opkoper plaats nog even een flink aantal bestellingen, versleept de boedel naar een loods ergens ver weg, kaapt het geld dat nog in kas is en laat vervolgens de tent op de fles gaan. En oeps, de boekhouding is ook toevallig weg. Hij wijst met het vingertje naar de vorige eigenaar.
Fraude
In 2009 is de Belastingdienst – als belangrijkste schuldeiser – op die manier voor enkele miljoenen euro’s in het schip gegaan. In zeven van de veertien belastingregio’s liep de dienst tegen frauduleuze faillissementen aan, zo meldt het Financieele Dagblad. Achter deze gevallen bleek steeds dezelfde groep criminelen te zitten. Dat dergelijke agressieve ondernemerspraktijken sinds de recessie in Nederland meer voorkomen, is even schrikken. De verantwoordelijke projectleider bij de Belastingdienst zegt anoniem te willen blijven, omdat ambtenaren in het verleden bij zaken zijn bedreigd.
Ondernemers ook aansprakelijk
Directe aanleiding voor het starten van het project was een BV-opkoper die actief was in de regio Randmeren. Het team van de Belastingdienst is nu anderhalf jaar actief. Midden volgend jaar komt het met resultaten. Ondernemers die in de problemen zitten en hun BV vlak voor faillissement verkopen, moeten oppassen. De Belastingdienst wil ook hen gaan aanpakken.
Lees meer in het Financieele Dagblad
Lees ook: