Twitter: een investering van 200 miljoen
Wordt er een nieuwe bubbel opgeblazen? Het Amerikaanse investeringsfonds Kleiner Perkins Caufield & Byers steekt 200 miljoen dollar in Twitter. Daarmee komt de waardering van het sociale netwerk op 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro). Dit is een bevestiging dat social media hot zijn. De omzet van Twitter bedraagt naar schatting circa 50 miljoen dollar. De investeerder heeft een neus voor investeren in dit soort bedrijven en stak eerder geld in Google en Amazon.
Victor Muller koopt Saab
Hoe een koe een haas vangt? Spyker Cars kocht het Zweeds automerk Saab van General Motors. Brein achter de deal is Spyker topman en zakenman Victor Muller. De Nederlandse sportwagenfabrikant betaalde 74 miljoen dollar voor Saab. De Zweedse overheid staat garant voor een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. Het noodlijdende GM dat er inmiddels weer bovenop lijkt gekomen behoudt 1 procent van het stemrecht. Inmiddels zijn de eerste Saabs van de band gerold.
Warren Buffett vindt opvolger
Het inhuren van een investeringsmanager is normaal gesproken geen groot nieuws. Maar als de opvolger van de 80-jarige Warren Buffett bekend wordt gemaakt is dat nieuws dat internationaal voor ophef zorgt. Todd Combs (39) is nu werkzaam bij het hedge fonds Castle Point Capital Management maar zal aantreden bij het beleggingsvehikel van Buffett, Berkshire Hathaway.
Maxeda verkoopt zichzelf
Maxeda is een verzameling van oer-Hollandse retailketens op het gebied van kleding, doe-het-zelf zaken en warenhuizen. De kralen worden van de ketting gehaald en per stuk verkocht aan de hoogste bieder. Inmiddels zijn de Bijenkorf, V&D, M&S Modeen en Hunkemöller al van eigenaar verwisseld. In 2011 wil het roemruchte hedgefonds Kohlberg Kravis Roberts & Co., dat eigenaar is van Maxeda, de rest van de boedel van de hand doen.
TMG koopt Hyves
Met de aankoop van Hyves door Telegraaf Media Groep (TMG) hoopt het mediaconglomeraat haar online positie te versterken en mee te liften op het succes van de social media hype. De grote vraag is of het Hollandse Hyves het gaat redden in de concurrentiestrijd met Facebook. Hyves verwacht in 2010 met ongeveer 140 fte een omzet te behalen van ongeveer 20 miljoen euro. TMG maakte geen overnameprijs bekend.
GM gaat in de VS naar de beurs
Gered van de afgrond door een kapitaalinjectie van 50 miljard dollar van de Amerikaanse overheid en toch een beursgang. Dat is precies wat autobouwer General Motors overkwam. Critici noemen GM smalend Government Motors. Het bedrijf wist echter als een feniks uit de as te herrijzen. In de eerste negen maanden van 2010 wist de automaker zwarte cijfers te schrijven. De beursgang die volgde was de meest succesvolle ooit al moet de koers van het aandeel nog met ruim 50 procent stijgen wilde overheid break-even draaien voor de bail-out.
Burger King: woppa!
De tanden zetten in een flinke Whopper. Dat is wat de Braziliaanse private equity partij 3G dit jaar deed. De Brazilianen betaalden daarvoor de som van 3,3 miljard dollar. De nieuwe eigenaar van fastfoodketen Burger King wil groei generen buiten de VS, dat goed is voor tweederde van de totale omzet. In vergelijking: aardsrivaal McDonalds haalt slechts 35 procent van de omzet uit de VS.
Beursgang Agricultural bank of China
Deze zomer gebeurde er iets dat een paar jaar geleden ondenkbaar was. Het communistische China zorgde voor de grootste beursgang (IPO) ooit op Wall Street. (GM, ook in dit lijstje opgenomen kwam later dit jaar met stip op 1 binnen.) De beursgang leverde 22 miljard dollar op en daarmee werd de waarde van Chinese bank geschat op bijna 100 miljard dollar. Dit betekent dat het een van de grootste banken ter wereld is. Het is een zoveelste aanwijzing van China’s groeiende rijkdom. Het is overigens niet eens de grootste bank van China. Een bescheiden derde plek neemt de bank in die 24.000 vestigingen heeft, 441.000 werknemers en 320 miljoen klanten, dat is meer dan de totale populatie van de Verenigde Staten.