Solmates, spin-off van de Universiteit Twente, heeft een productiemachine ontwikkeld, waarmee computerchips met beweegbare lagen geproduceerd kunnen worden. Tot nu toe was dat niet mogelijk. De gepatenteerde productiemachine, PiezoFlare 1200 gedoopt, legt via laserdepositie een uiterst dunne beweegbare laag met piëzoelementen aan, waardoor chips meer functionaliteiten krijgen.
MEMS
De beweegbare laag zorgt voor veel nieuwe toepassingen van de zogenoemde MEMS chips. Zeer kleine onderdelen kunnen met behulp van elektrische spanning bewegen, zoals microspiegels, kleine vloeistofpompen of miniatuurschakelaars. Zo kunnen piepkleine pico-projectoren voor mobiele telefoons worden ontwikkeld of uiterst precieze printkoppen goedkoper geproduceerd (daaraan wordt gewerkt samen met Océ). Ook voor het maken van medische micropompen of dioagnosechips is de Piezoflare inzetbaar. De machine is gebaseerd op deposititietechnologie ontwikkeld in het Mesa+ Instituut voor nanotechnologie aan de Universiteit Twente.
Internationaal
Internationaal is er al veel aandacht voor de nieuwe toepassingen die mogelijk worden met de productiemachines van Solmates, zegt ceo Arjen Janssens. “De investering geeft ons het momentum om de standaard te worden in deze hard groeiende markt. Onze klanten zijn de grote elektronicabedrijven in Azie, Japan en de Verenigde Staten, die geven zelf aan dat onze machine de oplossing is voor hun nieuwe generatie applicaties.”
Proefproductie
Solmates, opgericht in 2006, bouwt nog aan de machine, die in eigen huis de eerste proefproductie moet gaan draaien. Aan klanten toonden Janssen c.s. tot nu toe alleen een demomodel. Zij leggen 2 tot 2,5 miljoen euro neer voor de machines die Solmates gaat leveren. Janssen hoopt de komende jaren telkens enkele apparaten te kunnen verkopen.
Rising Star
Solmates heeft vijftien medewerkers enis gevestigd op Kennispark Twente. Het kreeg de afgelopen tijd al volop aandacht met zijn machine. Vorig jaar won het de Young Technology Award en sleepte het een nominatie in de wacht voor de Deloitte Rising Star, de aanmoedigingsprijs voor techbedrijven die voorbestemd zijn om als snelle groeier in de Technology Fast50 te worden opgenomen. Van STW kreeg het verder een valorisatie toekenning van 2 ton om zijn machine verder te ontwikkelen.
Geldschieters
Participatiemaatschappij Oost Nederland, het venture capitalfonds van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NV steekt samen met Twente Technology Fund, kortweg The Fund, 2 miljoen in Solmates. PPM Oost heeft een lange en uitgebreide staat van dienst en investeerde eerder onder meer in CWR Mobility en Fast50-snelgroeier Xsens. Twente Technology Fund heeft sinds zijn oprichting vorige zomer pas één participatie achter de rug, in Recore, heeft in totaal 12 miljoen te investeren en richt zich daarbij vooral op high-tech en biotech startups die uit Twente voortkomen. Een van de partners is Tom Schwartz, mede-oprichter van Life Science Partners.