1. Golf van aanklachten tegen Facebook
Facebook is meer dan dertig keer aangeklaagd door boze beleggers, die vinden dat het internetbedrijf bij zijn beursgang onverantwoord gehandeld heeft. Ook de betrokken Amerikaanse beurs de Nasdaq wordt voor de rechter gedaagd. Dat meldt The Wall Street Journal. Facebook zou beleggers niet op tijd hebben gewaarschuwd voor een mogelijke beursimplosie, terwijl het bedrijf daar in kleinere kring wel rekening mee hield. Ook wijzen de aanklagers op een technische storing, waardoor ze niet tijdig aandelen hebben kunnen kopen of verkopen, terwijl de koers snel daalde. Inmiddels heeft Facebook 38 miljard dollar van zijn oorspronkelijke beurswaarde zien verdampen.
2. EU onderzoekt of China importheffing fietsen ontloopt
De EU gaat onderzoeken of China importheffingen voor fietsen ontloopt door ze via andere landen naar Europa te sturen. Dat meldt persbureau Reuters. China zou fietsen via een omweg langs Indonesië, Maleisië, Sri Lanka en Tunesië naar Europa brengen. Voor de import van fietsen uit China moeten bedrijven momenteel een tarief van 48,5% betalen. Die maatregel loopt tot 2014. Brussel onderzoekt ook of fabrieken die de fietsen in elkaar zetten van China verhuisd zijn naar de eerdergenoemde landen om zo onder de tarieven uit te komen.
3. Google: 25 miljard downloads in Playstore
Google heeft bekendgemaakt dat er inmiddels 25 miljard app-downloads verwerkt zijn in de Play Store. Daarmee groeit het aantal downloads exponentieel: aan het begin van het jaar stond de teller nog op iets meer dan 10 miljard downloads, terwijl in januari 2011 er nog 2 miljard downloads genoteerd waren. Het aantal downloads ligt iets lager dan Apple heeft bereikt met zijn App Store. De mijlpaal van 25 miljard downloads werd door het bedrijf uit Cupertino al in maart behaald. Ook heeft Google bekendgemaakt dat de downloadwinkel Play inmiddels 675.000 apps bevat. De App Store heeft er rond de 750.000.
4. Meer winkels leeg
Er staan meer winkels leeg dan vorig jaar, zo blijkt uit halfjaarcijfers van makelaarsvereniging NVM. In de eerste helft van 2012 boden makelaars zo’n 2 miljoen vierkante meter winkelruimte te koop of te huur aan. Dat is 8,7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De leegstand groeit het snelst in Overijssel en Zeeland. In de Randstad neemt niet overal de bedrijvigheid af: in Utrecht blijken er juist minder winkels leeg te staan, terwijl in Rotterdam de situatie ongewijzigd is. In Amsterdam en Den Haag is er wel meer winkelruimte beschikbaar. De gemiddelde huurprijzen op de hoofdwinkelstraten zijn in de tussentijd onveranderd gebleven, maar op de B2- en C-locaties is volgens de NVM-cijfers wel een daling te zien.
5. Crowdfunding voor games
Het Nederlandse Gambitious lanceerde woensdag ‘s werelds eerste crowdfunding platform voor games. Het biedt gamefans de mogelijkheid om favoriete gameprojecten te ondersteunen. Dat kan een gebruiker doen door geld te doneren in ruil voor beloningen, zoals t-shirts van de game, speciale concept art of het spel zelf. Onderscheidend ten opzichte van Kickstarter is dat bezoekers ook kunnen investeren in een game, in plaats van doneren. Quote interviewde woensdag een van de oprichters, Paul Hanraets. Twee jaar geleden moest hij nog stoppen met het Dutch Game Fund.
6. Duitse Neckermann kopje onder
De laatste dagen van het Duitse postorderbedrijf Neckermann lijken aangebroken. Er lopen nog gesprekken met een geldschieter, maar als die niets opleveren, stopt het bedrijf komende maandag. Dat meldt Neckermann op zijn website. Neckermann had in juli uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf wilde reorganiseren, maar eigenaar Sun Capital Partners weigert de kosten te betalen. De opheffing van het Duitse Neckermann zou niet van invloed zijn op het voortbestaan van de Nederlandse en Belgische Neckermann. De tak in de Benelux was echter wel afhankelijk van Duitsland voor de productie van eigen modemerken en printcatalogi. Daardoor verdwijnen er nu 150 van in totaal 550 banen.
7. En dan dit… startup-top 50 van Wall Street Journal
De top 50 van startups die groeikapitaal hebben ontvangen, om precies te zijn. The Wall Street Journal publiceerde vannacht zijn jaarlijkse overzicht. Opvallend: er is in de VS veel financiering voor techstartups in de business-to-business, en minder geld voor bedrijfjes in de energiesector en de gezondheidszorg.
Tot zover de Sprout update van 27 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.