Wat is Elfin?
Elfin, opgericht in oktober 2021, is het grootste platform in de Benelux voor vrouwen over geld. Met kennis, tools en een netwerk op het gebied van persoonlijke financiën, beleggen, investeren en inkomen, helpt Elfin vrouwen het heft over hun financiële toekomst in eigen handen te nemen.
De missie? ‘Miljoenen vrouwen activeren om aan de slag te gaan met hun langetermijnfinanciën’, zegt oprichtster Puck Landewé (rechts op de foto).
Meer vrouwen dan mannen komen in financiële problemen bij levensveranderende gebeurtenissen, zoals een scheiding of het overlijden van een partner. Financiële kennis en zelfstandigheid kan dat voorkomen. ‘Anderzijds weten wij ook dat vrouwen, meer dan mannen, bereid zijn te investeren in duurzame projecten en initiatieven. Wanneer wij miljoenen vrouwen activeren om vermogen op te bouwen, heeft dat dus een enorm effect op onze samenleving.’
In Nederland is Elfin uniek. In het buitenland zijn er soortgelijke initiatieven, zoals Female Invest (met een focus op investeren) en Ellevest (Amerikaans investeringsplatform).
Wie zitten erachter?
In 2019 richtte Puck Landewé (36) Elfin op. Twee jaar later voegde Lieke Danenberg zich bij haar als mede-eigenaar. Landewé heeft een achtergrond in publishing. Ze gaf haar eigen modetijdschrift uit en zette een redactieteam op bij onder andere Wehkamp en Ziggo. Danenberg maakte carrière in IT en digitale marketing.
Elfin begon als contentplatform, vanuit frustratie, vertelt Landewé. ‘Ik wilde gaan beleggen, maar vond niet één platform dat mij hielp op een manier die bij mij resoneerde. Daarom begon ik mijn eigen contentplatform.’
Daarnaast deed Landewé twee jaar lang onderzoek: wat weerhoudt vrouwen ervan om aan de slag gaan te gaan met hun financiële situatie? Die antwoorden verwerkt zij nu, in samenwerking met Danenberg, in een techproduct.
Dit persoonlijke dashboard moet de vrouw op maat gaan helpen. Aan de hand van vragen over onder meer haar levenssituatie, inkomen en pensioen stelt Elfin een dashboard samen. Dat resulteert in relevante content, tools en suggesties voor connecties met financiële producten en adviseurs.
Wie zitten erop te wachten?
De doelgroep is vrouw, eind dertig. Zij heeft haar leven goed op de rit, vaak ook een gezin, werkt op HBO+ niveau en denkt: what’s next? Door levensveranderende gebeurtenissen wil zij meer met haar geld doen. Want: meer uit het leven halen. Elfin biedt haar de tools om het leven te kunnen bouwen waar zij van droomt.
Hoever is Elfin?
Het contentplatform staat al sinds 2019. Het persoonlijk dashboard is afgelopen week getest. Op dit moment telt Elfin bijna 6.200 communityleden en 750 betalende members.
Startup van de Week
Iedere week lichten we een veelbelovende startup uit. De Startup van de Week dingt ook mee naar de titel Startup van het Jaar. Benieuwd wie er kans maken? Lees eerdere Startups van de Week terug »
Wat is het verdienmodel?
Elfin verdient geld doordat vrouwen member worden (12,95 euro per maand) of een losse e-course volgen, bijvoorbeeld over beleggen. Daarnaast werkt de startup samen met partners. ‘Wij krijgen betaalt voor de content die wij maken en de workshops die we verzorgen. Belangrijk is dat wij onafhankelijk zijn en onze members nooit aanpraten een bepaald financieel product aan te schaffen.’
Recentelijk is Elfin ook een samenwerking met financiële adviseurs gestart. De startup koppelt vrouwen aan deze adviseurs voor een-op-een-advies.
Nog geld nodig?
Elfin rondde in november haar eerste investeringsronde af. Met een groep van betrokken angel-investeerders lukte het de startup om het aanvankelijke investeringsdoel van 150.000 euro met vijftig procent te overschrijven. Dat bedrag gaat naar de ontwikkeling van het dashboard.
Als het vernieuwde techplatform, met dashboard, live is (naar verwachting mei 2023) maakt Elfin zich op voor een volgende investeringsronde. ‘Zodra we de tractie en conversie kunnen testen, weten we wat we nodig hebben om verder op te schalen.’
Op dit moment maakt Elfin nog geen winst, omdat de startup alles teruginvesteert. ‘Maar we draaien zeker omzet. Toen wij begonnen met onze eerste investeringsronde was dat al meer dan 200.000 euro.’
Lees meer over startups en scaleups:
- Dit zijn de beste adviezen van investeerders voor startup-ondernemers op zoek naar geld
- 6 overlevingstips voor startups die samenwerken met corporates
- Wanneer kun je als startup het beste je investering naar buiten brengen?
- 8 kenmerken van een pitchdeck waarmee je applaus oogst bij investeerders