1. Brutomarge is essentieel
Niet voor Dell. De brutomarge van de Texanen is met 18 procent lager dan die van IBM en HP. Maar onder aan de streep steekt de nettomarge van de concurrentie (circa 1 procent) bleekjes af bij de 6 procent van Dell. Rara? Dell verkoopt direct aan de consument en schakelt de tussenpersoon uit. Dat drukt de operationele kosten (verkoop, administratie) enorm.
2. R&D geeft een voorsprong
Dell besteedt 500 miljoen dollar ofwel minder dan 1 procent van zijn verkoopkosten aan onderzoek en ontwikkeling. HP en IBM komen makkelijk boven de 6 procent uit. Maar de omzet van Dell is 19 procent gestegen, 7 procentpunten meer dan de rest; de winst groeit nog harder. De r&d die Dell wél verricht is heel doelgericht.
3. Maak een sexy product
Prachtig zo’n witte iPod, maar Dell is met zijn grijze pc’s, servers en printers zes keer winstgevender dan Apple. Dell gaat liever het geld achterna. Zo stapte het in flatscreen-televisies, een product met hele leuke marges.
4. Wees aardig voor werknemers en zakenpartners
Dell’s omzet per werknemer is 900.000 dollar, 85 procent meer dan HP. Dat komt niet zomaar. Het is hard werken in non-stop draaiende fabrieken. Bovendien wentelt Dell zoveel mogelijk opslagkosten af op zijn leveranciers. Omdat Dell ook nog eens ieder apparaat op bestelling maakt (de rest doet dat op basis van verkoopprognoses), bespaart het kapitalen op zijn logistiek.
5. Kies voor outsourcing
Voor Dell is het vooral voordelig dichtbij de klant te zitten. Daarom komt de nieuwe fabriek niet in China of India te staan, maar in een stadje in North Carolina. Het gebied met hoge werkloosheid maakte het makkelijk flinke belastingvoordelen af te dwingen. De fabriek zal in september draaien, gebouwd volgens krap en goedkoop Dell-schema.