Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Doe dit nooit tijdens een zakenlunch

Tijdens de zakenlunch gebeurt het. De basis voor vele zakelijke deals, promoties en toekomstige samenwerkingen wordt gelegd. Maar wie zijn lunch verprutst kan ook zijn zaken wel vergeten. Tips om uw culinaire opmaat naar business goed te doorstaan en wat u vooral niet moet doen.


1. Te laat komen

Tsja, dat klinkt een beetje kinderachtig. Maar met een minimale online inspanning weet je waar het restaurant ligt en hoef je in elk geval niet te zoeken. Als je dan toch het restaurant op internet opzoekt, kijk dan meteen even op de menukaart. Dan kunt je snel en kortdaad beslissen welk gerecht je bestelt en hoef je niet oeverloos de kaart te doorworstelen. Komt meteen een stuk scherper over.

2. Arriveren met een lege maag

Zorg dat je op de dag van je zakenlunch goed ontbijt. Een tussendoortje nemen voordat je met je zakencontacten aan de lunchtafel schuift, kan ook geen kwaad. Met een lege maag beginnen is niet zo handig als er bijvoorbeeld alcoholische dranken worden geserveerd. En dat gerommel dat uit uw binnenste opstijgt leidt ook alleen maar af.

3. Uw persoonlijke spullen uitstallen

Zo, je hebt het restaurant gevonden. Eenmaal binnen vis je je telefoon uit je jaszak, sleutels uit de broekzak, want dat zit niet zo lekker, agenda, portefeuille, allemaal op tafel… Niet doen. De tafel dient om te eten. Zorg bovendien dat je telefoon uitstaat, of geluidloos is. Met een ander bellen tijdens een belangrijke zakenlunch is natuurlijk uit den boze. Je aandacht gaat maar naar één persoon uit, je lunchpartner.

4. Geef uw tafelgenoot de ruimte

Het restaurant waar je vertoeft is een vaste stek voor de partij die je voor de lunch heeft uitgenodigd. De menukaart komt ten tafel en je tafelgenoot is zichtbaar in zijn nopjes met de culinaire uitspattingen van het restaurant. Vraag hem dan om een aanbeveling. Het zal hem plezier doen om de specialiteiten van het huis te mogen aanprijzen. Volg natuurlijk zijn advies en laat het je smaken. Let ook op de bestelling van je tafelgenoot. Kiest die voor een lichte maaltijd, volg hem daar dan in. Je tafelstijl en menukeuze vertellen meer dan ujedenkt.

5. Praktisch met eten

Bestel geen eten waar je problemen mee kunt krijgen. Vermijd de mogelijkheid om vetvlekken op te lopen. Ga niet lopen prutsen met een kreeft en lange spaghettislierten naar binnen slurpen is natuurlijk ook uit den boze. En dan zijn er ook nog de gerechten met ingrediënten als spinazie, die de neiging hebben om zich ongemerkt tussen de tanden te nestelen.

6. Pas op met de drankjes

Alcohol, een aangeboden glas kunt je moeilijk weigeren, maar houd het professioneel. Drink niet te snel en niet te veel. Drink in elk geval niet sneller dan uw tafelgenoten. Heb je voor je gevoel echt geen keus en ‘moet’ je meedrinken, vraag dan een bijkomende fles water om de invloed van de alcohol te kunnen temperen.

7. Let op uw manieren

Tijdens een zakenlunch kan veel meer mis gaan dan bij een zakelijk gesprek op kantoor. Algemene manieren tijdens het eten geven een goede indruk, heb je slechte manieren, dan kunt je daar een hoop goodwill mee verspelen. De belangrijkste aandachtspunten voor de volledigheid op een rij.

De basistips:

  • Zet uw ellebogen niet op tafel
  • Steek nooit een mes in uw mond
  • Gebruik uw servet om de mond af te vegen voordat u drinkt
  • Klink niet met uw glas. Hef het gewoon en kijk de ander in de ogen
  • Als u de tafel even verlaat, leg uw servet dan op de stoel, niet op de tafel
  • Als u het bestek hebt gebruikt, leg het dan niet meer op het tafellaken, maar op uw bord
  • Versnijd uw schotel naarmate u opschiet in uw maaltijd. Snijd nooit alle ingrediënten in kleine stukjes. Absoluut uit den boze is het vermalen van uw maaltijd tot puree
  • Broodjes verscheurt u nooit met uw tanden, wel met uw handen. Scheur een hoekje van uw broodje af en steek het in uw mond. Absoluut uit den boze is het dippen in soep of resterende saus.
  • Drink uw glas nooit in één slok leeg, welke drank het ook is
  • Soep moet u niet per se tot de laatste druppel opdrinken. De laatste lepelbewegingen wekken irritatie op.
  • Bent u klaar, leg dan uw mes en vork aan de rechterzijde, met de punten gericht naar het midden van het bord.
  • Als een vrouw u uitnodigt, laat haar ook gewoon de rekening betalen.
  • Zeg nooit aan het begin van een maaltijd dat iedereen gerust zijn gang kan gaan omdat het bedrijf betaalt. Dit komt bijzonder onprofessioneel over.

8. Blijf altijd rustig

Stoot een kelner je glas om, krijgt je een verkeerd gerecht, laten de drankjes te lang op zich wachten, is uw bestek vies, het kan allemaal gebeuren. Hoe gespannen je ook bent tijdens het gesprek, laat je niet van de wijs brengen door onverwachte gebeurtenissen en onderbrekingen van de lunch. Je gesprekspartner kan veel uit je reactie afleiden. Een ober uitschelden maakt geen goede indruk, een geruststellend schouderklopje en een poging te helpen, doen meer voor je.

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

9. Niets terug naar de keuken

Bij een zakenlunch draait het niet om de culinaire prestaties. Is je maaltijd niet te eten en hebt je het hart op de tong, slik die negatieve kritiek dan toch maar in. Je opmerkingen kunnen een negatieve spiraal op gang brengen en de sfeer aan tafel drukken. De kwaliteit van het eten is tijdens uw gesprek gewoon niet relevant. Vergeet bovendien niet dat je gesprekspartner het restaurant heeft uitgekozen. Door de lunch af te kraken, val je indirect ook uw lunchgezelschap aan. Stuur dus niet te lichtvaardig een maaltijd terug naar de keuken.

10. Praat niet te veel over business

Aan tafel doe je geen zaken, daar doe je aan long term pr. Praat dus niet voortdurend over de business, zakenlunches die over andere persoonlijke interesses gaan, zijn vaak veel effectiever. Trek zeker niet meteen een contract uit de binnenzak.  Het diner is puur een investering in het krijgen of behouden van een duurzame zakelijke relatie. Als er toch concrete afspraken moeten worden gemaakt, doe dat dan aan het einde van de maaltijd.