Wat is The Great Bubble Barrier?
The Great Bubble Barrier is een Haarlemse startup die wil voorkomen dat plastic afval vanuit rivieren in de zee belandt. Maar liefst 80 procent van al het plastic stroomt via rivieren rechtstreeks de zee in. Om dit percentage drastisch te verminderen, wil het bedrijf bij rivierbeddingen een soort luchtbellengordijn creëren. Een geperforeerde buis pompt lucht onder hoge druk naar boven, waardoor plastic afval en microdeeltjes de weg naar zee ontzegd wordt. Het plastic wordt naar boven geblazen en stroomt zo naar de zijkant van de rivier, waar het opgevangen kan worden. Vissen kunnen gewoon door het luchtbellengordijn zwemmen.
Mede-oprichter Anne Marieke Eveleens (29) maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid plastic – ook wel de plasticsoep – in oceanen: “Plastic breekt af in hele kleine stukjes, wat niet verandert in organisch materiaal en eigenlijk nooit verdwijnt. Het wordt door algjes en zeedieren opgegeten en belandt uiteindelijk ook in ons lichaam. Dit kan gebeuren wanneer we vis en honing eten of zelfs maar uit de kraan drinken.”
Wie zitten erachter?
Het bedrijf is een initiatief van drie vriendinnen: Eveleens, Francis Zoet (28) en Saskia Studer (27). Zoet en Eveleens kennen elkaar nog van de middelbare school, waar ze een gemeenschappelijke passie voor zeilen deelden. Toen ze samen zeilles gaven, ontmoetten ze Studer. Uiteindelijk zijn alle drie de vrouwen zeilinstructeur geweest, wat hun passie voor water verklaart. Eveleens is afgestudeerd neurobiologe, Zoet studeerde technische milieuwetenschap en met Studer hebben ze een afgestudeerd grafisch ontwerpster aan boord.
Eveleens, Zoet en Studer kwamen drie jaar geleden in een kroeg in Amsterdam tot het idee achter The Great Bubble Barrier. De Nederlandse uitvinder Boyan Slat vormde een grote inspiratiebron. Met The Ocean Cleanup gaat Slat vanaf komende maand op zee de strijd aan met plastic. Eveleens: “Wij dachten: als hij zich op de oceanen richt, kunnen wij iets doen voor de rivieren.”
Wie zitten erop te wachten?
Eveleens vertelt dat haar bedrijf in gesprek is met twee soorten klanten. Ten eerste overheden, die ervoor willen zorgen dat de wateren schoon blijven. Daarnaast is er vanuit de industrie interesse. Denk hierbij aan supermarkten en verpakkingsbedrijven. Door te investeren in luchtbellengordijnen, kunnen deze bedrijven uitstralen dat zij hun milieuvervuiling compenseren. Bovendien kunnen zij het aangespoelde plastic weer ophalen en zo de omslag van een singulair naar een circulair businessmodel maken.
Hoe ver is de ontwikkeling?
Er moet een politieke discussie komen over de zwerfafvalregeling
Na 2 jaar ontwikkelen, is het product klaar. Nu is het wachten op de eerste klant. Eveleens ziet hiervoor nog wel pijnpunten op het gebied van regelgeving: “Er is in Nederland een zwerfafvalregeling, maar dit richt zich alleen op de straat. Er staat nergens genoteerd wie precies verantwoordelijk is wanneer afval in rivieren komt. Hierdoor weet dus nog niemand wie maatregelen moet treffen. Het is nodig dat hier een politieke discussie over komt.”
Wat is het businessmodel?
The Great Bubble Barrier wil zijn geld verdienen met de verkoop van buissystemen, Bubble Barriers geheten. De prijsrange per installatie gaat grofweg van enkele tonnen bij kleine rivierbeddingen tot een paar miljoen euro bij grote havens in bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam.
Iedere opdracht is locatiegebonden en krijgt dus een uniek ontwerp. Ook kunnen de ondernemers meten hoeveel plastic er op welk moment door het water stroomt en door welke factoren dat wordt verergerd. Om de bewustwording bij omwonenden te vergroten, willen de ondernemers tevens rondleidingen en informatieavonden organiseren. Klanten kunnen ervoor kiezen om aangespoeld afval zelf op te halen of dit te laten doen door The Great Bubble Barrier.
Nog geld nodig?
Via ondernemerswedstrijd Plastic Free Rivers Makathon vergaarden de vrouwen al een ton. Hiermee konden de ondernemers het technisch onderzoek financieren. Op 13 september staan ze in de finale van de Green Challenge, waar ze strijden om maximaal een half miljoen euro en minimaal een ton. Er is dus sprake van extern startkapitaal, maar Eveleens stelt dat haar bedrijf openstaat voor geïnteresseerde investeerders. Over de eventuele hoogte van een geprefereerde investering doet ze geen uitspraken. Dit zal per situatie verschillend zijn.