Ondernemerschap werd in de crisisjaren een regelrechte hype. Enigszins gedwongen wellicht; er waren niet veel banen en voor jezelf beginnen is altijd interessanter dan thuis op de bank zitten. Een gouden regel is bovendien dat succesvolle ondernemers in potentie talloze malen rijker kunnen worden dan werknemers. Wie een risico neemt, kan diep vallen maar ook tot ongekende hoogten stijgen.
Afijn, we spreken 2018 en het gaat weer stukken beter met de economie van Nederland. Toch lijkt dat niet voor iedereen te gelden. Terwijl 50-plussers de groep meest vermogende Nederlanders zijn, is het voor jonge generaties nog altijd aanpoten op de arbeidsmarkt.
Vandaag bleek uit een studie van Tilburg University en het ministerie van Sociale Zaken zelfs dat dertigers het voor het eerst gemiddeld genomen minder goed hebben dan hun ouders. Had in 2005 nog 54 procent van de 35-jarigen het financieel beter dan de ouders, anno 2015 was dit 49 procent. De reden? De flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarbij werknemers worden veroordeeld tot uitzendwerk of zzp’er-schap en dan niet moeilijk mogen doen over arbeidsrechten, omdat ze immers ‘ondernemer’ zijn.
Rijkste dertigers
Triest natuurlijk, maar goed, het is maandag dus om de week nu al in mineur door te gaan is ook weer zo iets. Laten we het daarom eens omkeren: wie zijn de rijkste dertigers van onze geflexibiliseerde participatiestaat? Onze collega’s van Quote wisten dat al in mei dit jaar te melden. Het zijn – vanzelfsprekend – alle drie ondernemers.
Op nummero 1 stond de 39-jarige Paul de Jong, mede-oprichter van Coolblue en een vermogen heeft van 320 miljoen euro. De tweede positie werd ingenomen door de 38-jarige Peter Becker dat voor websites traffic genereert. Hij heeft 105 miljoen euro aan vermogen. Ondernemers Wouter Bakker (34) en Gerjan den Hartog (38) sloten de top 3 af. Dankzij hun succes met online warenhuis VidaXL vergaarden zij alle drie een vermogen van 75 miljoen euro.