Ondanks het gedoe rondom de recente rechtszaak over een franchisenemer in Zoetermeer – ‘de rechter heeft ons op bijna alle punten gelijk gegeven, niet minder dan terecht’ – is Vorst positief. Zijn bedrijf groeide flink de afgelopen jaren. New York Pizza hoopt eind dit jaar 125 vestigingen te hebben, en is volop bezig om eind 2013 een vestiging te openen in Keulen. ‘Als we de komende jaren doorgroeien in Nederland – we kunnen makkelijk nog zo’n vijftig vestigingen openen – dan zal de groei daarna voornamelijk komen van omzet per winkel. Daarom is het nu heel interessant om een teen in het water te doen in Duitsland om te kijken of we daar ook bestaansrecht hebben. De Duitse markt is eng groot, en met de grootste Duitse pizzaketen, Joey’s Pizza, denken we de concurrentie aan te kunnen op veel punten.’
Na twintig jaar in de pizza’s is Vorst nog niet uitgekeken. In de afgelopen drie jaar kocht hij twee aandeelhouders uit – waaronder zijn broer Max – en runt het bedrijf nu samen met Richard Abram. En dat gaat goed: de omzet uit de bestaande winkels groeide de afgelopen jaren, hij blijft uitbreiden in winkels, sloot een samenwerking met La Place en bouwde een ‘serieuze deegfabriek’ waar dertig miljoen deegbolletjes per jaar worden geproduceerd, deels voor export. ‘Het grappige is dat we zeldzaam ondernemend zijn op dit ogenblik. Zolang ik mezelf kan blijven ontwikkelen, niet terugval in herhaling en nieuwe dingen kan doen, is het ontzettend leuk. Ik denk dat we het bedrijf de komende jaren nog een keer kunnen verdubbelen.’
Bekijk hieronder het hele interview met Philippe Vorst aan 7 Ditches TV over de rechtszaak, franchisen en het runnen van een internetbedrijf: