Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Brouwbrood maakt brood van bierafval

Startup van de week Brouwbrood maakt brood van de granen die overblijven na het maken van bier. Medeoprichter Laila Blömer pitcht. 

Wat is Brouwbrood? 

Een circulaire startup die afbakbroden maakt van de reststromen die overblijven na het brouwen van bier. Die broden verkoopt Brouwbrood weer aan cafés, waardoor je bij je biertje een snack kunt eten die afkomstig is van hetzelfde proces als het drankje. Een idee dat de studenten terughalen uit de vergetelheid, legt Blömer uit. “We hebben het absoluut niet zelf bedacht, het eerste recept stamt uit 1600.”

De grondstof voor het brood, het zogeheten bierbostel, halen de jonge ondernemers op bij brouwerij Oedipus in Amsterdam. Doordat zij uitsluitend speciaalbier brouwen smaakt de bostel van die verschillende biertjes ook anders. “Maar de smaakverschillen zijn heel subtiel,” aldus de medeoprichter.

Samenwerken met grote brouwers als Heineken heeft geen nut voor de jonge broodmakers. Bostel kan namelijk ook verwerkt worden tot veevoer, alleen is dat voor de kleine brouwerijen veel te duur. In dat gat springt de circulaire startup.

Wie zitten erachter? 

Vier jonge mensen waarvan er drie eigenlijk nooit over na hadden gedacht om ondernemer te worden, legt Blömer uit. De enige die wél ondernemer wilde worden is Sophie Louise Koopmans, die verantwoordelijk is voor de financiën van het bedrijf. Toevalligerwijs zijn Koopmans en Blömer ook de enige twee die elkaar al kenden voor het begin van Brouwbrood. 

Samen met Mathijs Smeets – die de contacten onderhoudt met de brouwerij en verantwoordelijk is voor het transport – en technische man Laurens Samson vormde het viertal een groepje tijdens het vak ‘Wetenschap in Praktijk’ aan de Universiteit van Amsterdam. Als opdracht kwamen de studenten in contact met consultancybureau TheRockGroup die hen de vraag meegaf om te kijken naar het circulair maken van het brouwproces. Toen dat vak was afgerond riep Koopmans al dat ze een bedrijf moesten beginnen. Dankzij het enthousiasme van het consultancybureau had het viertal gelijk een investeerder achter zich staan.

Wie zitten te wachten op Brouwbrood? 

Elk Amsterdams café dat zegt: ‘Wij houden van lokale producten en hebben een mooie bierkaart’.

Wat is het verdienmodel?

Brouwbrood krijgt de bostel gratis van de brouwerij (die op hun beurt weer van hun afval af zijn) en verdient geld aan de verkoop van het brood aan de cafés. 

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Hoe ver is Brouwbrood? 

Op het moment levert het bedrijf aan drie cafés, daar komen er in de komende weken drie bij, allemaal in Amsterdam. om het bedrijf duurzaam te houden houdt Brouwbrood het geheel zo CO2-neutraal mogelijk. En dat wordt lastig als je vanuit de hoofdstad producten gaat leveren in bijvoorbeeld Groningen. Uitbreidingsplannen zijn er in een andere vorm: een zusterbedrijf opzetten in een andere stad met hetzelfde concept. 

Nog funding nodig?

Op dit moment niet. Er zijn nog geen hele grote investeringen nodig, en doordat het bedrijf pas geld uitgeeft als ze producten verkopen, zit het op het financiële vlak wel goed.