Nintendo
Het duurt soms even voordat je weet waar je markt ligt. Een goed voorbeeld daarvan is Nintendo. De Japanse spelcomputergigant is in 1889, ver voor het digitale tijdperk, opgericht door Fusajiro Yamauchi. Hij begon met de verkoop van Hanafuda, een Japans kaartspel. Dat liep voor geen meter, met een hoop overheidssteun kwakkelde het zo de eerste jaren van zijn bestaan door. Het bleef maar zoeken naar het juiste product. Een greep uit de probeersels van Ninendo: een taxibedrijf, een hotelketen, een televisiezender en voedselfabriek. Eindelijk in 1974 was het raak. Nintendo stapte in de toen nieuwe markt voor computerspellen.
Nokia
Wie nu de flitsende smartphones van Nokia bekijkt, zou haast niet geloven waar de roots van het bedrijf liggen. De Finse techreus begon ooit – 1865 wel te wezen – als molen voor houtpulp. Oprichter Fredrik Idestam wilde meer. En breidde zijn activiteiten uit: rubberproducten maken. Dat deed hij in het plaatsje Nokia. Dat begon er al wat meer op te lijken. Toen na de Tweede Wereldoorlog er een kabelfabriek werd overgenomen begonnen zich de verschillende lijntjes aan elkaar te knopen. In 1978 zag de eerste digitale telefooncentrale van Nokia het levenslicht, en een paar jaar later hielp het in Finland het eerste mobiele telefonienetwerk ter wereld introduceren. Na een uitstapte in personal computers ontdekte Nokia eindelijk zijn kaskraker: de mobiele telefoon.
Colgate
Het is inmiddels een van ‘s werelds grootste tandpasta- en tandenborstelverkopers. Ook Colgate beleefde een valse start. In 1806 begon William Colgate met het verhandelen van kaarsen en zeepjes. Later probeerde hij het met de verkoop van zetmeel. De echte klapper kwam pas bij de uitvinding van een nieuwe substantie: tandpasta. Eerst ging het de toonbank over in glazen potten, in 1896 ging Colgate het in tubes verkopen. Het zou een enorm succes worden.
Koninklijke Ten Cate
De wortels van dit voormalige familiebedrijf zouden al in zeventiende eeuw liggen. De beursgenoteerde multinational is nu bekend om zijn zogeheten ‘smart textiles’. Voor een bedrijf dat zijn textielen weet verkopen te aan de Amerikaanse defensieindustrie en voor de ruimteluchtvaart, is het een lange weg geweest. Het begon namelijk ooit als handwerkbedrijf.
Flickr
In het sociale mediatijdperk is het werkelijk een komen en gaan van bedrijven. Iets uitproberen, het verbeteren of helemaal overboord gooien, is de normaalste zaak van de wereld bij internetstartups. Een mooi voorbeeld daarvan is Flickr. De online fotodatabank – iedereen kan er foto’s uploaden en delen- begon in 2004 als een chatbox. Toen bleek dat een bepaalde feature aansloeg, het delen van foto’s, toen werd duidelijk waar de site over moest gaan. De chatbox ging de deur uit en Flickr was geboren. Het werd zo’n hype dat Yahoo er in 2005 al 35 miljoen dollar voor over had.
3M
Wat verkoopt 3M nu niet? Het Amerikaanse bedrijf is inmiddels wereldberoemd als uitvinder van de gele post it-stickers, maar levert inmiddels meer dan 50.000 verschillende producten, van warmtegeleidende tape tot verzorgingsproducten voor auto’s. Het conglomeraat begon echter in 1902 als mijnbedrijf in Minnesota.
Berkshire Hathaway
Het is misschien wel een van de meest fameuze investeringsbedrijven in de wereld: Berkshire Hathaway. Het fonds van superinvesteerder Warren Buffet begon echter ooit als textielfabriek. Hoe kan dat? Het bedrijf werd als onder de naam Valley Falls Company in 1839 door Oliver Chace opgericht. Later maakte het bedrijf een aantal fusies door en 1955 kreeg het zijn huidige naam. Textiel was echter een stervende industrie in de VS, iets dat Buffet nog niet erkende toen hij er een longpositie in nam. Naar mate het slechter ging raakte Buffet er meer en meer bij betrokkken, in 1985 gingen de deuren van de fabriek dicht en had de belegger er een financiele instelling van gemaakt.
Meer slideshows en artikelen
Lees hier meer over het maken van goede persberichten
7 stappen naar een kloppend marketingplan
10 bedrijven die Facebook snappen
10 tactische en creatieve visitekaartjes
De blunders die alle ondernemers maken
Meer op de slideshowpagina van Sprout