Onno Dwars (1980)
Goudhaantje in 2017
Is: Directeur bij Ballast Nedam Development
Keerpunt: Gesprek bij ministerie over het energieakkoord
‘In de zomer van 2017 had ik een bespreking over het energieakkoord met mensen van de ministeries BZK en EZ en het bedrijfsleven. Iedereen was het erover eens dat er maatregelen moesten komen, maar niemand had duurzaamheid gestandaardiseerd in de bedrijfsvoering. Men keek naar de overheid en wachtte op richtlijnen.
Ik zat in de auto terug en dacht: “Volgens mij hebben we de overheid helemaal niet nodig. Als er iets moet gebeuren, moeten we dat zelf veranderen.” Ik ben toen gaan nadenken en heb een mail aan het directieteam gestuurd. Een alinea was het, de boodschap was kort: “Vanaf nu bouwen we alleen nog maar gasloos.” Het was achteraf misschien wat spontaan en naïef, maar ik vond dat we als bedrijf een stap moesten durven zetten.
Het eerlijke verhaal
Ik heb dat al vanaf mijn eerste baan, bij VolkerWessels. Daar kreeg ik de verantwoordelijkheid over een duurzaamheidconcept en ik verbaasde me erover hoe er in de bouwwereld met duurzaamheid wordt omgegaan. De discussie draaide heel erg om de prijs, het draaide om de terugverdientijd: hoe lang duurde het voor je de investering eruit had? Maar niemand durfde het aan om het eerlijke verhaal te vertellen, namelijk dat het inderdaad duurder is, maar dan krijg je wel een waardevastere woning.
Van mijn leidinggevende Dietmar Werner kreeg ik de kans om mijn visie neer te zetten en vanuit het bedrijf duurzaamheid anders te positioneren. We hebben toen onder meer een nieuw concept ontwikkeld voor woningen die energiezuiniger waren dan het bouwbesluit voorschreef. Dat resulteerde in veel nieuwe projecten. Ik zag toen dat je het soms aan moet durven om anders naar duurzaamheid te kijken en je daardoor beloond wordt.
Gasloos bouwen
Bij Ballast Nedam leidde dat ertoe dat we gasloos bouwen doorgevoerd hadden, lang voordat het in het regeerakkoord was opgenomen dat het vanaf nu de norm zou zijn. Het is dus een les geweest dat het loont om vooruit te lopen op ontwikkelingen en je je niet altijd moet laten leiden door wat er wettelijk is toegestaan.
Goudhaantjes
Goudhaantjes zijn jonger dan 45 jaar, hebben al een bliksemcarrière achter de rug en rammelen nu ongeduldig aan de poorten van de wereldwijde bestuurskamers. In oktober komt de nieuwe lijst met Goudhaantjes uit, in de aanloop daarnaartoe besteden we aandacht aan de mensen op de lijst van 2017.
Ken jij zelf een Goudhaantje die niet in de lijst van 2018 mag ontbreken, geef hem of haar dan door via de Goudhaantjes tiplijn.
Eerder in deze serie:
Chris Moojen, Managing Director Benelux bij Veritas Technologies: ‘Bij Google zag ik een cultuur waaruit ik nooit meer weg wilde’
Lizet Friesen Leibbrandt, CFO bij HAK: ‘Het gevoel van vrijheid en het feit dat je niemand boven je hebt vond ik heerlijk‘
Celine Bent, hoofd innovatie bij BAM: ‘In Atjeh zag ik hoe erg de mens de natuur aan het vernietigen is’.
Claire Dumas, CEO bij ABN AMRO Hypotheken Groep: ‘Ik nam ontslag en ben vertrokken’
Danny Benima, CFO Zuid Europa bij Arcadis: ‘Ik dacht eerst een bedrijf is een bedrijf en de cultuur is overal hetzelfde‘
Marie-Pauline Lauret, Corporate director Internal Audit bij AkzoNobel: ‘Het was een heel intensieve tijd, maar ik merkte ook dat het me gemakkelijk afging’
Emlyn van der Wal, op sabbatical: ‘Van stilzitten is geen sprake’
Nanouke van ’t Riet, COO Qbuzz: ‘In een ander land word je weer op scherp gezet’
Jelle Ritzerveld, Chief Risk Officer Holdings bij Aegon: ‘Je werkt je hele leven in de marge van een detail’
Aart van Haren, CEO Vomar: ‘De interactie tussen klant en team, ik vond het mooi’