Nederland loopt voorop in de sterk groeiende industrie van datacenters. Waarom kiezen de techreuzen voor Nederland?
Het groeiende dataverkeer vraagt steeds meer capaciteit om al die data op te slaan en uitwisseling mogelijk te maken. Datacenters breiden zich daarom in ijltempo uit, en Nederland speelt een grote rol in die tak van industrie. Amsterdam is een van de belangrijkste internetknooppunten in Europa, samen met Frankfurt, Parijs en Londen.
Nederland is de Digital Gateway to Europe, ronkt het Dutch Data Center Report 2015 van de Dutch Data Center Association. En terecht, want ons land telt al ruim 200 datacenters die samen meer dan 250.000 vierkante meter beslaan.
Dat zal in rap tempo méér worden. Het toenemende gebruik van clouds leidt tot steeds meer dataverkeer en dus zal de vraag naar datacenters blijven toenemen. Ruim de helft van de 200 datacenters in ons land heeft aangegeven dat ze verwachten in de komende 12 maanden hun capaciteit te gaan uitbreiden. Een deel van hen overweegt een heel nieuw pand neer te zetten voor de beoogde uitbreiding.
Razendsnel internet
Wat maakt Amsterdam zo interessant voor exploitanten van datacenters? Twee redenen: de razendsnelle internetverbinding rond onze hoofdstad en de nabijheid van Schiphol, dat voor internationale bedrijven een belangrijke hub is.
Maar niet alleen Amsterdam is populair. Ook gekende brain-regio’s als Eindhoven en Twente zijn gewild, net als Rotterdam. En daar blijft het niet bij. Ook de Groningse Eemshaven, nabij Delfzijl, is in trek als vestigingsplek. Techreus Google bouwt daar aan de Waddenzee een groot datacenter en investeert er 600 miljoen euro in. Het nieuwe datacenter dat is bedoeld om het groeiend gebruik van Gmail en Google Drive te kunnen huisvesten. Het Google-center is 40 voetbalvelden groot en levert naar schatting 150 banen op.
Ook Apple heeft overwogen om zich in Eemshaven te vestigen, maar koos begin dit jaar voor Ierland en Denemarken om zijn capaciteitsuitbreiding onder te brengen.
De Eemshaven is aantrekkelijk vanwege de aanwezigheid van grote elektriciteitscentrales waardoor de leveringszekerheid groot is. Bovendien komen er een aantal belangrijke transatlantische internetkabels voor Europa op die plek aan land.
Niet arbeidsintensief
De groei van de datacenters gaat helaas niet gepaard met al te veel extra werkgelegenheid. Want het werken aan een datacenter is niet arbeidsintensief: met 3 of 4 man kun je een dataruimte van 2.000 vierkante meter draaiend houden, aldus Dutch Data Center Association.
Waar de datacenters wel voor zorgen, is een hoog energieverbruik. Zo’n 80 procent van de bedrijven stelt uitsluitend groene energie te gebruiken. Met name de grote spelers, met meer dan 10.000 vierkante meter, spannen zich in om groene stroom binnen te halen. Voor hen is het bovendien makkelijker om de investering daartoe te dragen dan voor de kleintjes.
De vierkante meters van de verzamelcentra worden gebruikt door allerlei soorten klanten. De grootste zijn (telecom)providers en softwareverkopers. Door het almaar groeiende gebruik van clouds zal het aandeel van technologiebedrijven als klant van de datacentra in de toekomst naar verwachting sterk gaan stijgen. De datacentra vormen letterlijk het fundament onder de mogelijkheden tot groei van de cloud.
Lees meer over de digitale revolutie:
-
Cybersecurity: eerst managementvraagstuk en dan pas techneutenkwestie
-
Herken jij phishing e-mails? Doe de test?
-
Dit zijn de beste digitale dienstverleners van Nederland
Alles weten over de beste digitale dienstverleners? Lees het in de meest recente printeditie van Management Team. Ben je nog geen abonnee? Vraag de huidige editie dan aan als gratis proefnummer.